Για την Βιέννη έχουν γραφτεί πολλά.
Το κρασί ανήκει στη Βιέννη όπως ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου και η Lipizzaner, ενώ η βιεννέζικη κουζίνα είναι παγκοσμίως γνωστή.
Η Βιέννη χαρακτηρίζεται ως η πρωτεύουσα του οινοπαραγωγικού κόσμου με αξιόλογη παραγωγή εντός των ορίων της πόλης (1,8 εκατομμύρια φιάλες ετησίως). 230 οινοπαραγωγοί διαχειρίζονται 700 εκτάρια αμπελώνων.
Τα αμπέλια διαμορφώνουν την εικόνα της πόλης ενώ είναι από τα πιο αγαπημένα σημεία χαλάρωσης και αναζωογόννησης τόσο για τους κατοίκους της Βιέννης όσο και τους επισκέπτες της. Γύρω στο 80% των εκτάσεων αυτών χρησιμοποιούνται για παραγωγή λευκού οίνου.
Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των Βιεννέζικων κρασιών είναι τα ποικίλα στοιχεία τους, καθώς για την παραγωγή τους αναμειγνύονται πολλά είδη.
Το σκηνικό των βιεννέζικων κρασιών έχει αποκτήσει ξεκάθαρη δυναμική τα τελευταία χρόνια. Το 2006 αποτέλεσε μία από τις καλύτερες χρονιές για 4 οινοπαραγωγούς του βιεννέζικου κρασιού, ενώ το 2010 προστέθηκαν στην ομάδα αυτή άλλοι δύο αξιόλογοι στον τομέα τους παραγωγοί. Ο συνδυασμός που χαρακτηρίζει τα κρασιά αυτά επιδεικνύει την ποιότητά τους και τη δυναμική των περιοχών γύρω από τη μητρόπολη του Δούναβη. Ετησίως λαμβάνουν χώρα απειράριθμες συναντήσεις με θέμα το κρασί, ενώ τον Οκτώβριο του 2010 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το «Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Bloggers Κρασιού» με περίπου 200 συμμετέχοντες από περισσότερες από 30 χώρες.
Ο Rainer Christ, ο νέος “Shooting Star” της βιεννέζικης σκηνής κρασιού, είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του “WienWein” (Κρασί της Βιέννης).
Η οικογένεια Christ, είναι γνώστης του καλού κρασιού της Βιέννης εδώ και 400 έτη, έχει στην κατοχή τους τμήμα των καλύτερων οινοκαλλιεργιών στον βόρειο τομέα της Βιέννης. Το 2004 ο Rainer Christ ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση, αναδιαμόρφωσε κτήματα οινοκαλλιέργειάς του καθώς και την παραδοσιακή αυστριακή ταβέρνα “Heurigen” και αναπαλαίωσε τα παλιά κτίρια με στοιχεία νέας αρχιτεκτονικής.
Η φιλοσοφία του για το κρασί βασίζεται στην στενή σχέση με τη φύση, σε μία ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στην παράδοση και στην καινοτομία. «Το βασικότερο στοιχείο είναι το ίδιο το σταφύλι», λέει ο Rainer Christ, «θέτω τον εαυτό μου σε διαδικασία να εξετάζω τα πάντα με ευαισθησία και κάθε χρόνο παράγω κρασί με καθαρότητα, αυθεντικότητα και ένα μοναδικό στυλ».
