Αρχική General Παρουσιάστηκε την Τρίτη 4 Ιανουαρίου το πρόγραμμα του ΟΛΠ «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά»

Παρουσιάστηκε την Τρίτη 4 Ιανουαρίου το πρόγραμμα του ΟΛΠ «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά»

Master planΜε τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου,  του Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας κ. Γιάννη Διαμαντίδη, της Γ.Γ. ΥΠΟ.Τ κ. Λίνας Μενδώνη και με εισηγητή τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Λ.Π. Α.Ε. κ. Γιώργο Ανωμερίτη, παρουσιάστηκε στους φορείς του Πειραιά και τα ΜΜΕ η γενική διάταξη (master plan) της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι βουλευτές Πειραιά κ.κ. Γρ. Νιώτης, Δημ. Καρύδης, Δημ. Λυτζέρης, Γιάννης Τραγάκης, Τάσος Νεράτζης, και Βαϊτσης Αποστολάτος, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, οι Αντιπεριφερειάρχες Πειραιά κ.κ. Σ. Χρήστου και Δ. Κατσικάρης, οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής Πειραιά, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων και επαγγελματικών φορέων της πόλης, ο τ. Νομάρχης κ. Ι. Μίχας, o τ. Δήμαρχος Πειραιά κ. Π. Φασούλας, εκπρόσωποι της Nαυτιλίας κ.ά., οι οποίοι έλαβαν και το λόγο με θετικά σχόλια και κριτικές παρατηρήσεις για το όλο έργο. Το master plan επεξήγησε στους παριστάμενους ο project leader του έργου, αρχιτέκτονας κ. Γιώργος Αραχωβίτης.
Παρουσιάστηκε την Τρίτη 4 Ιανουαρίου το πρόγραμμα του ΟΛΠ «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά»Όπως τόνισε και ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης στην εισήγησή του, πέντε είναι οι κύριοι στόχοι του έργου αυτού:
Α. Να αλλάξουμε το αναπτυξιακό πρότυπο του Πειραιά.
Β. Να συζεύξουμε τον Τουρισμό με τον Πολιτισμό, ενισχύοντας την κρουαζιέρα και μετατρέποντας μαζί και με τα λοιπά έργα τον Πειραιά ως μεγάλο κομβικό (hub) λιμάνι κρουαζιέρας στη Μεσόγειο.
Γ. Να διασυνδέσουμε την πόλη με το Λιμάνι, δημιουργώντας χώρους και δράσεις δίπλα στην θάλασσα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής
Δ. Να αξιοποιήσουμε το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα, το οποίο δεκαετίες παραμένει σκυθρωπό και ανεκμετάλλευτο προς όφελος όλων.
Ε. Να αναδείξουμε τον αρχαιολογικό πλούτο του Πειραιά στον πιο αρχαίο χώρο του Λιμανιού, τον χώρο των Ηετωνίων Πυλών.


Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος ανέφερε στην ομιλία του πως Ανοίγουμε την πόλη προς τη θάλασσα και αυτό είναι πιστεύω καθοριστικό, με μεγάλη επιτυχία έχει γίνει και σε άλλες πόλεις της Μεσογείου, χαρακτηριστικό παράδειγμα που όλοι αναφέρουμε είναι η Βαρκελώνη, ώστε να μπορεί κανείς να έρθει στο λιμάνι για δικούς του λόγους, για λόγους που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, που έχουν σχέση με τη δραστηριότητα που αφορά την οικογένεια, το παιδί, τον αθλητισμό ενδεχομένως, πολιτικές δραστηριότητες που μπορούν να βρουν εδώ πέρα χώρους να αναπτυχθούν.”


Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος τόνισε τις τεράστιες δυνατότητες τουριστικής και ευρύτερης ανάπτυξης του Πειραιά μέσω του σχεδίου. Ο Πειραιάς θα γίνει σημαντικός προορισμός για την περιοχή της Μεσογείου σε συνδυασμό με την εφαρμογή της άρσης του καμποτάζ. Ταυτόχρονα δημιουργούνται οι συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης και δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας.


Ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης, ανέφερε πως “στον Πειραιά θα υλοποιηθεί ενα απο τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της πατρίδας μας που θα «δέσει» αρμονικά τη θάλασσα, το λιμάνι, την πόλη,τον τουρισμο με τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, με την ιστορία μας.
Ένα έργο, που με την ολοκλήρωση του, θα γκρεμίσει το «τοίχος» της πόλης με το λιμάνι. Που θα κανει όλους τους Πειραιώτες υπερήφανους για την πόλη τους και θα την ανακαλύψουν ξανά. Και παράλληλα θα καταστήσει τον Πειραιά, πόλο έλξης για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες και Αθηναίους, αλλά και τους ταξιδιώτες που θα καταφτάνουν κατα χιλιάδες κάθε ημέρα, με τα κρουαζιερόπλοια, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας.”