Με αφορμή τη συμπλήρωση 2500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα με τίτλο «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι…».
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στόχος του προγράμματος είναι να προσεγγίσουν οι μαθητές την ιστορική μάχη και τη σημασία της για τον αρχαίο κόσμο μέσα από τις φιλολογικές και αρχαιολογικές πηγές. Παράλληλα σχεδιάστηκε ομότιτλο εκπαιδευτικό έντυπο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι προγραμματίζουν μία εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα με σκοπό να τους συνδράμει στην προετοιμασία της τάξης καθώς και σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Περίοδος λειτουργίας:
Δεκέμβριος 2010: καθημερινά πλην Δευτέρας
Ιανουάριος – Ιούνιος 2011:κάθε Τρίτη και Τετάρτη
Ωράριο λειτουργίας προγράμματος: 10 π.μ. – 11.30 π.μ.
Υπεύθυνη επικοινωνίας : Ε. Βογιατζή
Τηλ. επικοινωνίας: 210 3251787 (καθημερινά 9 π.μ.- 12 μ.μ.)
Υπεύθυνες για την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος: οι αρχαιολόγοι της Β΄ ΕΠΚΑ κ.κ. Κ. Φωτιάδη, Λ. Σίσκου
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα υποστηριζόμενο από εποπτικό υλικό αλλά και από την εξιστόρηση των συμβάντων όπως παραδίδονται από τα αρχαία κείμενα, παρουσιάζει τα τεκμήρια από τις ανασκαφές της περιοχής του πεδίου της ιστορικής μάχης, όπου διαδραματίστηκε η πρώτη σύγκρουση των Ελλήνων με τη μεγαλύτερη δύναμη του καιρού τους. Η μάχη αυτή μπορεί να μην ήταν η πιο αποφασιστική στη διαμάχη Ανατολής Δύσης. Υπήρξε όμως η πρώτη φορά κατά την οποία ο ελληνικός κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος, στα δικά του εδάφη, με το μεγάλο κίνδυνο που απειλούσε τον τρόπο της ζωής του.
Η νικηφόρος έκβασή της όχι μόνον απετέλεσε σημείο αναφοράς για όλες τις κατοπινές συγκρούσεις Ελλήνων και Περσών αλλά προλόγισε αυτό που θα ακολουθούσε, το Χρυσό Αιώνα του ελληνικού πολιτισμού.
Οι Αθηναίοι απέδωσαν όλη την επιτυχία τους – από την απώθηση των δύο περσικών εισβολών, έως τη δημιουργία και τη συντήρηση μιας αυτοκρατορίας στο Αιγαίο, αλλά και τα μεγάλα επιτεύγματα τους στην τέχνη- στην εύνοια των θεών. Όμως στην πραγματικότητα η νίκη οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο σθένος των Αθηναίων. Εκείνο το πρωί του Σεπτεμβρίου του 490 π.Χ., ο Μεγάλος Βασιλεύς έχασε 6400 υπηκόους, ενώ οι Αθηναίοι μόνο 192 πολίτες.
Τα πεύκα του Μαραθώνα μπορούν να διηγηθούν το θάρρος τους*.
*αλκήν δε ευδόκιμον άλσος αν είποι
για τη νεανική του ρώμη μπορεί να μιλήσει του Μαραθώνα το άλσος
(Ελεύθερη απόδοση στίχου από το επίγραμμα που προετοίμασε για τον τάφο του ο τραγωδός Αισχύλος. Ο ποιητής ήθελε να τον θυμούνται οι επόμενες γενιές όχι για το έργο του, αλλά για τη συμμετοχή του στη μάχη του Μαραθώνα).