Αρχική Culture Περιβάλλον και Πολιτισμός: Μια γιορτή ανοικτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Περιβάλλον και Πολιτισμός: Μια γιορτή ανοικτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Περιβάλλον και Πολιτισμός, ένας τετραήμερος εορτασμός με τίτλο «Φωνές νερού μυριάδες», που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 7-10 Οκτωβρίου 2010. Τετραήμερο εορτασμό με τίτλο «Φωνές νερού μυριάδες», διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 7-10 Οκτωβρίου 2010.
Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου 150 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μνημεία της επικράτειας και χώροι πολιτισμού θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό με μια σειρά από ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη σημασία, την αξία και τα νοήματα του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα δημόσια μουσεία όπου θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

Μια γιορτή ανοικτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, εκεί όπου τα μνημεία συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση.
Ο τίτλος της δράσης, εμπνευσμένος από την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, αναφέρεται στην ποικιλία τόσο των μορφών του νερού και του υδάτινου τοπίου όσο και της έμπνευσης που αυτά χάρισαν στα ανθρώπινα έργα.

Για την εναρκτήρια εκδήλωση 2010 η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης παρουσιάζει το δρώμενο με τίτλο «Η Μνημοσύνη» στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής  Αγοράς των Αθηνών. Το νερό που έως και σήμερα ρέει στον χώρο εξυπηρέτησε τις ανάγκες της αρχαίας πόλης και των κατοίκων της. Αδιάψευστοι μάρτυρες η μαρμάρινη κρήνη, οι βεσπασιανές και το Ωρολόγιον του Ανδρονίκου, γνωστό και ως «ο Πύργος των Ανέμων».

Για τη διοργάνωση της εκδήλωσης συνεργάστηκαν η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και η Διεύθυνση Θεάτρου και Χορού του ΥΠ.ΠΟ.Τ.  Η Μνημοσύνη είναι συνυφασμένη με το στοιχείο του νερού και την «Πηγή της Μνημοσύνης». Το δρώμενο αρχίζει με αναφορά στον Ορφικό Ύμνο της Μνημοσύνης και ολοκληρώνει τη διαδρομή του με μια νύξη στη σκέψη του σύγχρονου φιλοσόφου Gaston Bechelard, στο έργο του To νερό και τα όνειρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.