Ξεκίνησε το 1ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου – Αφιέρωμα στον Αμερικανικό Κινηματογράφο, που διοργανώνουν το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με το Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, από την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010. Με την υποστήριξη του Studio, Παράλληλο Κύκλωμα, όπως και του Προέδρου του Χρήστου Παπαδημητρίου.
Ο Μιχάλης Κακογιάννης διάλεξε και προτείνει 19 από τις αγαπημένες του ταινίες, που γυρίστηκαν στις ΗΠΑ, στις απαρχές του κινηματογράφου. Εικόνες ασπρόμαυρες, έντονη υποκριτική, επεξηγηματικές καρτέλες που διακόπτουν τη δράση, παντελής έλλειψη ήχου αλλά με ζωντανή μουσική υπόκρουση, το αφιέρωμα θα μας θυμίσει τα αμέτρητα γκαγκ του Μπάστερ Κήτον, την απέραντη ευαισθησία του Τσάρλι Τσάπλιν, το άλυτο μυστήριο της “θείας” Γκρέτα Γκάρμπο, αλλά και τους άλλους μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής τον διοπτροφόρο κωμικό Χάρολντ Λόυντ, τον καρδιοκατακτητή Ρούντολφ Βαλεντίνο, τους ξεχωριστούς σκηνοθέτες Γκρίφιθ, Τζούλιαν, Νίμπλο, Μπράουν. Ταινίες με εικαστική ομορφιά και θαυμαστές για την εποχή τους τεχνικές, με εξαιρετικές μελοδραματικές ή κωμικές ερμηνείες, θρίλερ ή ρομαντικές κωμωδίες, τοιχογραφίες εποχής ή περιπέτειες θα μας ξεναγήσουν σε αυτή την αυτόνομη μορφή έκφρασης που αποτελεί ο βωβός κινηματογράφος, που άνθισε στις αρχές του 20ου αιώνα.
Σε όλες τις προβολές η Είσοδος είναι Ελεύθερη
Επίσης, ειδικά για σχολεία, προγραμματίζονται 3 πρωινές εκπαιδευτικές προβολές
(πληροφορίες ΙΜΚ: πρωινές ώρες τηλ. 210 34 18 584 )
Από την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010 το Πρόγραμμα έχει ως εξής
1ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου
Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010
The eagle – Ο αετός
Σκηνοθεσία: Clarence Brown.
Πρωταγωνιστούν: Rudolph Valentino, Vilma Bánky, Louise Dresser.
Ζωντανή Μουσική Συνοδεία στο πιάνο: Δημήτρης Χαρλαύτης
Ένα από τα χαρίσματα του Rudolph Valentino ως ηθοποιός ήταν το ταλέντο του στην ελαφριά κωμωδία. Η ταινία είναι μια ανάλαφρη περιπέτεια και ένα υπέροχο δείγμα του πολύπλευρου ταλέντου του Valentino που αναδεικνύεται ισάξια στο δράμα, στη δράση, την κωμωδία και το ρομάντζο. Η ταινία είναι βασισμένη στην ιστορία του Dubrovsky του Alexander Pushkin.
(1925) Διάρκεια: 76’
Χαρλαύτης Δημήτρης
Ο Δημήτρης Χαρλαύτης γεννήθηκε το 1979. Αποφοίτησε το 2003 από την σχολή κλασσικού πιάνου του Εθνικού Ωδείου παίρνοντας το Δίπλωμα με βαθμό “Άριστα Παμψηφεί και Δεύτερο Βραβείο”. Την ίδια χρονιά αποφοιτά από το Τμήμα Πληροφορικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2005 ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Τεχνητή Νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από το 2006-2009 παρακολουθεί μαθήματα κρουστών στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο με τον Βασίλη Βασιλάτο, καθώς και μαθήματα τρομπέτας στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου. Κατά καιρούς έχει εργαστεί ως συνοδός πιανίστας στο Εθνικό Ωδείο και ως πιανίστας σε διάφορες bouate. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες μουσικής δωματίου καθώς και σε αρκετά φεστιβάλ και live με μπάντες ποικίλου μουσικού προσανατολισμού. Από το 2009 παρακολουθεί μαθήματα Jazz Piano & Composition με τον Σταύρο Λάντσια. Σήμερα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010
The gold rush – Ο χρυσοθήρας
Σκηνοθεσία: Charles Chaplin.
