Αρχική Φορείς Διεθνής Συνδιάσκεψη για το εξασθενές χρώμιο στο νερό

Διεθνής Συνδιάσκεψη για το εξασθενές χρώμιο στο νερό

η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα ΜπιρμπίληΤην ανάγκη της μέγιστης αξιοποίησης της διεθνούς εμπειρίας και των συνεργασιών για την επίλυση προβλημάτων ρύπανσης του περιβάλλοντος στον Ασωπό και σε όλη την Ελλάδα υπογράμμισε η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Συνδιάσκεψης για το εξασθενές χρώμιο στο νερό, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011, στην Αθήνα.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ με στόχο την εξέταση όλων των πτυχών που σχετίζονται με την παρουσία του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, την οποία η κα Μπιρμπίλη είχε εξαγγείλει από τον Φεβρουάριο του 2010, παράλληλα με την  ανακοίνωση και έναρξη υλοποίησης του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της περιοχής του Ασωπού.
Στο χαιρετισμό της η Υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε:
«Η σημερινή διοργάνωση γίνεται αφορμή για τη συνάντηση κορυφαίων επιστημόνων και ειδικών στο πρόβλημα του εξασθενούς χρωμίου και σηματοδοτεί τη δέσμευση του Υπουργείου μας και τη δική μου προσωπικά να λύσουμε το πρόβλημα της ρύπανσης  του Ασωπού με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, παρέχοντας την καλύτερη δυνατή προστασία για την υγεία των Ελλήνων πολιτών. Ακόμη περισσότερο σηματοδοτεί τις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ να προωθήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον καθαρισμό των ρυπασμένων περιοχών της Ελλάδας και να ενισχύσει τις οικονομικές δραστηριότητες και πρακτικές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
»Οι πρωτοβουλίες του ΥΠΕΚΑ σχετικά με τα όρια του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό δεν σταματούν μόνο στη νομοθετική δραστηριότητα. Αντιθέτως, αυτές συνιστούν μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου, που έχει αναπτυχθεί από τους ειδικούς του Υπουργείου και το οποίο περιέχει συγκεκριμένες και συμπαγείς δράσεις. Μερικές από αυτές είναι άμεσες, όπως η παροχή εναλλακτικών πηγών πόσιμου νερού στις πληγείσες περιοχές. Άλλες, στοχεύουν στο μέλλον, στη γενικότερη προστασία του περιβάλλοντος της χώρας, όπως το να ζητηθεί από τις βιομηχανίες η δημιουργία ενός σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων για την περιοχή των Οινοφύτων. Ακόμη, περιλαμβάνονται και προωθημένες δράσεις για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έγινε στην περιοχή του Ασωπού και αλλού στη χώρα.
»Διοργανώνοντας το σημερινό συνέδριο συνειδητοποιούμε ότι παρόμοιους προβληματισμούς με την ελληνική πολιτεία για το εξασθενές χρώμιο έχουν και άλλα κράτη και ότι η διεθνής συνεργασία και ανταπόκριση θα δώσει τα μέγιστα οφέλη. Σήμερα, βρίσκονται εδώ ειδικοί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση  την Καλιφόρνια, τις ΗΠΑ και Κράτη Μέλη της ΕΕ που έχουν συμβάλλει στη σύνταξη σημαντικών επιστημονικών εκθέσεων για το θέμα. Το ΥΠΕΚΑ θα χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την εμπειρία και ως ενεργό και δραστήριο μέλος σε ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτοβουλίες, θα επιδιώξει συνεργασίες με τους πλέον καταρτισμένους οργανισμούς και ειδικούς, αξιοποιώντας τις πλέον ενημερωμένες και αξιόπιστες πηγές για να προωθήσει λύσεις στην Ελλάδα και να δώσει κίνητρα ανάπτυξης μιας όσο το δυνατόν δυναμικής προσέγγισης».
Η επιστημονική συνάντηση εργασίας διοργανώθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων και αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις πιθανές ανθρωπογενείς και μη πηγές του εξασθενούς χρωμίου, τις δυνητικές επιπτώσεις στην υγεία και τη σκοπιμότητα και την πρακτική δυνατότητα θέσπισης διακριτών ορίων της ουσίας στο πόσιμο νερό. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία των πεπραγμένων της συνδιάσκεψης και των συμπερασμάτων τα οποία θα δημοσιοποιηθούν. Παράλληλα, θα εκδοθούν τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα τα πρακτικά της συνάντησης.