Αρχική Culture Nα αποκατασταθεί με Ευρωπαϊκά Κονδύλια το “Ξύλινο Ορφανοτροφείο” της Πόλης

Nα αποκατασταθεί με Ευρωπαϊκά Κονδύλια το “Ξύλινο Ορφανοτροφείο” της Πόλης

pringiposΤο κτίριο του Ορθόδοξου Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου/Büyükada στην Κωνσταντινούπολη/Istanbul στην Τουρκία, επιστράφηκε πρόσφατα από το Τουρκικό Δημόσιο στο Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο χώρο του Ορφανοτροφείου, το Πατριαρχείο σχεδιάζει να λειτουργήσει διεθνές διαθρησκευτικό και περιβαλλοντικό κέντρο.

Το πολυώροφο συγκρότημα του Ορφανοτροφείου είχε κατασκευαστεί από γαλλική εταιρία στα τέλη του 19ου αιώνα, αποτελεί σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο και θεωρείται το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης. Η στατική του όμως κατάσταση δεν είναι καλή και χρειάζεται επειγόντως εκτεταμένες και πολυδάπανες επισκευές και συντήρηση.

Με γραπτή ερώτησή του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τη συγχρηματοδότηση της αποκατάστασης του Ξύλινου Ορφανοτροφείου με ευρωπαϊκά κονδύλια, ενόψει της σημασίας του ως αρχιτεκτονικού μνημείου, της έμφασης που δίνει η Ευρώπη στο διαθρησκευτικό διάλογο, καθώς και της ιδιότητας της Τουρκίας ως χώρας υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε.
«Η Ευρώπη πρέπει να δώσει έμφαση στις γέφυρες και το διάλογο με τις άλλες πολιτισμικές και θρησκευτικές παραδόσεις», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η πολιτιστική κληρονομιά των μειονοτήτων στην Τουρκία, όπως και στην Ελλάδα, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σ’ αυτό. Το  Ορφανοτροφείο είναι η πρώτη μειονοτική περιουσία που αποδίδεται από το τουρκικό κράτος στους δικαιούχους της, και από την άποψη αυτή σηματοδοτεί ένα ιστορικό βήμα. Τώρα είναι σειρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνει το δικό της βήμα, συγχρηματοδοτώντας την αποκατάστασή του».

Συγκεκριμένα ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Είναι επιλέξιμο για ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του συγκεκριμένου μνημείου, ενόψει της χρήσης για την οποία προορίζεται και της ιδιότητας της Τουρκίας ως χώρας υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε.;
– Αν ναι, με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα μπορούσε να προχωρήσει μια τέτοια συγχρηματοδότηση;