Πρωταγωνιστούν: Charles Chaplin, Mack Swain, Tom Murray.
Προβολή με την πρωτότυπη μουσική της ταινίας
Σε αυτήν την κλασική ταινία του Chaplin ο Charlie βρίσκεται στο Κλόνταϊκ και ψάχνει για χρυσό. Η ταινία διατηρεί μια προσεκτική ισορροπία σε επιδέξιες γκάφες, ρομαντικές ευαισθησίες και πικρή κοινωνική σάτιρα. Ο Chaplin είχε δηλώσει αρκετές φορές ότι αυτή είναι η ταινία για την οποία θα ήθελε να τον θυμούνται.
(1925) Διάρκεια: 68’
Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 20101ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου
Safety last
Σκηνοθεσία: Fred C. Newmeyer, Sam Taylor.
Πρωταγωνιστούν: Harold Lloyd, Mildred Davis, Bill Strother
Ζωντανή Μουσική Συνοδεία, κλασική κιθάρα & Η/Υ: Γεωργία Καλοδίκη
Αυτή η επιτυχημένη ταινία είναι θρυλική για τα ρίγη συγκίνησης και την ανατριχιαστική κορύφωση μιας ριψοκίνδυνης κωμικής ακροβασίας πάνω σε ένα ουρανοξύστη. Η τρομακτική συνέχεια ήταν επίτηδες γυρισμένη έτσι ώστε τα κάδρα της κάμερας να περιέχουν τη θέα μιας επικίνδυνης πτώσης πίσω του. Οι ταινίες του Lloyd εκείνης της εποχής περιέχουν διαχρονικά αστεία, πάθος και έξυπνα οπτικά στοιχεία.
(1923) Διάρκεια: 74’
Καλοδίκη Γεωργία
Σπούδασε κλασική κιθάρα με τον Ε.Ασσημακόπουλο και την Ε.Παπανδρέου, καθώς και ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Ι. Παπαδάτο, τον Π. Αδάμ και τον Γ. Ιωαννίδη. Κατέχει δίπλωμα στην κλασική κιθάρα και στην σύνθεση (Α’βραβείο, Μουσική Εταιρεία Αθηνών, 2004). Επίσης είναι κάτοχος Master και διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Goldsmiths College υπό την εποπτεία του συνθέτη Roger Redgate. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σύνθεσης με τους Alvin Lucier, Christian Wolf, Rebecca Saunders και Bryan Ferneyhough. Στην εργογραφία της περιλαμβάνονται έργα για solo όργανα, μουσική δωματίου και ορχηστρική μουσική, καθώς και για μικτά μέσα. Το συνθετικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στην διαδραστική σχέση μορφής και περιεχομένου στην σύγχρονη μουσική δημιουργία. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Μέγαρο μουσικής Αθηνών, το πανεπιστήμιο Αθηνών, τους ALEA III του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, το festival Acanthes, την ΑΣΟΝ, τους Kreutzer quartet, το SOOZVUK ensemble κτλ. Έργα της έχουν παιχτεί από γνωστά σύνολα και έχουν διακριθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ινστιτούτο Γκαίτε, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μικρό Μουσικό Θέατρο, Janacek conservatory-Τσεχία, Old Operating Theatre του Λονδίνου-ηχητική εγκατάσταση). Έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπου αναλύει τις συνθετικές τεχνικές που ακολουθεί. Δίδαξε δυο χρόνια στο Λεόντειο λύκειο Νέας Σμύρνης ως αναπληρώτρια καθηγήτρια μουσικής. Διδάσκει κλασική κιθάρα και ανώτερα θεωρητικά σε διακεκριμένα ωδεία στην Αθήνα και είναι καθηγήτρια κιθάρας στον δήμο Μεγάρων. Είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών «Πολύτονον».
Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010
Go west/ The Navigator – Ο θαλασσοπόρος
Σκηνοθεσία: Buster Keaton.
Πρωταγωνιστούν: Buster Keaton, Howard Truesdale, Kathleen Myers.
Ζωντανή Μουσική Συνοδεία στο πιάνο: Νίκη Χαρλαύτη
Ο Keaton απεικονίζει έναν νεαρό που ταξιδεύει στη Δύση για να βρει την τύχη του. Εκεί αφού πειραματίζεται με τα άλογα, τα βόδια και τις αγελάδες, στο τέλος δημιουργεί έναν ιδιαίτερο δεσμό με μια αγελάδα. Τελικά, βρίσκεται να οδηγεί ένα κοπάδι από βόδια ως το Λος Άντζελες.
(1925) Διάρκεια: 56′
Σκηνοθεσία: Buster Keaton. Πρωταγωνιστούν: Buster Keaton, Kathryn McGuire, Kathrun McGuire, Fred Vroom. Διάρκεια: 48’
The Navigator – Ο θαλασσοπόρος
Η θεματική του πολιτισμένου ανθρώπου ενάντια στις μηχανές (από την οπτική της δυσκολίας που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος εξαιτίας της εξάρτησης του από τις μηχανές, οι οποίες δεν είναι πάντα αξιόπιστες) δεν είχε χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικότερα στον κινηματογράφο. Ο Θαλασσοπόρος περιέχει μερικά από τα πιο γνωστά αλλά και από τα πιο περίτεχνα ακροβατικά του Keaton.
Ζωντανή Μουσική Συνοδεία στο πιάνο: Άννα Στερεοπούλου
(1924) Διάρκεια: 48’
Χαρλαύτη Nίκη
Γεννήθηκε το 1987 και είναι επί πτυχίω φοιτήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Προετοιμάζεται για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό στη σύνθεση παραγωγών. Στα θεωρητικά κατέχει πτυχίο Αρμονίας και Αντίστιξης με άριστα στην τάξη του Μιχάλη Ροζάκη και της Λένας Αναστασίου, στο Εθνικό Ωδείο. Σήμερα συνεχίζει τις σπουδές της στο Ωδείο Max Hallecker, όπου προετοιμάζεται για δίπλωμα πιάνου με τον Γιάννη Χάλλεκερ. Συνεχίζει τα κλασσικά θεωρητικά στο επίπεδο της φούγκας με τον Αλέξανδρο Διονάτο, ενώ παράλληλα συνθέτει σύγχρονη μουσική. Έχει παρακολουθήσει ποικίλα σεμινάρια, όπως Μουσικής Κινηματογράφου, Σύνθεσης και Αυτοσχεδιασμού. Τέλος, είναι μέλος του εργαστηρίου σύνθεσης και εκτέλεσης του Αλέξανδρου Καλογερά όπου παρακολουθεί για τρίτη χρονιά το σεμινάριο μουσικής 20ου αιώνα και μουσική ανάλυση. Έχει συνθέσει και ηχογραφήσει μουσική για το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, για χορευτές και νέους ποπ καλλιτέχνες.
