Αρχική Festival Φεστιβάλ Ψωμιού Θεσσαλονίκης

Φεστιβάλ Ψωμιού Θεσσαλονίκης

Φεστιβάλ Ψωμιού ΘεσσαλονίκηςΑπό 13 έως 17 Οκτ 2010, στην πλατεία Αριστοτέλους, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, φιλοξενείται το 2ο Φεστιβάλ Ψωμιού, που διοργανώνει το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος.
Έχει στηθεί ένας μύλος (για την ακρίβεια εποπτικός-εκπαιδευτικός υδρόμυλος), που αλέθει στάρι και παράγει αλεύρι και πίτυρα, ενώ ένας παρουσιαστής εξηγεί τις διαδικασίες και τα στάδια παρασκευής των αλεύρων.
Υπάρχουν τα ζυμωτήρια που ζυμώνουν για μεγάλες ποσότητες για τους επισκέπτες, αλλά και «εργαστήρια ζυμαριού» για να αισθανθούν οι επισκέπτες, και κυρίως οι μικροί επισκέπτες, το ζυμάρι και να κάνουν με αυτό διάφορα αρτοσκευάσματα.
Οι σύγχρονοι φούρνοι ψήνουν συνεχώς τα φημισμένα Θεσσαλονικιώτικα κουλούρια (σιμίτια, από το σουσάμι) και άλλα αρτοσκευάσματα, ενώ τις επόμενες μέρες προβλέπονται και άλλης μορφής υπαίθριοι φούρνοι.
Στο 2ο Φεστιβάλ Ψωμιού λειτουργούν: Στρόγγυλο τραπέζι «Διατροφική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση προς την κατανάλωση ποιότητας», Διάλογος για το ψωμί «Φούρνος της γειτονιάς», Παραδοσιακά ψωμιά από όλη την Ελλάδα, προβολή ντοκυμαντέρ με θέμα τον άρτο, εργαστήρια ζυμαριού «Πλάθω και … δοκιμάζω», εργαστήριο «Πλάθω και … διασκεδάζω», Παρέλαση Παραδοσιακού Ψωμιού από μικρούς «ένστολους φρουρούς της παράδοσης», εργαστήριο «Κουλούρι της Θεσσαλονίκης» και εικαστική παρέμβαση «Ο άρτος διδάσκει και διηγείται …» με αναπαράσταση της ιστορίας του ψωμιού στην πορεία των χρόνων από την θεατρική Ομάδα Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα λειτουργεί Έκθεση Φωτογραφίας «Ιστορία του Άρτου» στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ.
Το 2ο Φεστιβάλ Ψωμιού έγινε πραγματικότητα με την στήριξη της Νομαρχίας Θεσ/νίκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσ/νίκης, της Clivanexport, της LGPACK, των μύλων Αγίου Γεωργίου και της ΑΥΓΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ.
Στην προσπάθεια βοήθησε και ο κ. Σ. Βογιατζής (Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ανατολικής Θεσ/νίκης-Βασιλικά), που τον εντοπίσαμε τόσο κατά το στήσιμο του Φεστιβάλ, όσο και κατά τις εκδηλώσεις.
Η προσπάθεια θα ήταν πληρέστερη εάν έδειχνε όλη την διαδρομή του ψωμιού, από το χωράφι στο ράφι. Διότι ψωμί, ΝΑΙ, αλλά με κατεψυγμένη ζύμη από την «Κίνα»?, ή με άλευρα που δεν γνωρίζουμε την προέλευσή τους?, ή στάρια με άγνωστες καλλιεργητικές μεθόδους?, ή ακόμα και πρώτες ύλες που δεν γνωρίζουμε επιδημιολογικά (μετά από έρευνες τουλάχιστον 30 ετών) την επίδρασή τους στον άνθρωπο? … Το παραδοσιακό ψωμί και αρτοσκευάσματα, είναι παραδοσιακά μόνο με τοπικής προέλευση στάρια, με ξεχωριστή άλεση και άλευρα κατά περιοχή, και με τον τοπικό πολιτισμό ενσωματωμένο στο τελικό ψωμί. Άλλωστε οι σύγχρονες απόψεις για οικονομική ανάπτυξη, αλλά και η τοπική γαστρονομία, ως εργαλείο τουρισμού, επιβάλουν μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση του ψωμιού, ΜΑΖΙ με τους αγρότες-σιτοπαραγωγούς.
Με την ευκαιρία του 2ου Φεστιβάλ Ψωμιού κυκλοφόρησε και η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ του ψωμούλη». Πολύ ευχάριστη «πινελιά» έδωσαν τα καπελάκια και οι μικρές ποδιές που μοιράστηκαν στα παιδιά των σχολείων που συστηματικά επισκέπτονται το @ο Φεστιβάλ Ψωμιού Θεσσαλονίκης, 13 έως 17 Οκτ 2010. Το Φεστιβάλ Ψωμιού συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτ), που ειδικά στην Θεσσαλονίκη την είδαμε ως Παγκόσμια Ημέρα Άρτου.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης