Με στόχο η παρουσία του να μην έχει συμβατικό προγραμματικό χαρακτήρα, το περίπτερο του ΥΠΠΟΤ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αποτυπώνει, τη δυναμική και τους συμβολισμούς που προκύπτουν από την ενοποίηση του πολιτισμού, του τουρισμού και της δημόσιας τηλεόρασης κάτω από ένα υπουργείο.
Μέσα από αυτή την διαδρομή και με δεδομένη τη θεματολογία των νησίδων (αναφέρονται στην πολιτιστική παράδοση, τις σύγχρονες δημιουργικές πρακτικές, τον αθλητισμό, την τουριστική ανάπτυξη και την επικοινωνία) ο επισκέπτης θα βιώσει την εμπειρία συμμετοχής σε ένα ανοιχτό εργαστήριο.
Κεντρική ιδέα της διαμόρφωσης του περίπτερου του ΥΠΠΟΤ στη ΔΕΘ, είναι η έννοια του Πολιτιστικού Αρχιπελάγους, ως τόπου σχέσης και διαλόγου ανάμεσα στις διαφορετικές θεματικές ενότητες. Με τον τρόπο αυτό, η πολλαπλότητα των διαφορετικών πεδίων του Υπουργείου αναδεικνύεται ως είναι ένα σύνολο από δομές που διαθέτουν εσωτερική τάξη, δυναμική και συνδιαλέγονται μεταξύ τους, “πλέοντας” η μια προς την άλλη.
Στο περίπτερο αυτό οι επισκέπτες μπορούν να συναντηθούν, να μετακινηθούν, να ενημερωθούν και να συμμετέχουν στις διαφορετικές δραστηριότητες του Υπουργείου. Στις διαδρομές τους συναντούν ένα ανθολόγιο της σύγχρονης δημιουργικότητας, αντικείμενα, μικροπεριβάλλοντα, ιστορικά τεκμήρια, ριζώματα, αστερισμούς μοναδικότητας, τόπους διαλόγου, παραστάσεις, αναπαραστάσεις, ροές, χωρικές συνθέσεις και εικόνες που αποκτούν φυσική υπόσταση.
Πρόκειται για την σύνθεση ενός ενεργού και δραστήριου χώρου εργασίας, ο οποίος συλλέγει και αξιοποιεί τα στοιχεία του ευρύτερα, πολιτιστικού περιβάλλοντος (τέχνες, πολιτιστική παράδοση, αθλητισμός, τουρισμός, επικοινωνία). Την επιμέλεια του περίπτερου του ΥΠΠΟΤ στη ΔΕΘ είχαν οι Νάντια Αργυροπούλου (επιμελήτρια τέχνης), Γιώργος Τζιρτζιλάκης (αρχιτέκτονας, διδάσκων στο ΕΜΠ ) και Ανδρέας Αγγελιδάκης (αρχιτέκτονας-εικαστικός).