Στερεοπούλου Άννα
Δημιουργεί και ωριμάζει πάνω σε ένα είδος μουσικής που συνδυάζει τα ελληνικά / μεσογειακά της ερεθίσματα με τα σύγχρονα ρεύματα της Ευρώπης. Βασική συγκυρία για την καλλιτεχνική της φλέβα, αποτελεί η Μικρασιατική καταγωγή του πατέρα της Δημοσιογράφου Νίκου Στερεόπουλου και η Ιταλική από τη μητέρα της, Maria Linardi. Κύριος στόχος πάντως στις συνθέσεις της είναι η ένωση–παραλληλισμός της Μουσικής με άλλες τέχνες, όπως το Θέατρο, η Ποίηση, ο Κινηματογράφος, η Αρχιτεκτονική, ο Χορός, καθώς και η διοργάνωση-επιμέλεια-εκτέλεση Οπτικο-Ακουστικών / Multi-Media Συναυλιών. Έχει γράψει μουσική για Ορχήστρες (Βασιλική Ναυτική Ορχήστρα του Portsmouth, Feminarte), αλλά και μουσικά σύνολα, Φεστιβάλ, Θέατρο, Κινηματογράφο, Χορό κ.α. Μουσική της έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Σύμης, Φεστιβάλ Αμαρουσίου κ.α.) και στο εξωτερικό [Portello River Festival & River Film Festival (Πάδοβα) -στα οποία εργάζεται και ως Μουσικός Σύμβουλος/Προγραμματισμός-, Inspirational Arts Festival, Thames Festival (Λονδίνο), Οικουμενικό Πατριαρχείο (Κωνσταντινούπολη), Sun-Yat-Sen University (Ταϊβάν), Congresso Astrofisico (Πανεπιστήμιο της Ινσούμπρια) και Centro Culturale di Varese (Ιταλία)]. Επίσης, μουσική για Θέατρο (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Αθμόνιον Θέατρο, Αέναον, Θέατρο Φούρνος), Χορό (Royal Academy of Dance – Λονδίνο), Κινηματογράφο [Bundes Film Festival – Βερολίνο, 2ο Βραβείο / Synch Festival – Λαύριον / BBC «Homegrown Hollywood» / London National Film Theatre / ‘Yakumo Koizumi’ Museum (Ματσούε-Ιαπωνία)] και εκπομπές Ραδιοφώνου (ΕΡΑ & Τρίτο Πρόγραμμα). Κυκλοφόρησε πρόσφατα την πρώτη ηχογραφημένη συλλογή της, «DANCE WITH ME» (Μουσική για Χορό/Χοροθέατρο – Βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ), ενώ πρόσφατα της ανατέθηκε η σύνθεση της μουσικής για τις νέες ταινίες των Ιταλών σκηνοθετών Vittorio Curzel και Emilio Della Chiesa. Τέλος, ο “ονειρογράφος” της παρουσιάστηκε με την πέμπτη του μορφή (v.5.spindle) στο 6o Portello River Festival, ενώ πρόκειται να παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις της Ιταλίας, αλλά και της χώρας μας (2010-2011).
Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010
The Phantom of the Opera – Το φάντασμα της όπερας
Σκηνοθεσία: Rupert Julian
Πρωταγωνιστούν: Lon Chaney, Norman Kerry, Mary Philbin
Ζωντανή Μουσική Συνοδεία, ηλεκτρική κιθάρα & Η/Υ: Βασίλειος Μήλεσης
Το φάντασμα της όπερας είναι ένα γοτθικό μυθιστόρημα, ένας συνδυασμός ειδυλλίου, φρίκης, μυστηρίου και τραγωδίας. Η ταινία αυτή θεωρείται σημαντική επειδή διαθέτει μία από τις σημαντικότερες μελοδραματικές ερμηνείες στην ιστορία του βωβού κινηματογράφου.
(1925) Διάρκεια: 107’
Μήλεσης Βασίλειος
Γεννήθηκε το 1981. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως ενορχηστρωτής σε θεατρικές παραστάσεις, ενώ συνέθεσε μουσική και για διαφημιστικές παραγωγές. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ Video Art, με τελευταίο το Viba Fest της Αργεντινής. Συμμετείχε επίσης σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης, με διακρίσεις και βραβεύσεις στον τομέα της μουσικής για κινηματογράφο και στον τομέα της μουσικής για διαφημιστικό σποτ.
Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010
The kid – Το χαμίνι
κηνοθεσία: Charles Chaplin.
Πρωταγωνιστούν: Charles Chaplin, Carl Miller, Edna Purviance.
Ζωντανή Μουσική Συνοδεία, κλασική κιθάρα & Η/Υ: Γεωργία Καλοδίκη
Ένα κωμικοτραγικό φιλμ του Charlie Chaplin . Ο Chaplin βρίσκει ένα εγκαταλελειμμένο μωρό και το φροντίζει. Καθώς μεγαλώνει γίνεται συνεργάτης του στις απατεωνιές. Τελικά, οι κοινωνικές υπηρεσίες προσπαθούν να του πάρουν το παιδί, και η ταινία ύστερα από μια απελπισμένη αναζήτηση καταλήγει σε μια συναισθηματική επανασύνδεση.
(1921) Διάρκεια: 51’
Καλοδίκη Γεωργία
Σπούδασε κλασική κιθάρα με τον Ε.Ασσημακόπουλο και την Ε.Παπανδρέου, καθώς και ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Ι. Παπαδάτο, τον Π. Αδάμ και τον Γ. Ιωαννίδη. Κατέχει δίπλωμα στην κλασική κιθάρα και στην σύνθεση (Α’βραβείο, Μουσική Εταιρεία Αθηνών, 2004). Επίσης είναι κάτοχος Master και διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Goldsmiths College υπό την εποπτεία του συνθέτη Roger Redgate. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σύνθεσης με τους Alvin Lucier, Christian Wolf, Rebecca Saunders και Bryan Ferneyhough. Στην εργογραφία της περιλαμβάνονται έργα για solo όργανα, μουσική δωματίου και ορχηστρική μουσική, καθώς και για μικτά μέσα. Το συνθετικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στην διαδραστική σχέση μορφής και περιεχομένου στην σύγχρονη μουσική δημιουργία. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Μέγαρο μουσικής Αθηνών, το πανεπιστήμιο Αθηνών, τους ALEA III του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, το festival Acanthes, την ΑΣΟΝ, τους Kreutzer quartet, το SOOZVUK ensemble κτλ. Έργα της έχουν παιχτεί από γνωστά σύνολα και έχουν διακριθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ινστιτούτο Γκαίτε, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μικρό Μουσικό Θέατρο, Janacek conservatory-Τσεχία, Old Operating Theatre του Λονδίνου-ηχητική εγκατάσταση). Έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπου αναλύει τις συνθετικές τεχνικές που ακολουθεί. Δίδαξε δυο χρόνια στο Λεόντειο λύκειο Νέας Σμύρνης ως αναπληρώτρια καθηγήτρια μουσικής. Διδάσκει κλασική κιθάρα και ανώτερα θεωρητικά σε διακεκριμένα ωδεία στην Αθήνα και είναι καθηγήτρια κιθάρας στον δήμο Μεγάρων. Είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών «Πολύτονον».
Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010
City Lights – Τα φώτα της πόλης
Σκηνοθεσία: Charles Chaplin.
Πρωταγωνιστούν: Charles Chaplin, Virginia Cherrill, Florence Lee.
Προβολή με την πρωτότυπη μουσική της ταινίας
Πρόκειται για μια αμερικάνικη βωβή ρομαντική κωμωδία. Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή ταινιών βωβού κινηματογράφου είχε μειωθεί λόγω της αρχής του ομιλούντα κινηματογράφου, η ταινία είχε άμεση επιτυχία και σήμερα είναι γνωστή ως ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα της καριέρας του. Αν και έχει χαρακτηριστεί ως κωμωδία, το τέλος του θεωρείται ευρέως από τα καλύτερα και πιο συγκινητικά στην ιστορία του σινεμά.
