Αρχική Culture «Του Μαραθωνίου Μarathon Ρroject» – Κυριακή 31 Οκτωβρίου

«Του Μαραθωνίου Μarathon Ρroject» – Κυριακή 31 Οκτωβρίου

«Του Μαραθωνίου Μarathon Ρroject» - Κυριακή 31 ΟκτωβρίουΗ διοργάνωση έχει ως αφορμή τη διεθνή εκδήλωση με τον γενικό τίτλο, ‘The Marathon Project’, που πραγματοποιείται ετησίως, από το 2005, στην Serpentine Gallery του Λονδίνου, συνθέτοντας σε μια μαραθώνια συνέχεια ομιλιών και παρουσιάσεων ένα σημαντικό αρχείο, έναν πολυδιάστατο, πρωτοφανή ‘δρόμο’ σκέψης και έκφρασης καλλιτεχνών και διανοουμένων γύρω από ένα κεντρικό θέμα (π.χ. Ο Μαραθώνιος της Ποίησης, του Μανιφέστου, των Χαρτών κλπ. http://www.serpentinegallery.org/).
Το “Του Μαραθωνίου Μarathon Ρroject” θα πραγματοποιηθεί ως μέρος των εορτασμών της επετείου των 2500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα και της διοργάνωσης του φετινού Χρυσού Μαραθώνιου Δρόμου. Λόγος υλοποίησης της εκδήλωσης είναι η ανάγκη για μια διαφορετική ανάγνωση τόσο της επετείου όσο και μιας σειράς ιστορικών και πολιτισμικών γεγονότων που βρίσκονται στη ρίζα της. Αυτός ο Μετα-Μαραθώνιος, ο λόγος, δηλαδή, περί του Μαραθωνίου, προσφέρει την ευκαιρία να συνδεθεί εκ νέου, το ‘Μαραθώνιο μήνυμα’ τόσο με το κέντρο εκπόρευσής του, όσο και με τους πολυάριθμους αναμεταδότες και πολλαπλασιαστές του διεθνώς.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή, η οποία αποδεικνύεται κρίσιμη και αποφασιστική για τη διαμόρφωση της ευρύτερης φυσιογνωμίας της Ελλάδας. Ο στοχασμός για έναν νέο Ανθρωπισμό, όπως τον αναδεικνύει η σύγχρονη κουλτούρα, η ερμηνεία και επανερμηνεία της αρχαιότητας, των τοπικών παραδόσεων και της πρωτοπορίας, σε ένα παγκόσμιοποιημένο κόσμο υβριδικών μορφών, η επαναδιαπραγμάτευση της έννοιας του Άλλου (η οποία αναδύεται μέσα από την ίδια τη Μάχη του Μαραθώνα και τους ‘Πέρσες’ του Αισχύλου), η συμβολική μεταμόρφωση του πολεμιστή στον αγωνιστή Φειδιππίδη, και ο ρόλος των τεχνών στην απο-μνημόνευση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, είναι μερικά από τα θέματα αυτής της διοργάνωσης.
Επιμελητές της εκδήλωσης “του Mαραθωνίου Marathon Project” είναι οι Hans Ulrich Obrist και Νάντια Αργυροπούλου και συμμετέχουν καλλιτέχνες, λογοτέχνες, διανοούμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Daniel Birnbaum, Jeff Koons, Huang Yong Ping, Nikolaus Hirsch, Sarah Morris, Simon Fujiwara, Νάνος Βαλαωρίτης, Γιάννης Κουνέλης, Δημήτρης Δημητριάδης, Πάνος Κουτρουμπούσης, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Ζυράννα Ζατέλη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Αντώνης Λιάκος, Γιώργος Κουμεντάκης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Βλάσης Κανιάρης και άλλοι. Το υλικό της εκδήλωσης θα εκδοθεί με τη μορφή βιβλίου με διεθνή διανομή.

ώρα έναρξης 16:00,
Μουσείο Ακρόπολης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.