Αρχική Exhibitions Κεντρική στρατηγική του τουρισμού: στοχευμένες δράσεις σε συγκεκριμένες χώρες

Κεντρική στρατηγική του τουρισμού: στοχευμένες δράσεις σε συγκεκριμένες χώρες

Από την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κατά την διάρκεια της Philoxenia 2010Την αισιοδοξία του για την αύξηση της τουριστικής κίνησης της χώρας το 2011 εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, την Παρασκευή 19, Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της 26ης PHILOXENIA και της 1ης HOTELIAExpro & Clean.
Ο κ. Νικητιάδης επισήμανε ότι η μείωση του φορολογικού συντελεστή ΦΠΑ για τον ξενοδοχειακό κλάδο αποτελεί μεγάλο «όπλο» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού και ουσιαστικά εξίσωσε την Ελλάδα με άλλες χώρες, οι οποίες είχαν ήδη παρόμοιο χαμηλό συντελεστή.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, από το βήμα του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Τουρισμού και από συνέντευξη που ακολούθησε, τόνισε επιπλέον πως αναφορικά με το ζήτημα της βίζας, η απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης της μπορεί να προσελκύσει 1,5-2 εκατ. Ρώσους τουρίστες στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα χρειάζεται τουρισμό 52 εβδομάδες το χρόνο» υπογράμμισε ο κ. Νικητιάδης, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης σε διαφορετικές χώρες. Στόχος του υπουργείου είναι ο ΕΟΤ να καταστεί μηχανισμός «πώλησης αφίξεων» στη χώρα.

Ακόμη στο επόμενο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε ο Υφυπουργός, ότι θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, καθώς και του θρησκευτικού, αναρριχητικού, ιαματικού και άλλων μορφών εναλλακτικού τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, οι μορφές εναλλακτικού τουρισμού θα εξαπλωθούν σε όλη τη χώρα και όχι μόνο σε περιοχές, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν αποσπάσει το κύριο ρεύμα σχετικών επισκεπτών.

Παράλληλα τόνισε ότι εξετάζονται μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των κρουαζιερόπλοιων στα νησιά και επίσης υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε επαφή με τα αρμόδια Υπουργεία για το θέμα της δρομολόγησης υδροπλάνων, που αποτελεί ακόμη ένα μέσο μεταφοράς τουριστών.

Ο κ. Νικητιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στις στοχευμένες μορφές τουρισμού, οι οποίες θα αναδείξουν και άλλα πλεονεκτήματα του τουριστικού προϊόντος της χώρας, καθώς έρευνες έχουν καταδείξει πως οι ξένοι τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα μας κυρίως για τη θάλασσα.

«Πρέπει να αλλάξει συνολικά η στρατηγική του τουρισμού για τη χώρα ακόμη και εάν δεν είχαμε κρίση», καθώς κατά τον Υφυπουργό, η έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής ανάπτυξης του τουρισμού είχε συνέπεια να χάσουμε σημαντικές ξένες τουριστικές αγορές.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Νικητιάδης προανήγγειλε σύντομα την πραγματοποίηση συνάντησης με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, στο πλαίσιο του προγράμματος, «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών».

Όσον αφορά στον προγραμματισμό της κεντρικής στρατηγικής του τουρισμού με στοχευμένες δράσεις σε συγκεκριμένες χώρες, το 2011 επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή-Αραβικές χώρες, το 2012 στην Ανατολική Ευρώπη, το 2013 στην Κίνα, το 2014 στη Ρωσία και το 2015 στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του και κατά τη διάρκεια του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Τουρισμού, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, δήλωσε πως ο τουρισμός συνεισφέρει με μοναδικό τρόπο στην αποκέντρωση και τη μεταφορά πόρων και εισοδήματος προς την περιφέρεια. «Μοναδική προϋπόθεση να καταφέρουμε με τις πολιτικές μας να μειώσουμε την υψηλή εποχικότητα, που λειτουργεί ως αντίβαρο στην αυτάρκεια της τοπικής παραγωγικότητας» τόνισε ο ίδιος.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HELEXPO, κ. Πάρις Μαυρίδης, επισήμανε πως η HELEXPO, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας της Ελλάδας, και η PHILOXENIA, η μεγαλύτερη Διεθνής Έκθεση Τουρισμού στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της, σκοπεύουν να επενδύσουν ακόμη περισσότερο στις δυνατότητες του τουρισμού. «Θα επιδιώξουμε να καταστήσουμε περισσότερο ισχυρή τη σχέση μεταξύ της πράσινης ανάπτυξης και του τουρισμού, αλλά και τον περαιτέρω εμπλουτισμό των ήδη πετυχημένων παράλληλων δραστηριοτήτων της PHILOXENIA» τόνισε ο κ. Μαυρίδης.

Η Βουλευτής της ΝΔ, τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, είπε πως σ΄ αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε τρεις σημαντικούς στόχους: α) Την αποτελεσματική διαχείριση του μαζικού τουρισμού με έμφαση στην προστασία των φυσικών πόρων, όπως είναι το πόσιμο νερό, β) Τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος μέσα από ήπιες τουριστικές δραστηριότητες, με έμφαση στο σεβασμό για το περιβάλλον και γ) Την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών με γνώμονα τη συμβατότητα τους με το περιβάλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.