(1931) Διάρκεια: 86’
Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010
The Birth of a Nation – Η γέννηση ενός έθνους
Σκηνοθεσία: D.W. Griffith
Πρωταγωνιστούν: Lillian Gish, Mae Marsh, Henry B. Walthall
Προβολή με την πρωτότυπη μουσική της ταινίας
Η ταινία υπήρξε σταθμός στην εποχή του βωβού κινηματογράφου και είναι διάσημη για τις καινοτομικές τεχνικές της κάμερας και την αφηγηματική του απόδοση. Προκάλεσε μεγάλη αμφισβήτηση επειδή προώθησε την ιδέα της υπεροχής της λευκής φυλής απεικονίζοντας τους «ιππότες» της Κου Κλουξ Κλαν ως ήρωες.
(1915) Διάρκεια: 180’
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010
The Mysterious Lady – Η μυστηριώδης Κυρία
Σκηνοθεσία: Fred Niblo
Πρωταγωνιστούν: Greta Garbo, Conrad Nagel, Gustav von Seyffertitz
Ζωντανή Μουσική Συνοδεία, πιάνο & σαξόφωνο: Sax Appeal
Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ludwig Wolff Η μυστηριώδης Κυρία είναι μια ρομαντική/κατασκοπική ταινία. Η Garbo είναι μια ρωσίδα πράκτορας πριν το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που εκμεταλλεύεται τη σαγήνη της για να αποσπάσει απόρρητα στρατιωτικά σχέδια από έναν γοητευτικό Αυστριακό αξιωματικό. Όμως τελικά το καθήκον δεν μπορεί να επιβληθεί στην φωνή της καρδιάς της. Κίνδυνος, απάτη, ρομάντζο, φινέτσα, πυγμή είναι μόνο μερικά από τα «όπλα» της αξεπέραστης Garbo στην «Μυστηριώδη Κυρία»!
(1928) Διάρκεια: 90’
Sax Appeal (Γιώργος Μαραγκός, τενόρο σαξόφωνο – Ορέστης Μωραΐτης, πιάνο)
Ο Γιώργος Μαραγκός υπήρξε μέλος της φιλαρμονικής Ν. Ιωνίας με μαέστρο το Στέργιο Πριτσούλη. Σπούδασε πιάνο στο «Εθνικό Ωδείο» με καθηγητή τον Τώνη Γεωργίου και Αρμονία με το Νίκο Ντρέλα στο Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας». Παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα σαξοφώνου με καθηγητή τον Άρη Καραντάνη και τζαζ αυτοσχεδιασμού με το Δημήτρη Βασιλάκη στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας». Μέλος του συγκροτήματος «AURA» του Δημήτρη Παναγόπουλου (1992-1996). Δισκογραφικές συμμετοχές στους δίσκους «Been in the blues so long» και «Έκδυση» του Δημήτρη Παναγόπουλου, «Μητέρα κλείνω» του Δημήτρη Δημητράκα. Έχει συμπράξει επί σκηνής με το Βασίλη Καζούλη, το Νίκο Βερόπουλο και το Νίκο Πιπινέλη.
Ο Ορέστης Μωραΐτης σπούδασε πιάνο στο «Εθνικό Ωδείο» και το Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» με τη Λάουρα Γκίνη και στο «Αττικό Ωδείο» με την Ριρή Ευθυμίου. Παράλληλα σπούδασε Αρμονία, Αντίστιξη και Φούγκα στο Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» με το Νίκο Ντρέλα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ηχοληψίας και μουσικής τεχνολογίας στο Ωδείο «Όπερα» με καθηγητή τον ηχολήπτη Δημήτρη Δώδη και ενορχήστρωσης με το συνθέτη και μαέστρο Τζικ Νακασιάν. «Music for media – Film scoring» με καθηγητή τον Αλέξανδρο Μούζα. Ιδιαίτερα μαθήματα Τζαζ και Μπλουζ πιάνου με τον Παντελή Μπενετάτο. Οι Sax Appeal πρωτοεμφανίστηκαν ως ντουέτο το 2005. Στους χώρους που εμφανίζονται επιλέγουν να παίζουν «Μουσικές του κόσμου».