Το βιεννέζικο κρασί και η βιεννέζικη κουζίνα: δύο καλοί λόγοι για να επισκεφτεί κανείς τη Βιέννη
Η Βιέννη ίσως να είναι και η μοναδική πόλη στον κόσμο που δανείζει το όνομά της στα προϊόντα της. Η βιεννέζικη κουζίνα είναι ένα λεπτό μίγμα μακρόχρονων παραδόσεων, το οποίο εμπλουτίζεται με μαγειρικές επιρροές από περιοχές που υπόκειντο στη Μοναρχία της οικογένειας των Αψβούργων. Το διάσημο βιεννέζικο (σνίτσελ) προέρχεται στην πραγματικότητα από το Μιλάνο, το (γκούλας) από την Ουγγαρία, το (στρούντελ μήλου) από την Τουρκία και πολλά από τα πιο γευστικά εδέσματα “” από τη Βοημία. Η γαστρονομική προσφορά της πόλης ξεκινάει από τις πιο απλές καντίνες με τα λουκάνικα και φτάνει μέχρι τα πολυτελέστερα εστιατόρια. Χαρακτηριστικό στοιχείο της Βιέννης αποτελούν τα επονομαζόμενα “”, γνωστοί και φιλικοί ξενώνες, οι οποίοι διέρχονται μία περίοδο Αναγέννησης, καθώς και οι τοπικές ταβέρνες “”, όπου το βιεννέζικο κρασί ρέει άφθονο.
Νέα σημεία, μεγαλύτερες Κουζίνες
Η βιεννέζικη γαστρονομία χαρακτηρίζει το κανάλι του Δούναβη ως ένα από τα πιο γνωστά Hot Spots των τελευταίων ετών. Στα σημεία εκείνα όπου ο Δούναβης διασχίζει την πόλη υπάρχουν πλέον αναρίθμητες επιχειρήσεις υψηλής γαστρονομίας. Καινούργια άφιξη αποτελεί το εστιατόριο “Motto am Fluss” το οποίο βρίσκεται πλέον σε σημείο όπου άραζαν σκάφη, που διακρίθηκε με το βραβείο “Ambiente Award” από το Gault Millau 2011. Στο επίκεντρο του “Motto am Fluss” στέκεται ο νεαρός Mario Bernatovic, βραβευμένος με 2 αστέρια Michelin.
Στην ίδια περιοχή βρίσκουμε και το “Badeschiff” από τον Anker, το οποίο διακρίθηκε το καλοκαίρι του 2010 από το Gault Millau 2011, με τον διάσημο σεφ Christian Petz να κρατά τα ηνία. Ο σεφ της κουζίνας του πολυτελούς εστιατορίου Coburg δημιουργεί απίθανες γεύσεις και μενού σε σεβαστές τιμές. Ένα ακόμη μαγειρικό Highlight αποτελεί το 5 αστέρων ξενοδοχείο “Sofitel Vienna Stephansdom” (εγκαίνια στις 14.12.2010), το οποίο βρίσκεται κοντά στο κανάλι του Δούναβη.
Στις 18 του μήνα, το γυάλινο εστιατόριο “Le Loft”, σχεδιασμένο από τον γνωστό αρχιτέκτονα Jean Nouvel, θα σερβίρει γαλλική- αυστριακή κουζίνα υπό την καθοδήγηση του βραβευμένου με 3 αστέρια σεφ, ολοκληρώνοντας έτσι μία μαγευτική ματιά στη Βιέννη.
Την άνοιξη του 2011 θα υποδεχτούμε το ανανεωμένο gourmet εστιατόριο του πεντάστερου, πολυτελούς ξενοδοχείου Palais Coburg Residenz. Ο σεφ της κουζίνας, ο νεαρός γερμανός Silvio Nickol, έχει ήδη βραβευθεί με 2 αστέρια Michelin-Sterne κατά τη θητεία του στο ξενοδοχείο Velden. Την ίδια εποχή θα κάνει την εμφάνισή της στη Βιέννη και η ασιατική αλυσίδα “Shangri-La” με ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Ringstraße και σεφ τον Joachim Gradwohl, ιδιαίτερα γνωστό από το gourmet εστιατόριο “Meinl am Graben”.
Από τον Οκτώβριο του 2010 έχει ήδη δημιουργηθεί ο «μύθος» των βιεννέζικων Café. To Café Museum στην πλατεία Karlsplatz κοντά στη Secession, την Ένωση των αυστριακών καλλιτεχνών, το οποίο είχε κλείσει στα τέλη του 2009, επανιδρύθηκε από τον επιτυχημένο βιεννέζο Berndt Querfeld, ο οποίος έναν νέο συνεργάτη, του χάρισαν άρωμα δεκαετίας του ‘30.