Αρχική legacy Δ΄ Διεθνές Συνέδριο Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών (www.eens.org), Γρανάδα, 9-12.9.2010

Δ΄ Διεθνές Συνέδριο Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών (www.eens.org), Γρανάδα, 9-12.9.2010

Δ΄ Διεθνές Συνέδριο Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών (www.eens.org)
Source: www.eens.org

Από τις 9-12 Σεπτεμβρίου.2010 διεξήχθη στην Γρανάδα της Ισπανίας το Δ΄ Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών με θέμα ’’Οι ταυτότητες στον ελληνικό κόσμο από το 1204 έως σήμερα’’.

Το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, στο πλαίσιο του πολυετούς προγράμματος που εφαρμόζει για την υποστήριξη των νεοελληνικών σπουδών, της γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό, προώθησε την ίδρυση (1995) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, η οποία κατά την διάρκεια αυτών των δεκαπέντε ετών λειτουργίας της, υπό την Προεδρία του κ. Κωνσταντίνου Δημάδη, καθ. Πανεπιστημίου Freie Βερολίνου, καθιερώθηκε στον επιστημονικό χώρο των νεοελληνιστών, ως το ανώτατο θεσμκό-συντονιστικό όργανο με χαρακτήρα ομοσπονδίας, αποτελούμενο από 16 εθνικές ευρωπαϊκές εταιρείες Νεοελληνικών Σπουδών.

Μεριμνώντας για την συνεχή προώθηση της έρευνας και της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας, της λογοτεχνίας, της ιστορίας και γενικά του νεοελληνικού πολιτισμού, η Εταιρεία διοργανώνει ένα μεγάλο συνέδριο διεθνούς ακτινοβολίας κάθε τετραετία (Βερολίνο/1998, Ρέθυμνο/2002, Βουκουρέστι 2006), στο οποίο καθηγητές νεοελληνικών σπουδών και άλλων κλάδων των ανθρωπιστικών επιστημών από τον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χώρο εκφράζουν απόψεις και προβληματισμούς σε θέματα που αφορούν στον ελληνικό κόσμο και πολιτισμό, καθώς και στην παγκόσμια διάστασή τους.

Το εφετινό συνέδριο οργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα, σε συνεργασία με την Φιλοσοφική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου, το Κέντρο Ελληνικών, Βυζαντινών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδα, και την Ισπανική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού.

Στην εναρκτήρια τελετή παρέστησαν εκτός των πανεπιστημιακών αρχών, οι πρέσβεις Ελλάδος και Κύπρου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών κ. Κ. Δημάδης, ο διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών, Βυζαντινών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδα κ. Μ. Μορφακίδης, η πρόεδρος της Ισπανικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών κ. Olga Omatos, καθώς και η εκπρόσωπος της Δ/νσης Διεθνών Σχέσεων ΥΠΠΟΤ κ. Ε. Βώσσου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας με διεθνές ενδιαφέρον και αριθμό συμμετοχών (332 ανακοινώσεις σε 8 παράλληλες συνεδρίες). Αξίζει να σημειωθεί, εκτός από την συμμετοχή εξεχόντων ομιλητών, και η παρουσία πολλών νέων επιστημόνων διαφόρων θεωρητικών ειδικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την έρευνά τους, εφόσον ένας εκ των στόχων της Ευρωπαϊκής Εταιρείας είναι η προώθηση των νέων ερευνητών στον χώρο των νεοελληνικών σπουδών διεθνώς.

Το συνέδριο, ενισχύοντας την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, είχε διεθνή απήχηση επιτυγχάνοντας να συγκεντρώσει για τέσσερις ημέρες το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον στις ‘’ταυτότητες στον ελληνικό κόσμο από το 1204 έως σήμερα,’’ θέμα ελληνικού μεν ενδιαφέροντος, αλλά με παγκόσμια πολιτιστική, πολιτική και κοινωνική διάσταση: οι ταυτότητες στην λογοτεχνία, στην γλώσσα, στο φύλο, καθώς και οι εθνικές/εθνοτικές ταυτότητες, και οι πολιτικές συγκρότησης της συλλογικής ταυτότητας είναι θέματα .απόλυτα επίκαιρα και πολυδιάστατα που απασχολούν όλο τον σύγχρονο κόσμο.

Αξιοσημείωτη επίσης υπήρξε η διοργάνωση – ως παράπλευρη εκδήλωση του συνεδρίου – της τεκμηριωμένης φωτογραφικής έκθεσης (με χρήση βίντεο), που παρουσιάσθηκε στον χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και οικονομία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Την έκθεση διοργάνωσε το Κέντρο Ελληνικών, Βυζαντινών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδα, το οποίο – χάρη στο διευθυντή του, καθηγητή κ. Μ. Μορφακίδη – προωθεί με συνέπεια την ελληνική πολιτιστική παρουσία και γλώσσα στην Ισπανία, χώρα η οποία διακρίνεται από την διαχρονική ανάπτυξη των ελληνικών σπουδών.