Συνεχίζονται οι εγγραφές για τον Αγώνα Δρόμου 10χλμ ενώ λίγες είναι οι διαθέσιμες συμμετοχές για τον Αγώνα Δρόμου 5χλμ.όπου συνεχίζονται και στον αγώνα αυτόν οι εγγραφές.
Οι αγώνες αυτοί θα γίνουν παράλληλα με τον επετειακό 28ο Διεθνή Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών που φέτος συμπίπτει με την συμπλήρωση των 2.500 χρόνων από την μάχη του Μαραθώνα, στις 31 Οκτωβρίου 2010.
Εν τω μεταξύ σήμερα Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Κάραβελ (αίθουσα Ιλισός) ο ΣΕΓΑΣ και η Οργανωτική Επιτροπή του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών παρέθεσε συνέντευξη στους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τον επετειακό φετινό αγώνα.
Στη συνέντευξη οι διοργανωτές αναφέρθηκαν στην αναβάθμιση του ΚΜΑ, τον ρόλο του στον τουρισμό, τις παράλληλες εκδηλώσεις με την διοργάνωση συνεδρίου και συμποσίου,την διεθνή αθλητική έκθεση, τις ενέργειες προβολής του γεγονότος, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλα στοιχεία γύρω από το μεγάλο αυτό γεγονός.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος στην ομιλία ανέφερε τα εξής
Αν κάτι πρέπει να μας γεμίζει αισιοδοξία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς αυτό είναι ο απέραντος αναξιοποίητος πλούτος της Ελλάδας. Πλούτος που είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε. Ο φυσικός μας πλούτος. Η πολιτιστική μας κληρονομιά και η νέα δημιουργία. Ο τρόπος ζωής, τα ήθη και τα έθιμά μας καθώς και οι ελληνικές αξίες που έχουν φτάσει στα πέρατα του κόσμου. Είναι ένας αμύθητος πλούτος ο οποίος προσφέρει στην χώρα αλλά προσφέρει πολύ λιγότερα από όσο θα μπορούσε αν τον προστατεύαμε καλύτερα και τον αναδεικνύαμε περισσότερο.
Είναι άξιο απορίας πως από την λίστα των μοναδικών ελληνικών παραδόσεων έχει ξεφύγει ο Μαραθώνιος. Πως από τους παγκόσμιους Μαραθωνίους μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε καμία αναφορά στην παράδοση που τους γέννησε. Και πως φτάσαμε να μην συγκαταλέγεται ο κλασικός Μαραθώνιος μέχρι φέτος στους χρυσούς παγκόσμιους Μαραθώνιους.
Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον ΣΕΓΑΣ για το πραγματικά μεγάλο έργο που έχει κάνει αυτήν την επετειακή χρονιά, που γιορτάζουμε τα 2.500 χρόνια του Μαραθωνίου, για να αλλάξει αυτήν την κατάσταση. Όταν ξεκινήσαμε την συνεργασία οι άνθρωποι του ΣΕΓΑΣ ο κ. Σεβαστής, ο κ. Παναγόπουλος και άλλοι κατάφεραν να μας εμπνεύσουν με το πάθος τους για το αγώνισμα και για την ευκαιρία που είχαμε μπροστά μας.
Από την μεριά μας αναγνωρίσαμε ότι ο Μαραθώνιος είναι ένα γεγονός που μπορεί να συνδέσει όλες τις αρμοδιότητες του υπουργείου κάτω από μια κοινή προσπάθεια: τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό αλλά και τον Τουρισμό. Εκτός από τα προφανή και σημαντικά οικονομικά οφέλη που μια τέτοια διοργάνωση μπορεί να φέρει στην χώρα μας ο αγώνας συμβολίζει κάτι πολύ πιο ισχυρό. Βασικές αξίες που πρεσβεύουμε ως Έλληνες σε όλο τον κόσμο.
Την αξία της δημοκρατίας, την αξία του να αγωνίζεσαι για αυτά που πιστεύεις, την αξία του να ξεπερνάς τον εαυτό σου και τις αντοχές σου για να πετύχεις τους στόχους σου. Είναι παραδοσιακές ελληνικές αξίες που είτε αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο είτε θα έπρεπε να αναγνωρίζονται με την δική μας προσπάθεια.
Με ένα εργαλείο, με μια παράδοση σαν το Μαραθώνιο, αυτό είναι ένα έργο πολύ πιο εύκολο από αυτό που θα ήταν αν δεν τον αναδεικνύαμε. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι επιλέξαμε να επενδύσουμε σε αυτόν.
Σήμερα, σε κάθε μεγάλο Μαραθώνιο σε όλο τον κόσμο υπάρχει η παρουσία του κλασικού και παντού αναγνωρίζεται με τον άλφα ή βήτα τρόπο η σύνδεσή του με την παράδοση που τον γέννησε. Το πιο σημαντικό είναι ότι από τη στιγμή που δηλώσαμε παρουσία δεν χρειάστηκε πολλή προσπάθεια για να αγκαλιάσουν οι ξένοι αυτήν την σύνδεση. Λες και την περίμεναν χρόνια.
Δεν θα μιλήσω για όλα τα επιτεύγματα αυτής της ομάδας ή των άλλων εμπλεκομένων όπως η τεράστια συμμετοχή και τα οικονομικά οφέλη για τον τουρισμό της Αθήνας, τα πολιτιστικά δρώμενα που θα απολαύσουμε, ή το μεγάλο συνέδριο για τον Μαραθώνιο και το συνέδριο για την Δημοκρατία στους Δελφούς. Άλλωστε θα τα ακούσετε από τους ίδιους και θα τα ζήσετε. Θα ήθελα όμως να τους ευχηθώ καλή επιτυχία, να υποσχεθώ ότι φέτος δεν είναι απλώς μια επετειακή γιορτή αλλά ένας άλλος τρόπος να βλέπουμε αυτή μας την παράδοση (άλλωστε ήδη έχουμε ξεκινήσει εγγραφές και άρα δουλειά για τα 2.501 χρόνια), και να ευχηθώ ότι δεν θα πρέπει να περάσουν 2.500 χρόνια για να εκτιμήσουμε την πραγματική αξία κάθε δημιουργίας και κάθε ομορφιάς που κάνουν αυτή τη χώρα ιδιαίτερη.