Αρχική legacy Η Invest in Greece ολοκλήρωσε την αποστολή της στην Κίνα και τη...

Η Invest in Greece ολοκλήρωσε την αποστολή της στην Κίνα και τη CIFIT 2010

Το Περίπτερο της Invest in Greece στην 14η Διεθνή έκθεση για το εμπόριο και τις επενδύσεις στην Κίνα (CIFIT)Αμείωτο το ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις εκτός συνόρων
Το περασμένο Σάββατο έκλεισε τις πύλες της η 14η Διεθνής Έκθεση, China International Fair for Investment and Trade (CIFIT), στην πόλη Xiamen της Κίνας, στην οποία η Invest in Greece είχε δυναμική παρουσία.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές η φετινή έκθεση «έσπασε» αρκετά ρεκόρ, εφόσον συμμετείχαν σε αυτή περισσότεροι από 15.581 επισκέπτες από 144 χώρες και περιφέρειες από ολόκληρο τον κόσμο.
Μεταξύ αυτών, το παρόν έδωσαν 99 υπουργοί και υφυπουργοί κρατών, 43.187 Κινέζοι επιχειρηματίες, ενώ στο χώρο της CIFIT λειτούργησαν 3.214 εκθεσιακά περίπτερα.
Η Invest in Greece συμμετείχε στη φετινή CIFIT στο πλαίσιο του στρατηγικού της προγράμματος 2010 για την προώθηση, προσέλκυση και υποστήριξη των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα και σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης της πρώην Υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κας Λούκα Κατσέλη και της Προέδρου της  Invest in Greece, Δρ. Παρασκευή Μπουφούνου, στην Παγκόσμια Έκθεση WORLD EXPO 2010 όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου της Κίνας, κ. Τσεν Ντε Νινγκ.
Η συμμετοχή της εταιρείας στη CIFIT ήταν άκρως επιτυχημένη, καθώς τα στελέχη της  Invest in Greece πραγματοποίησαν επαφές και συναντήσεις με περισσότερους από 300 επιχειρηματίες και αξιωματούχους από την Κίνα, εκ των οποίων αρκετοί επισκέφτηκαν το περίπτερο της Invest in Greece, με κεντρικό μήνυμα “Νέα Εποχή για Επενδύσεις στην Ελλάδα” (“Greece. Welcome to a new Investment Era”), και παρακολούθησαν την επενδυτική ημερίδα που διοργάνωσε η εταιρεία υπό τον συντονισμό του Κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου.
Σκοπός της παρουσίας της Invest in Greece στη φετινή CIFIT ήταν να προβάλει σε Κινέζους αξιωματούχους και επιχειρήσεις 150 συνολικά επενδυτικές προτάσεις ώριμων έργων στους τομείς του Τουρισμού, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Τεχνολογίας, των Τροφίμων, της Υγείας και της Διαχείρισης Αποβλήτων, μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες της έκθεσης, ηλεκτρονικό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων (investment e-Book). Στο investment e-Book συμπεριλήφθησαν επίσης οι δράσεις και οι πολιτικές της Κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενώ έγινε ειδική αναφορά για τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο για τη διευκόλυνση των επενδύσεων.
Οι επενδυτές που συνάντησαν τα στελέχη της Invest in Greece εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα κυρίως στους τομείς του real estate, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για την ίδρυση ενός κέντρου συναρμολόγησης εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας. Επίσης, έντονο ενδιαφέρον έδειξαν οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην επενδυτική ημερίδα, για τα έργα Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που πρόκειται να προκηρυχθούν, ενώ υπάρχουν σκέψεις για πραγματοποίηση Κινέζικων αποστολών επιχειρηματιών στην Ελλάδα στο προσεχές διάστημα.

Στην παρουσία της Invest in Greece στην Κίνα αναφέρθηκαν με ιδιαίτερα θετικά σχόλια τα τοπικά μέσα ενημέρωσης (τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες), ενώ εξαιρετική εντύπωση άφησε το ενημερωτικό υλικό που είχε προετοιμάσει η εταιρεία στην Αγγλική και Κινεζική γλώσσα, USB sticks με το ειδικά προετοιμασμένο investment e-book σε σχήμα κλειδιού και με το σλόγκαν: Invest in Greece. Here is the key.

Σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε στην Invest in Greece το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδος στη Σαγκάη, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα οικονομικά δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου ενόψει της 14ης Διεθνούς  Έκθεσης για τις Επενδύσεις & το Εμπόριο στην Xiamen της ΝΑ Κίνας και το World Investment Forum που διοργάνωσε η UNCTAD στην ίδια πόλη στις 7-9/9/2010, σχετικά με την κίνηση επενδυτικών κεφαλαίων από και προς Κίνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2009 ήταν το 8ο κατά σειρά έτος με αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης των Κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό. Στα οκτώ αυτά χρόνια ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ξεπέρασε το 50%. Ήδη η Κίνα με ODI (Outbound Direct Investments) ύψους 56,53 δις. Δολ. κατατάσσεται στην 5η θέση από την άποψη συνολικών ετήσιων επενδύσεων στο εξωτερικό, σε σύγκριση με την 12η θέση που κατείχε το 2008. Από το εν λόγω ποσό, τα 47,8 δις. Δολ. αντιστοιχούν σε παραγωγικές επενδύσεις (non financial sectors) και μόλις περί τα 9 δις. Δολ. σε χρηματοοικονομικά. Στο σύνολο των παγκόσμιων ODI, που ανέρχονται το 2009 σε 1,1 τρις Δολ., η συμβολή της Κίνας ήταν 5,1%.
Είναι χαρακτηριστική των προθέσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της Κίνας για επενδύσεις στο εξωτερικό η δήλωση του εκπροσώπου του Κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου ότι «αυτό είναι απλά η αρχή», δεδομένης της μεγάλης ζήτησης για επενδυτικές ευκαιρίες στο εξωτερικό και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της Κινεζικής Οικονομίας. Σύμφωνα με δηλώσεις άλλου Κινέζου επισήμου, εκπροσώπου της China Industrial Overseas Development and Planning Association, οι Κινεζικές ODI το 2013 θα φθάσουν τα 100 δις. Δολ. και οι συνολικές Κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό τα 500 δις. Δολ.
Οι προβλέψεις αυτές, αλλά και η συνεχόμενη αύξηση των Κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά το γεγονός ότι η Κίνα μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό οικονομικό εταίρο της Ελλάδας και να συμβάλει στην υλοποίηση μεγάλου αριθμού αναπτυξιακών έργων στη χώρα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.