Home legacy Την ελεύθερη μετακίνηση των επισκεπτών από Ρωσία, Κίνα και Ινδία ζητά από...

Την ελεύθερη μετακίνηση των επισκεπτών από Ρωσία, Κίνα και Ινδία ζητά από την ΕΕ η Ελλάδα

Οι εκπρόσωποι των χωρών που έλαβαν μέρος στο Συνέδριο Τουρισμού στο Κόμο της ΙταλίαςΤην ελεύθερη μετακίνηση των επισκεπτών από Ρωσία και στη συνέχεια από Κίνα και Ινδία ζήτησε η Ελλάδα, με πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, για την επίλυση του προβλήματος που δημιουργείται με την έκδοση βίζας στους επισκέπτες των Ευρωπαϊκών χωρών που προέρχονται από τις προαναφερθείσες χώρες.
Κατά την διάρκεια του 5ου Ιταλικού Συνέδριου Τουρισμού, που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στο Κόμο της Ιταλίας, ο κ. Νικητιάδης ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο Επίτροπο για τον Τουρισμό κ. Antonio Tajiani να συγκαλέσει  όλους τους αρμοδίους Υπουργούς των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να επιτραπεί σε πρώτη φάση η ελεύθερη μετακίνηση των επισκεπτών από Ρωσία και στη συνέχεια από την Κίνα και την Ινδία. Ο κ. Antonio Tajiani συμφώνησε στην ανάπτυξη κοινής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος έκδοσης βίζας.
Στο συνέδριο με την συμμετοχή Υπουργών και Υφυπουργών Τουρισμού από 15 χώρες (Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, Ινδία, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Κροατία, Τουρκία, Αλβανία, Μονακό, Βοσνία Ερζεγοβίνη) συζητήθηκε η χάραξη ενιαίας στρατηγικής για την ανάπτυξη του τουρισμού και την ανάπτυξη των χωρών.
Ο κ. Νικητιάδης στην ομιλία του επισήμανε πως: «είναι αναγκαίο να υπάρξει κοινή στρατηγική από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οριστική αντιμετώπιση του θέματος, προκειμένου να διευκολυνθούν εκατομμύρια ταξιδιώτες που θέλουν να ταξιδέψουν στις χώρες μας αλλά διστάζουν λόγω της μακρόχρονης γραφειοκρατικής διαδικασίας».
Πέραν όμως του κυρίαρχου θέματος της βίζας, αναφέρθηκε στην πρακτική που ακολούθησε συνολικώς η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μοιραία έπληξε και τον τουρισμό μας λέγοντας: «Η κρίση ενεργοποίησε αδρανείς δυνάμεις μέσα μας, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ένα πνεύμα συνεργασίας μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, όπως η προσαρμογή των τιμών από τις επιχειρήσεις για τη διατήρηση της ελκυστικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τους αλλά και τις  πρωτοβουλίες τοπικών κοινωνιών για να προσφέρουν στους επισκέπτες εμπειρίες μοναδικές και αξέχαστες».
Ο κ. Νικητιάδης υπογράμμισε τα τρία βασικά σημεία της στρατηγικής της Κυβέρνησης για την αλλαγή της εικόνας του ελληνικού τουρισμού:
Αλλαγή της εικόνας και της ταυτότητας του ελληνικού τουρισμού με βάση τις εμπειρίες του επισκέπτη και όχι το προσφερόμενο προϊόν.
Ανάπτυξη νέας στρατηγικής μάρκετινγκ και επικοινωνιακής πολιτικής με επίκεντρο την στοχευμένη παρουσία της χώρας στο διαδίκτυο.
Δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος που θα ενώνει το παραδοσιακό «ήλιος θάλασσα αρχαία» με ένα μείγμα διαφορετικών υπηρεσιών οι οποίες θα δίνουν έμφαση στα ειδικά ενδιαφέροντα των επισκεπτών,  αναδεικνύοντας τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενώσουν όλες οι χώρες τις δυνάμεις του γιατί όπως είπε: «…η τουριστική αγορά διαρκώς αυξάνεται, οι ανάγκες των τουριστών διαφοροποιούνται, με λίγα λόγια η πίτα διαρκώς μεγαλώνει και είναι στο χέρι μας να αυξήσουμε τα έσοδα των χωρών μας, λαμβάνοντας μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα. Οι οικονομικές δυσκολίες θα περάσουν και τότε εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε νέες παροχές. Αν η συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για τον τουρισμό είναι αναγκαία τότε η συνεργασία μεταξύ των χωρών είναι επιβεβλημένη. Η συνεργασία των Ευρωπαϊκών χωρών μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα στην μετακίνηση επισκεπτών από άλλες χώρες. Οι συνέργιες μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ενιαίου κοινωνικού και οικονομικού πλαισίου».
Στο περιθώριο του Συνεδρίου ο Υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού είχε ιδιαίτερη συνομιλία με την Υπουργό Τουρισμού της Ιταλίας κα.  Michela Vittoria Brambilla, τον αντιπρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού της Κίνας κ. Du Jang, τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας κ. Anatoliy Yarochkin και την Ινδή υπουργό Τουρισμού κα. Kumari Selja  με τους οποίους συζήτησε διεξοδικά τρόπους για την επίλυση του προβλήματος που αφορά στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση βίζας. Σύντομη συνομιλία για θέματα τουρισμού είχε ο κ. Νικητιάδης και με τον Τούρκο ομόλογο του Ertugrul Gunay.

Exit mobile version