Αρχική legacy Ομιλία Γερουλάνου στο Fostering business alliances to tap emerging opportunities

Ομιλία Γερουλάνου στο Fostering business alliances to tap emerging opportunities

Παύλος ΓερουλάνοςΟμιλία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου στο πλαίσιο του ελληνοαραβικού οικονομικού φόρουμ “Fostering business alliances to tap emerging opportunities”

Φίλες και φίλοι,
Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι μεταξύ φίλων. Όχι μόνο διότι με συνδέουν οικογενειακοί δεσμοί με τον Αραβικό κόσμο αλλά διότι η αραβοελληνική σχέση έχει μεγάλο βάθος. Σε όποια χώρα και αν πήγα, από την Μέση Ανατολή μέχρι τον κόλπο, παντού με υποδέχθηκαν με την γνωστή Αραβική φιλοξενία και μετά με την φράση… «που χαθήκατε;». Ο Αραβικός κόσμος αντιλαμβάνεται την σχέση του με την Ελλάδα πολύ σοβαρά. Και θέλω να πω ότι αξίζουν θερμά ευχαριστήρια στο επιμελητήριο που την διατηρεί σε υψηλό επίπεδο. Αλλά και συγχαρητήρια τόσο στο Επιμελητήριο όσο και τον ΣΕΒ για την επιτυχημένη διοργάνωση του Forum.
Παρότι τα ταξίδια μου στην Μέση Ανατολή είχαν μικτή ατζέντα, μέρος πολιτισμός και μέρος τουρισμός και επενδύσεις αντιμετώπισα με ιδιαίτερη χαρά την μεγάλη όρεξη σε κάθε χώρα που πήγα για πολιτιστικές ανταλλαγές. Όπου και αν πήγα υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για κάθε δράση που συνδέει τους πολιτισμούς μας χθες και σήμερα. Παρότι το φόρουμ είναι οικονομικό θα ήθελα να σταθώ λίγο σε αυτό το σημείο διότι είναι ενδεικτικό.
Οι επιχειρηματικές σχέσεις είναι σημαντικές αλλά εφήμερες. Βασίζονται αποκλειστικά στην δυνατότητα δημιουργίας κοινών συμφερόντων. Η ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών αλλά και επισκεπτών είναι ενδεικτική μιας πιο ουσιαστικής σχέσης που ενώνει τους λαούς μας. Πάνω σε αυτήν την σχέση, πάνω σε αυτήν την υποδομή, κάθε άλλη συνεργασία έρχεται να δέσει πιο εύκολα. Πάνω σε αυτήν την σχέση έρχεται να χτίσει το επιμελητήριο και ο ΣΕΒ.
Πρόκειται λοιπόν για ένα forum στο οποίο έχουμε κάθε λόγο να δώσουμε εξαιρετική σημασία μιας που ήδη έχει συμβάλει ενεργά στη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών του αραβικού κόσμου και πιστεύω ότι έχει ακόμα πολλά να προσφέρει προς αυτή την κατεύθυνση. Η διμερής συνεργασία μας εκτείνεται σε πολλούς τομείς- στο εμπόριο και τις επενδύσεις, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στον τουρισμό. Και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης αυτής της συνεργασίας είναι άριστες. Αφενός, η ελληνική επιχειρηματική παρουσία σ’ αυτές τις χώρες είναι έντονη. Αφετέρου, το  επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι συνεχώς αυξανόμενο. Για να δώσει κανείς μια αίσθηση της σημασίας, μόνο στα Αραβικά Εμιράτα λειτουργούν πάνω από 40 εταιρίες ελληνικών συμφερόντων και στην Αίγυπτο η αξία των ελληνικών επενδύσεων ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια δολάρια.
Η Ελλάδα, από την άλλη μεριά, αποτελεί για τον αραβικό κόσμο μια μεγάλη πρόκληση για επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες. Οι επενδυτικές ευκαιρίες, κυρίως στον τουριστικό τομέα, είναι αυτή τη στιγμή πολύ επίκαιρες. Ιδιαίτερα στις χώρες του Κόλπου αντιμετώπισα αυξημένο ενδιαφέρον για υποδομές που σχετίζονται με τον τουρισμό. Οι υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις όπως οι Μαρίνες, τα ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ, οι ιαματικές πηγές, τα γήπεδα γκολφ, τα χιονοδρομικά κέντρα, συνθέτουν ένα πολύ πλούσιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων τα οποία κρίνονται μοναδικά, και μπορούν να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον του αραβικού κόσμου.
Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα το γεγονός ότι η άρση του καμποτάζ, μία πολύ σημαντική εξέλιξη για την ελληνική ναυτιλία, μπορεί να δώσει το επόμενο διάστημα μια ώθηση στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, κάτι για το οποίο ο Αραβικός κόσμος έχει επιδείξει ενδιαφέρον.
Η Ελλάδα αποτελεί ακόμα μια αγορά με προοπτικές ανάπτυξης στον τουρισμό μιας και η τουριστική σεζόν είναι μακρά και οι περιοχές που έχουν τουριστικό ενδιαφέρον, πολλές. Λίγες περιοχές της Ελλάδας είναι τουριστικά αναπτυγμένες. Με λίγη επιχειρηματική φαντασία πολλά μέρη της Ελλάδας θα μπορούσαν να αναπτυχθούν. Ειδικά σε ό,τι αφορά στον αραβικό κόσμο, η Ελλάδα παραμένει αγαπητός αλλά σχετικά άγνωστος προορισμός. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο μπορεί να υπάρξει ένα νέο άνοιγμα για καινούριες συνεργασίες και αύξηση των επενδύσεων από τον αραβικό κόσμο προς την Ελλάδα. Το πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας της Ελλάδας με την Κυβέρνηση του Κατάρ, αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι οι σχέσεις μας με τον Αραβικό κόσμο είναι σε καλό δρόμο και ότι ο τουρισμός αποτελεί κομβικό σημείο συνεργασίας.

