Αρχική Φορείς Σε δημόσια διαβούλευση νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για τη Διπλή Ανάπλαση

Σε δημόσια διαβούλευση νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για τη Διπλή Ανάπλαση

Celestyal Cruises
stadio votanikosΣε δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr βρίσκεται, η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για  το πρόγραμμα Διπλής Ανάπλασης του Δήμου Αθηναίων, η οποία ολοκληρώνεται την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου.
Η νομοθετική πρωτοβουλία αφορά στη ρύθμιση του προγράμματος ανάπλασης των δύο υπερτοπικών-μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα αφενός στο Βοτανικό, στην περιοχή του Ελαιώνα Αττικής και, αφετέρου, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στους Αμπελόκηπους (περιοχή γηπέδου Παναθηναϊκού).
Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται:
 • Η απομάκρυνση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου από την περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου σήμερα είναι εγκαταστημένες και η μετατροπή της έκτασης σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής.
 • Η μεταφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Βοτανικού στον Ελαιώνα.
 • Η ριζική ανάπλαση και η αλλαγή της φυσιογνωμίας και των δύο περιοχών παρέμβασης.
Με την εν λόγω ρύθμιση επέρχονται οι εξής αλλαγές στο ουσιαστικό περιεχόμενο του προγράμματος ανάπλασης:
 • Καταργείται πλήρως το δημοτικό πολυλειτουργικό κτίριο του Δήμου Αθηναίων.
 • Καταργούνται πλήρως  οι αρχικώς προβλεπόμενες εγκαταστάσεις καλαθοσφαίρισης.
 • Μειώνονται οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου και καταργείται ο αρχικώς προβλεπόμενος σχεδιασμός τους εκτός του κελύφους της εγκατάστασης.
 • Αυξάνονται σε ποσοστό περίπου 50% οι αθλητικές χρήσεις του Ερασιτεχνικού Αθλητικού Σωματείου.
 • Καταργείται κατά το ήμισυ η κάλυψη των αθλητικών εγκαταστάσεων του Σωματείου.
 • Μειώνονται οι θέσεις στάθμευσης των αθλητικών εγκαταστάσεων σε 450 περίπου.
 • Μειώνεται ο συντελεστής δόμησης 1,6 στο Ο.Τ. 45α της περιοχής του Ελαιώνα, με τον προσδιορισμό νέου ανώτατου συντελεστή δόμησης, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2.
Με τον παραπάνω ανασχεδιασμό του προγράμματος ανάπλασης επιτυγχάνονται τα εξής:
 • Μειώνεται η συνολική δόμηση του προγράμματος στην περιοχή του Βοτανικού κατά 66.000 τ.μ. περίπου, δηλαδή μειώνεται η προβλεφθείσα με τον ν. 3481/2006 δόμηση  κατά ποσοστό 60% περίπου.
 • Η νέα επιτρεπόμενη δόμηση στην περιοχή του Βοτανικού θα είναι σαφώς μικρότερη από την αρχική δόμηση που είχε υλοποιηθεί πριν από την κατεδάφιση των εργοστασίων της ΕΤΜΑ.
 • Αυξάνονται, στην περιοχή του Βοτανικού, οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου κατά 30.000 τ.μ. περίπου, πέραν αυτών που είχαν προβλεφθεί με τον ν. 3481/2006. Με την αύξηση αυτή, οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου στις δύο περιοχές του προγράμματος ανάπλασης (Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικός) ανέρχονται πλέον σε 100.000 τ.μ. περίπου.
Τα οφέλη (πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά κ.λπ.) από την επιχειρούμενη ρύθμιση και τον ανασχεδιασμό τoυ όλου προγράμματος καθίστανται  πρόδηλα τόσο για τις περιοχές της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, όσο και για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ενώπιον ριζικών δημογραφικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολεοδομικών μεταβολών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.