Αρχική legacy 17-09-2010: Έναρξη της 9ης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου

17-09-2010: Έναρξη της 9ης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου

17-09-2010: Έναρξη της 9ης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου, Νικήτας ΚακλαμάνηςΣφοδρή επίθεση κατά του ΔΝΤ και των ΗΠΑ, που “ως σημερινοί Φύρερ με κοστούμια και γραβάτες έχουν οδηγήσει τους λαούς σε βαθειά κρίση”, εξαπέλυσε, παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππου Πετσάλνικου και του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, ο Μίκης Θεοδωράκης, εκμυστηρευόμενος, όπως είπε, “το Μεγάλο Όραμά” του, κατά την έναρξη της 9ης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Αμφιθέατρο του 9.84, στην “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων.

“Η παρουσία σου εδώ είναι εξόχως συμβολική, διότι εκφράζεις όχι μόνο την οικουμενικότητα στον πολιτισμό – αυτό το λένε εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις ηπείρους – αλλά και την οικουμενικότητα της προσπάθειας που πρέπει όλοι να καταβάλουμε για να ξεπεράσουμε την κρίση. Οικουμενικότητα πολιτισμού και κοινωνίας των απλών καθημερινών ανθρώπων” τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, απευθυνόμενος στον Μίκη Θεοδωράκη.

Η κήρυξη έναρξης της Συνόδου, που διοργανώνεται από το Δήμο Αθηναίων και την Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, έγινε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππο Πετσάλνικο, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο Μίκης Θεοδωράκης, το μέλος του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου (ΕΠΚ) Erna Hennicot – Schoepges και ο Γενικός Γραμματέας και ιδρυτής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου, Πρέσβης Karl-Erik Norman.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

“Η παρουσία μου σήμερα εδώ ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ανάμεσα σε προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού σε ένα φόρουμ με θέμα την ελληνική κληρονομιά της Ευρώπης, στοχεύει κυρίως στο να αναδείξει δύο παραμέτρους, που αφορούν αφενός στην πολιτική σημασία θα έλεγα του Πολιτισμού και αφετέρου στη σχέση ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Καταρχήν θεωρώ ότι ο πολιτισμός συμβάλει αποφασιστικά όχι μόνο στην γενικότερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου, αλλά συμβάλει καθοριστικά και στη διαμόρφωση των πολιτικών του πεποιθήσεων και των αξιών του. Από την άλλη πλευρά πιστεύω επίσης ότι ο πολιτισμός και η Δημοκρατία είναι έννοιες αλληλένδετες”.

Και προσέθεσε:

“Σήμερα πάγιο αίτημα όλων των λαών είναι ο σεβασμός των πανανθρώπινων αξιών της δικαιοσύνης, της ειρήνης, της ισότητας, της ελευθερίας. Κάτω από την στέγη του κοινού μας σπιτιού, τη στέγη της Ευρώπης, συγκεντρώθηκε ο πλούτος διαφορετικών πολιτισμών με κοινό στόχο τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την ειρήνη και τη Δημοκρατία. Θεωρώ ότι ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο στην ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

“Όταν το 1985 η Μελίνα Μερκούρη, ως Υπουργός Πολιτισμού, είχε την έμπνευση και την πρωτοβουλία να προτείνει την ιδέα της για τη θεσμοθέτηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ως ένα αυτόνομο πολιτιστικό γεγονός, σίγουρα δεν θα μπορούσε να προβλέψει την επιτυχία του. Το αποτέλεσμα είναι ότι 25 χρόνια μετά, συνεχίζουμε να συναντιόμαστε και να μοιραζόμαστε τις αγωνίες μας αλλά και τις ελπίδες μας για τον πολιτισμό, χάρη στην παρακαταθήκη που μας άφησε.

Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι ο πολιτισμός μας ενώνει. Και η πολιτιστική παρακαταθήκη των Πολιτιστικών Πρωτευουσών έχει λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του πολιτισμού ως κίνητρο και καταλύτη προόδου και ανόδου, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε στην Πόλη της Αθήνας το Κέντρο Τεκμηρίωσης των Πολιτισμικών Πρωτευουσών της Ευρώπης. Ένα κέντρο το οποίο στόχο έχει την καταγραφή όλων των πτυχών και των επιτευγμάτων των Πολιτιστικών Πρωτευουσών, την προβολή και κοινοποίησή τους στο κοινό και τους ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες, επιστήμονες και φορείς.

Από την Πόλη λοιπόν, της Αθήνας αποτίουμε φόρο τιμής στην πολιτισμική συνεισφορά της Μελίνας και ενισχύουμε την παρακαταθήκη της και σφυρηλατούμε τους πολιτισμικούς μας δεσμούς τόσο μέσα από την ίδρυση του Κέντρου Τεκμηρίωσης όσο και μέσα από τη διακήρυξη της πίστη μας στο τρίπτυχο που περιγράφει τις κοινές μας αρχές.

Και αυτό είναι: Πρώτον. Ο πολιτισμός μας κρατά όρθιους και ανοίγει το παράθυρο της αισιοδοξίας στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Δεύτερον. Όσο πιο μεγάλο το πολιτισμικό της φορτίο τόσο πιο πλούσια η ήπειρός μας. Και τέλος τρίτον, η πολιτισμική ποικιλότητα της Ευρώπης αποτελεί ουσιαστικά τη συγκολλητική ουσία των κοινωνιών της”.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

“Σήμερα είναι φανερό, ότι οι δυνάμεις του Χάους, ισχυρότερες και δολιότερες από ποτέ, έχουν νικήσει κατά κράτος, βυθίζοντας τους λαούς μας σε βαθειά πολύπλευρη κρίση. Τόσο οικονομική όσο και κρίση αξιών. Κρίση Πολιτισμού.

Τα έθνη, οι φυλές, οι κοινωνίες των ανθρώπων έχουν κοινό παρανομαστή τον ενιαίο, όμοιο και ακέραιο άνθρωπο, εκλεκτό της Ζωής και της Αρμονίας. Γι’ αυτό το λόγο οι δυνάμεις του Χάους για να χτυπήσουν τη Ζωή και την Αρμονία από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα χρησιμοποιούν βασικά το όπλο των Αντιθέσεων, των διαιρέσεων, των αντιπαλοτήτων, της έχθρας και του μίσους ανάμεσα στους ανθρώπους, τις κοινωνίες και τους λαούς. Τα μέσα που χρησιμοποιούν είναι η βία, η καταπίεση, η εκμετάλλευση του ενός από τον άλλον, η ευτυχία του ενός εις βάρος του άλλου και τέλος η αλληλοεξόντωση και οι πολεμικές συρράξεις.

Ώσπου σήμερα φτάσαμε στην αποκορύφωση των δόλιων δυνάμεων του Χάους με τη δημιουργία ενός διεθνούς Διευθυντηρίου που στηρίζεται σε 4-5 διεθνή κέντρα εξουσίας με επίκεντρο τις ΗΠΑ, στηριγμένα επάνω σε μια πρωτοφανή στρατιωτική δύναμη καταστροφής, καθώς και σε τεράστια οικονομικά μέσα καταστολής και επιβολής. Με εκτελεστικά όργανα τον Στρατό και τις Τράπεζες επιβάλουν επίμονα και συστηματικά τη Νέα Τάξη της Παγκοσμιοποίησης που επιδιώκει την ριζική αλλοίωση του παγκόσμιου χάρτη με την κατεδάφιση των εθνών, με όπλο τη διάβρωση έως την εξαφάνιση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.

Θέλουν να μας κάνουν όλους “ιδιώτες”, μοναχικά άτομα αποκομμένα από κάθε είδους συλλογικότητα, καταφοβισμένους, ευάλωτους, υπάκουους υπηκόους στις εντολές των νέων κυρίαρχων του πλανήτη Γη. Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η ουσία της σημερινής κρίσης που ταλανίζει τους λαούς, που προς το παρόν δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν, γιατί πρόκειται πραγματικά για μια πρωτόγνωρη και σατανική επίθεση που τους κατέλαβε εξ’ απήνης.

Παράλληλα όμως πιστεύω ότι οι δυνάμεις του Χάους με τη σημερινή ακραία τους επιχείρηση έχουν φτάσει στα όριά τους. Ας θυμηθούμε τον προηγούμενο μεγάλο κίνδυνο της Ανθρωπότητας με τον τότε εκπρόσωπο και εκφραστή του Χάους Αδόλφο Χίτλερ. Μήπως μετά τους θριάμβους του στην Ευρώπη δεν υπήρχε ο διάχυτος φόβος ότι όλα τελείωσαν πια; Έτσι και τώρα οι σημερινοί Φύρερ, όπως τότε εκείνος, με τα κοστούμια και τις γραβάτες τους μεθυσμένοι από τις επιτυχίες τους έχουν οδηγήσει τη δύναμή τους στα όριά της. Δηλαδή μπροστά σε ένα νέο Στάλινγκραντ”.

