Αρχική General Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός στο προσκήνιο κατά τη διάσκεψη στρογγυλής...

Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός στο προσκήνιο κατά τη διάσκεψη στρογγυλής τραπέζης της ΕΕ

Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός στο προσκήνιο κατά τη διάσκεψη στρογγυλής τραπέζης της ΕΕ

  • Η καταπολέμηση της φτώχειας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της βελγικής προεδρίας της ΕΕ
  • Ο Βασιλιάς Αλβέρτος Β’ και η Βασίλισσα Πάολα του Βελγίου παρόντες στην έναρξη της διάσκεψης
  • Στις 18-19 Οκτωβρίου 2010 θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες η 9η ευρωπαϊκή διάσκεψη στρογγυλής τραπέζης για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό που συνδιοργανώνεται από τη βελγική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η διάσκεψη στρογγυλής τραπέζης θα επικεντρωθεί στη στρατηγική ενεργητικής ένταξης της ΕΕ και στην ολοκλήρωσή της με τη νέα στρατηγική Ευρώπη 2020 για έξυπνη, πράσινη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Θα ακολουθήσει ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών κοινωνικών υποθέσεων της ΕΕ.Η ετήσια διάσκεψη στρογγυλής τραπέζης παρέχει μια πλατφόρμα συζήτησης για κυβερνητικούς εκπροσώπους, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, συνδικαλιστικές ενώσεις, οργανώσεις εργοδοτών, καθώς και για εκπροσώπους πολιτών που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, και για ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Μαζί θα διερευνήσουν νέους τρόπους για να καταπολεμηθεί η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός και να προσδιοριστούν μέθοδοι διάδοσης των ορθών πρακτικών σε ολόκληρη την ΕΕ.Κεντρικό θέμα της διάσκεψης στρογγυλής τραπέζης είναι η στρατηγική ενεργητικής ένταξης, η οποία έχει στόχο την επανένταξη στην κοινωνία των ατόμων που έχουν αποκλειστεί από την αγορά εργασίας, την ενίσχυση του εισοδήματος όσων δεν μπορούν να εργαστούν και την εγγύηση της πρόσβασης σε υπηρεσίες. Έμφαση θα δοθεί κυρίως στην πρακτική εφαρμογή: συγκρίνοντας καλές και κατατοπιστικές πρακτικές από τα διάφορα κράτη μέλη, μπορούν να συναχθούν συμπεράσματα σχετικά με το ποιες πρακτικές είναι επιτυχείς και ποιες όχι, και σχετικά με τους λόγους που συμβαίνει αυτό. Η στρατηγική ενεργητικής ένταξης θα εξετασθεί επίσης στο ευρύτερο πλαίσιο της νέας στρατηγικής Ευρώπη 2020, και συγκεκριμένα της Πλατφόρμας της για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.Κύριοι συμμετέχοντεςΤιμώμενοι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση θα είναι ο Βασιλιάς Αλβέρτος Β’ και η Βασίλισσα Πάολα του Βελγίου, οι οποίοι θα είναι παρόντες στην εναρκτήρια ολομέλεια. Η Βασίλισσα Πάολα δημιούργησε το Ίδρυμα Βασίλισσα Πάολα το 1992 για την προώθηση της ενσωμάτωσης και της εκπαίδευσης των κοινωνικά στερημένων νέων.

    Στους κύριους ομιλητές της διημερίδας θα συγκαταλέγονται ο Philippe Courard, βέλγος υπουργός κοινωνικής ενσωμάτωσης και καταπολέμησης της φτώχειας, ο László Andor, επίτροπος της ΕΕ για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την κοινωνική ένταξη, ο John Dalli, επίτροπος της ΕΕ για την υγεία και την πολιτική των καταναλωτών, και η κ. Ilda Figueiredo, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.
    «Η διάσκεψη στρογγυλής τραπέζης είναι σημαντική για όλους όσοι αφιερώνουν το χρόνο τους και την ενέργειά τους στην καταπολέμηση της φτώχειας. Η εξάλειψη της φτώχειας στην Ευρώπη δεν αποτελεί πια ουτοπική ιδέα, και πρέπει πλέον να εκφραστεί έμπρακτα. Έχω επίγνωση του ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς, αλλά είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι στη διάρκεια αυτής της διάσκεψης θα θέσουμε τα θεμέλια για μια Ευρώπη του αύριο χωρίς φτώχεια», σχολίασε ο Philippe Courard.

    Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση

    Η εκδήλωση περιλαμβάνει δύο ολομέλειες και έξι εργαστήρια που διαρθρώνονται γύρω από θέματα σχετικά με τους τρεις πυλώνες της στρατηγικής ενεργητικής ένταξης, και συγκεκριμένα: την ελάχιστη ενίσχυση του εισοδήματος, τις αγορές εργασίας χωρίς αποκλεισμούς και την πρόσβαση σε υπηρεσίες. Σε περαιτέρω συνεδρίες θα εξετασθούν η καλή διακυβέρνηση και η στρατηγική Ευρώπη 2020, καθώς και η πλατφόρμα της ΕΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Οι επιτόπιες επισκέψεις θα συνδέονται με τα θέματα των διάφορων εργαστηρίων και θα επικεντρώνονται στα έργα κοινωνικής ευημερίας που έχουν στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Χάρη στις επισκέψεις, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν πρακτική εμπειρία και καλύτερη κατανόηση των διαφόρων πτυχών της στρατηγικής ενεργητικής ένταξης. Μεταξύ των έργων κοινωνικής ευημερίας στα οποία θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις είναι τα εξής: Κέντρο κοινωνικής ευημερίας Βρυξελλών, La ferme nos pilifs, ‘T Lampeke, Les petits riens, Energiesnoeiers, ATD Quart monde Belgique.

    Αναμενόμενα αποτελέσματα

    Στη συνεδρία λήξης, θα παρουσιαστούν τα κύρια αποτελέσματα και συμπεράσματα των εργαστηρίων παρουσία των υπουργών που είναι αρμόδιοι για την καταπολέμηση της φτώχειας, οι οποίοι στη συνέχεια θα συναντηθούν για να συζητήσουν τα εξής:

    • Πώς θα αντιμετωπιστεί η παιδική φτώχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση: η συζήτηση θα βασιστεί στα συμπεράσματα της διάσκεψης του Τρίο της βελγικής προεδρίας «Ποιος νοιάζεται, Χάρτης πορείας για μια σύσταση σχετικά με την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας»,
    • Πώς μπορεί η εφαρμογή της Σύστασης ενεργητικής ένταξης γενικά, και της επαρκούς ενίσχυσης του εισοδήματος ειδικότερα, να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου για τη φτώχεια,
    • Πώς θα διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών σε κάθε επίπεδο μέσα στο πλαίσιο της Πλατφόρμας της ΕΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.ουθήσει ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών που είναι αρμόδιοι για την καταπολέμηση της φτώχειας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.