Αρχική legacy Την Απομάκρυνση από τη μυωπική λογική του εύκολου και γρήγορου κέρδους ζήτησε...

Την Απομάκρυνση από τη μυωπική λογική του εύκολου και γρήγορου κέρδους ζήτησε από του τουριστικούς επιχειρηματίες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γεώργιος Προβόπουλος στο 9ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ «Τουρισμός & Ανάπτυξη».

ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, κ. Γεώργιος ΠροβόπουλοςΣτην κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, αλλά και την αναγκαιότητα να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και πρόοδος, επιγκεντρώθηκε στην ομιλία του ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, κ. Γεώργιος Προβόπουλος, στην επίσημη τελετή έναρξης της πρώτης ημέρας του 9ου Συνεδρίου του ΣΕΤΕ, «Τουρισμός & Ανάπτυξη».
Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο κ. Προβόπουλος επισήμανε πως “ο κλάδος του τουρισμού διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα σχετικά με άλλους κλάδους, όμως στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας έχει ήδη καταγράψει απώλειες. Τη σπουδαιότητα της αδύναμης ανταγωνιστικότητας επιβεβαιώνει και σχετική πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος. Από αυτή τη μελέτη προκύπτει μακροχρόνια, μείωση του αριθμού των τουριστών κατά 3% περίπου.”
“Αλλά προκύπτει και μείωση των εισπράξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010, αν και οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 1,5%, τα έσοδα είναι σημαντικά μειωμένα (κατά 7,3%). Ενώ στους κρίσιμους θερινούς μήνες οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 12,1% τον Ιούνιο, 4,7% τον Ιούλιο και 6,3% τον Αύγουστο. Η εξέλιξη αυτή δεν αντανακλά μόνο τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, αλλά ταυτόχρονα υποδηλώνει ότι υποχωρεί το μέσο εισοδηματικό επίπεδο των τουριστών – κι αυτό είναι σαφώς ανησυχητικό. Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι δεν αρκεί να βελτιώσουμε μόνο την ανταγωνιστικότητα ως προς τις τιμές. Οφείλουμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και ως προς την ποιότητα.”
“Ακόμη σε μία πιο μακροχρόνια προοπτική, θα πρέπει ασφαλώς να εντάξουμε στο σχεδιασμό μας και τον πολλαπλασιασμό των αφίξεων από χώρες, που έχουν σήμερα μικρή παρουσία (π.χ. Τουρκία, Κίνα, Ιαπωνία).
Επίσης η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας. Την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των τουριστών που επιλέγουν αυτή τη μορφή διακοπών έχει υπερδιπλασιαστεί. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα έτη. Ο πρόσφατος νόμος για την εκτέλεση περιηγητικών πλόων από πλοία με σημαία τρίτων χωρών με αφετηρία ελληνικό λιμένα (cabotage) αποτελεί, επομένως, ένα θετικό βήμα.”
Ο κ. Προβόπουλος στην συνέχεια τόνισε πως “βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της μεγάλης προσπάθειας, που έχει αναλάβει η χώρα, είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο για τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα, οι οποίες, καθώς είναι εξ ορισμού εξωστρεφείς, έχουν περισσότερες δυνατότητες να παρακάμψουν τα προβλήματα που δημιουργεί η ύφεση στην εγχώρια αγορά. Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει τώρα να προχωρήσουν σε κινήσεις, που θα εξασφαλίσουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικής τους θέσης. Αυτό προϋποθέτει:
α. Παρακολούθηση των αλλαγών στην παγκόσμια αγορά και άμεση ανταπόκριση σε αυτές.
β. Ενδυνάμωση του μεγέθους των επιχειρήσεων για να εκμεταλλευθούν τις οικονομίες κλίμακας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση του μεγέθους των μονάδων.
γ. Επιχειρηματικές συνεργασίες τόσο μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων όσο και επιχειρήσεων από όλη την αλυσίδα παραγωγής του τουριστικού προϊόντος: μεταφορά – διαμονή – εστίαση – αναψυχή.
δ. Απομάκρυνση από τη μυωπική λογική του εύκολου και γρήγορου κέρδους και προσανατολισμός των δραστηριοτήτων και του οικονομικού σχεδιασμού τους σε μακρύτερους χρονικούς ορίζοντες.”
Το Συνέδριο ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, στο Ξενοδοχείο Grande Bretagne, και θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη στο Ξενοδοχείο The Westin Athens, Βουλιαγμένη, με ομιλητές εκπροσώπους της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, εκπροσώπους των ΜΜΕ, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες, εντός και εκτός του τουρισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.