Και προέτρεψε:

“Σήμερα η Ευρώπη κατέχει μια θέση κλειδί που της επιτρέπει να αντιστρέψει το αρνητικό ρεύμα και να οδηγήσει ολόκληρη την Ανθρωπότητα στο δρόμο της Αρμονίας, της Ειρήνης και της Ευημερίας. Πρέπει όμως γι’ αυτό, πρώτον να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τις ΗΠΑ που την έχουν μεταβάλει σε ένα πειθήνιο όργανο της καταστροφικής πολιτικής που καταστρώνει η στρατιοοικονομική εξουσία, που έχει επιβληθεί πάνω σε αυτή τη μεγάλη χώρα με τόσο πλούσιες παραδόσεις και τη μεγάλη συμβολή στην πρόοδο και τον πολιτισμό, και την έχει μεταβάλει σε ορμητήριο βίας και καταστροφών. Και δεύτερον, να αναθεωρήσει εκ βάθρων την έως τώρα φιλοσοφία της για τις μεθόδους ανάπτυξης και ευημερίας των λαών της.

Η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε μια τέτοια σωτήρια και αναγεννητική για όλη την ανθρωπότητα προσπάθεια.

Είναι καιρός πια να ενηλικιωθούμε και να ωριμάσουμε, για να σώσουμε όχι μόνο τον άνθρωπο αλλά και τον πλανήτη Γη που τόσο μεγαλόψυχα μας φιλοξενεί. Ας καταλάβουμε καλά, ότι ο Άνθρωπος είναι ενιαίος και ότι η δωρεά της ζωής που είναι ίδια για όλους, τον προορίζει να γευτεί με όλους τους πόρους του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής του την απόλυτη ευδαιμονία που μπορεί να του εξασφαλίσει η ειρηνική συνύπαρξη με τους άλλους και με τη φύση, που θα του επιτρέψουν να αναπτύξει στο έπακρο τις δημιουργικές του δυνάμεις. Τόσο στη σφαίρα του υλικού όσο και του πνευματικού κόσμου.

Είμαι βέβαιος, ότι εάν η Ευρώπη επιλέξει αυτόν τον δρόμο, είναι ικανή να μεταβάλει τη σημερινή Κόλαση σε Παράδεισο”.

Η κα Erna Hennicot-Schoepges, μέλος του προεδρείου του ΕΠΚ, στην ομιλία της αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην πόλη της Αθήνας και στην προσφορά του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόσωπο και τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “η βιογραφία του αποτελεί μαρτυρία της πολιτικής και της πολιτιστικής ιστορίας τα τελευταία 50 χρόνια. Από την ζωή του βλέπουμε πως είναι να μην σιωπάς όταν η αλήθεια βιάζεται”.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

“Έχουν περάσει 25 χρόνια που Μελίνα Μερκούρη είχε το θάρρος να κάνει μία πρόταση, που έθεσε έναν ακρογωνιαίο λίθο, και δημιουργήθηκε αυτός ο θεσμός. Βέβαια υπήρξαν πολλές αλλαγές από τότε όσον αφορά στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ωστόσο, η κάθε πόλη που θέτει υποψηφιότητα θα πρέπει να έχει στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης του πολιτισμού”.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Γενικός Γραμματέας και ιδρυτής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου (ΕΠΚ), πρέσβης Karl-Erik Norman, ο οποίος παρουσίασε την θεματολογία της Συνόδου και τις επιμέρους εργασίες της, και υπογράμμισε τη σημασία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Μεταξύ άλλων τόνισε:

“Διανύουμε μία περίοδο πολλαπλών κρίσεων, και όχι μόνο οικονομικής κρίσης. Και είναι μεγάλη πρόκληση για τον Πολιτισμό, να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Όσοι συμμετέχουμε στο ΕΚΠ δεν αποτελούμε ένα λόμπι της ισχυρής Ε.Ε., αλλά αγωνιζόμαστε για μια ισχυρή συνεργασία, και μία περαιτέρω προώθηση των συνεργασιών μας με όσους είναι γείτονές μας”.