Υπεγράφη από τον Νομάρχη Ανατ. Αττικής Λ. Κουρή η σύμβαση με την εταιρεία “ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΡΓΩΝ ΕΠΕ”, ανάδοχο μετά από διαγωνισμό, του έργου «Αποκατάσταση Διατηρητέου Κτίσματος για τη Δημιουργία «Μουσείου Κεραμικής ΑΚΕΛ – Πάνος Βαλσαμάκης» και Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου» στο Λαύριο Αττικής, προϋπολογισμού 1.100.000,00 Ευρώ, που χρηματοδοτείται από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής.
Το έργο προωθήθηκε μετά την σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Νομαρχίας Ανατολ. Αττικής, Δήμου Λαυρεωτικής και της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής, προκειμένου να διασωθεί και να αναδειχθεί τμήμα των βιομηχανικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Λαυρίου της περιόδου 1940-1960
Αντικείμενο της εργολαβίας είναι η αποκατάσταση δεξαμενής καθίζησης η οποία έχει κηρυχτεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, σύμφωνα με το ΦΕΚ 491/Α/1995 και η μετατροπή της σε μουσείο κεραμικής στο Λαύριο. Το κτίσμα αποτελείται από δύο δεξαμενές οι οποίες διαχωρίζονται με μία κεντρική πέτρινη στοά η οποία διαπερνά κατά μήκος όλη την κατασκευή.
Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την ανάδειξη και προβολή της τοπικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, η μόνιμη έκθεση κεραμικού υλικού, η δημιουργία χώρου πολλαπλών χρήσεων πολιτιστικού περιεχομένου και η ενίσχυση και αναβάθμιση της πολιτιστικής υποδομής της περιοχής αφού το νέο μουσείο θα αποτελέσει συνέχεια της βιομηχανικής και πολιτιστικής ιστορίας του τόπου.
Αναλυτικότερα, η διαμόρφωση του βιομηχανικού μνημείου σε μουσείο κεραμικής επιτυγχάνεται, με την εκμετάλλευση των δύο κενών δεξαμενών και την κάλυψη τους με μία στατικά ανεξάρτητη μεταλλική κατασκευή. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται:
α) εκθεσιακός χώρος για την στέγαση της συλλογής των κεραμικών, γραφείο και πωλητήριο στο χώρο της μίας δεξαμενής.
β) αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και χώροι υγιεινής στον άλλο χώρο της δεξαμενής.
Με την υπογραφή της σύμβασης ο Νομάρχης Λ. Κουρής τόνισε ότι «με τις προτεινόμενες επεμβάσεις δεν αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του μνημείου και με την αμέριστη συμβολή της τοπικής κοινωνίας διασώζεται η βιομηχανικής μνήμη της πόλης».