Θα ήταν όμως υπερβολικό να συνεχίσω να περιγράφω αυτά που εσείς γνωρίζεται καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Για αυτό θα επιμείνω σε ένα θέμα το οποίο θα ήθελα να κρατήσετε. Η ενίσχυση της ανταλλαγής πολιτιστικών αγαθών είναι για την ανάπτυξη των σχέσεών μας κομβικής σημασίας. Είναι το υπόβαθρο πάνω στο οποίο όλα τα άλλα κυλούν αβίαστα. Κι έτσι, πριν λίγες μέρες είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα «Σταυροδρόμι Πολιτισμών».
Κάθε χρόνο οι πολιτιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης – και όποιος άλλος μπορεί και θέλει να συμβάλει- θα συμμετέχουν στην πρόσκληση της πόλης προς έναν πολιτισμό και θα ανταλλάσσουν μαζί του πολιτιστικά αγαθά. Ουσιαστικά για ένα χρόνο η πόλη θα παίζει τον ρόλο του οικοδεσπότη σε έναν μεγάλο πολιτισμό. Το 2011 πρώτη τιμώμενη θα είναι η Μέση Ανατολή και ο Αραβικός κόσμος. Ξεκινούμε με την Μέση Ανατολή μεταξύ άλλων λόγων, για να διασκεδάσουμε και το «που χαθήκατε;». Για να πούμε ότι εδώ είμαστε και ότι αυτή την σχέση την τιμούμε. Για ένα χρόνο, ο πολιτισμικός αλλά και ο τουριστικός κόσμος της Θεσσαλικής θέλει να φιλοξενεί κάθε διάσταση του πολιτισμού σας, που εσείς θέλετε να αναδείξετε. Μαζί μας έχουν συντάξει τις δυνάμεις τους το πανεπιστήμιο, η ΔΕΘ και οι ξενοδόχοι και έτσι ίσως καταφέρουμε από την πρώτη χρονιά να αναδείξουμε πολλές παραπάνω δράσεις που σχετίζονται με την σχέση που μας δένει. Ελπίζω να μας βοηθήσετε να πετύχει η προσπάθεια.