Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατέθεσε την Πέμπτη 18, Νοεμβρίου, το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2011 στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππο Πετσάλνικο, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Το 2010 η Ελλάδα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε ποτέ στη χώρα μας και η οποία ανέρχεται σε 6% του ΑΕΠ. Ο Προϋπολογισμός του 2011 αποτελεί τη συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης που ξεκίνησε το 2010, μία από τις πιο κρίσιμες και σημαντικές χρονιές στην ιστορία της χώρας μας.
Η αφετηρία για αυτή την προσαρμογή ήταν πολύ δυσμενής. Το έλλειμμα του 2009 καταδεικνύει το μέγεθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας. Το έλλειμμα του 2009 – με τα οριστικά αναθεωρημένα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat – έφτασε το 15,4% του ΑΕΠ ή 36,2 δισ. ευρώ. Το 2010 επιτυγχάνεται μία μείωση του ελλείμματος 6 μονάδων του ΑΕΠ άνω των 14 δισ. ευρώ, καθώς το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 9,4% του ΑΕΠ ή περίπου 22 δισ. ευρώ. Παρά την αναθεώρηση των στοιχείων και την διεύρυνση του μεγέθους της Γενικής Κυβέρνησης η μείωση του ελλείμματος κατά 6 συνολικά ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη από τον αρχικό στόχο για μείωση κατά 5,5 μονάδες.
Το 2011 η Ελλάδα συνεχίζει την εντατική δημοσιονομική προσπάθεια, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων στόχων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Η Κυβέρνηση δεν αλλάζει το στόχο για το ύψος του ελλείμματος το 2011 και άρα δεν μειώνει την ταχύτητα της προβλεπόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της πορείας του χρέους έως το 2013. Ο στόχος για το έλλειμμα του 2011 είναι τα 17 δις. ευρώ ή 7,4% του ΑΕΠ, δηλαδή μια μείωση κατά 5 δις. ευρώ σε σχέση με το 2010 ή κατά 2% του ΑΕΠ.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας που θα καταβληθεί μέσα από παλιές και νέες παρεμβάσεις ξεπερνά τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται – σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα – θα καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από διαρθρωτικά μέτρα και στοχευμένες παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη μείωση της σπατάλης σε τομείς όπως οι προμήθειες υγείας, η φαρμακευτική δαπάνη και οι ΔΕΚΟ, αλλά και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής έχουν επανεκτιμηθεί ως προς τις αποδόσεις τους ενώ το μέτρο για τη μαζική μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 11% στον συντελεστή 23% αντικαταστάθηκε από την αύξηση μόνο του χαμηλού συντελεστή κατά 2 μονάδες – από το 11% στο 13% και άρα από το 5,5% στο 6,5% – παράλληλα με την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6,5% για τα ξενοδοχεία και για τα φάρμακα και από την εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης παράλληλα με τη χορήγηση 400 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση για επίδομα θέρμανσης.
Ο Προϋπολογισμός του 2011 περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης του ύψους των δημοσίων επενδύσεων στο ύψος του 2010 – παρά την αρχικά προβλεπόμενη από το πρόγραμμα μείωσή τους κατά 500 εκ. ευρώ – και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20%.