Αρχική legacy Προχωρούν οι εργασίες για το Μουσείο Καβάφη

Προχωρούν οι εργασίες για το Μουσείο Καβάφη

Προχωρούν οι εργασίες για το Μουσείο ΚαβάφηΟλοκληρώθηκε η πρώτη φάση αποκατάστασης της Οικίας Κωλέττη (Πολυγνώτου 13, Πλάκα) σε Μουσείο Καβάφη.
Η λεγόμενη Οικία Κωλέττη είναι ένα μοναδικό διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο χρειαζόταν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, εκτιμώντας την ιδιαιτερότητα και την τοποθεσία του κτιρίου, παρεχώρησε τη χρήση του στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού προκειμένου να αποκατασταθεί το κτίριο και να στεγαστεί εκεί το Μουσείο Καβάφη.
Το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού, το οποίο διαχειρίζεται το Αρχείο Καβάφη, έκανε όλες τις σχετικές μελέτες για την σωστή αποκατάσταση του κτιρίου και την μετατροπή του σε σύγχρονο μουσείο, δίχως να αλλοιωθεί η διατηρητέα φυσιογνωμία της Οικίας Κωλέττη. Οι μελέτες αυτές εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το Αρχείο Καβάφη είναι όλα τα κατάλοιπα του ποιητή τα οποία είχε διαφυλάξει ο κληρονόμος του, Αλέκος Σεγκόπουλος. Περιλαμβάνει χειρόγραφα ποιημάτων και πεζών, σημειώσεις, αλληλογραφία, φωτογραφίες, αντικείμενα (όπως το πραγματικό γραφείο του ποιητή), και την σωζόμενη βιβλιοθήκη του.
Το Μουσείο Καβάφη, εκτός από τον παραδοσιακό εκθεσιακό χώρο στο ισόγειο, θα διαθέτει και αίθουσα multimedia και πωλητήριο, ενώ στον όροφο του κτιρίου θα στεγαστεί το Ερευνητικό Κέντρο του Μουσείου, με το αρχειακό υλικό που δεν θα εκτίθεται, εργαστήριο συντήρησης, βιβλιοθήκη και θέσεις εργασίας ερευνητών.
Το Μουσείο Καβάφη, το οποίο θα πλαισιώνεται από δίγλωσσο διαδικτυακό τόπο, θα αποτελέσει διεθνές σημείο αναφοράς για την ποίηση και την προσωπικότητα του Κ.Π. Καβάφη, που είναι από τους πλέον γνωστούς Έλληνες του εικοστού αιώνα, και θα αποτελέσει έναν ακόμη πόλο έλξης για τους σύγχρονους φιλέλληνες και τους φιλότεχνους.
Οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου της Οικίας Κωλέττη αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα και να ολοκληρωθούν με την γενναιόδωρη χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο θα συνδράμει και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Καβάφη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.