Εγκαινιάστηκε στο Πικέρμι από τον Νομάρχη Ανατολ. Αττικής Λ. Κουρή και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Πικερμίου Αθ. Αδαμόπουλο η Έκθεση Παλαιοντολογικών Ευρημάτων, η οποία έγινε μετά από Προγραμματική Σύμβαση με τον Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ως γνωστόν η πρώτη συστηματική προσπάθεια για την ανάδειξη του παλαιοντολογικού θησαυρού του Πικερμίου ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2006 με Προγραμματική Σύμβαση διετούς διάρκειας που υπεγράφη μεταξύ Πανεπιστημίου Αθηνών, ΤΕΙ Αθηνών-Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων, Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και Κοινότητας Πικερμίου, η οποία προέβλεπε την δημιουργία σχετικής εκθέσεως στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κοινότητας Πικερμίου. Η ως άνω Προγραμματική Σύμβαση, αν και παρετάθη η ισχύς της για μια ακόμη διετία, δεν έγινε δυνατόν να υλοποιηθεί δεδομένου ότι η αίθουσα χρησιμοποιήθηκε ως χώρος διδασκαλίας από το Δημοτικό Σχολείο Πικερμίου, λόγω καθυστέρησης ανέγερσης των απαραίτητων σχολικών συγκροτημάτων στο Πικέρμι από τον ΟΣΚ. Στην διάρκεια αυτών των Προγραμματικών Συμβάσεων το τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων ΤΕΙ Αθήνας παρέδωσε σειρά αντιγράφων από ευρήματα του Παλαιοντολογικού Μουσείου στην Νομαρχία Ανατολ. Αττικής, η οποία και πλήρωσε την σχετική δαπάνη.
Μετά την απελευθέρωση της αίθουσας εκδηλώσεων της Κοινότητας Πικερμίου αφού η Νομαρχία έχει ενοικιάσει με ετήσιο κόστος 210.000 Ευρώ κατάλληλα κτίρια για την στέγαση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπεγράφη την άνοιξη του 2010 νέα Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Πανεπιστημίου Αθηνών, Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και Κοινότητας Πικερμίου για την δημιουργία της Έκθεσης Παλαιοντολογικών Ευρημάτων. Στην Έκθεση πέραν των ανασκαφικών ευρημάτων στην περιοχή, εκτίθενται τα προαναφερθέντα αντίγραφα, που έγιναν βάσει των προηγηθεισών Προγραμματικών Συμβάσεων, καθώς και μια εκτενής αναφορά στο ιστορικό των ανασκαφών, στην σημασία της Πικερμικής πανίδας και της εξέλιξης του γεωπεριβάλλοντος. Παράλληλα ιδιαίτερο βάρος δίδεται στην προσέγγιση θεμάτων βιοποικιλότητας αφού το 2010 έχει χαρακτηρισθεί ως παγκόσμιο έτος βιοποικιλότητας.
Μετά τον αγιασμό ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πικερμίου Αθ. Αδαμόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στην πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης, τοπικής και νομαρχιακής, για την προώθηση της δημιουργίας της εκθέσεως που εγκαινιάστηκε και ευχαρίστησε τόσο τον Καθηγητή Γ. Θεοδώρου, που είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος της Έκθεσης, όσο και την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής για την χρηματοδότηση του όλου έργου..
Στην ομιλία του ο Νομάρχης Ανατολ. Αττικής Λ. Κουρής τόνισε την σημασία της εγκαινιαζομένης Έκθεσης στον τόπο που έγιναν οι παλαιοντολογικές ανασκαφές και έδωσαν δικαίως στο Πικέρμι τον χαρακτηρισμό ως «Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας». Και κατέληξε: «Σήμερα κάνουμε το πρώτο, αλλά σημαντικό, βήμα για την περιοχή μας. Εύχομαι ολόψυχα να ακολουθήσουν και τα επόμενα ώστε τόσο η σήμερα εγκαινιαζομένη Παλαιοντολογική Έκθεση να μετεξελιχθεί σε Παλαιοντολογικό Μουσείο Πικερμίου, κάτι που δικαιούται η περιοχή, όσο και αναδειχθούν ταυτόχρονα οι δύο τοποθεσίες, στις οποίες έγιναν οι ανασκαφικές εργασίες στο Πικέρμι».
Η τελετή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με αναλυτική ομιλία του επιστημονικού υπεύθυνου της Έκθεσης Καθηγητή Γ. Θεοδώρου και απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στους φοιτητές που έλαβαν μέρος στις ανασκαφικές εργασίες.
Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο βουλευτής Ν. Καντερές, ο τ. Υφυπουργός Απ. Σταύρου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Γ. Χριστόπουλος, ο Αντινομάρχης Γ. Ξηντάρας, πολλοί Νομαρχιακοί και Δημοτικοι Σύμβουλοι, ο ομότιμος Καθηγητής Ν. Συμεωνίδης που πραγματοποίησε σημαντικές παλαιοντολογικές ανασκαφές στο Πικέρμι και πλήθος κόσμου.