Ταξίδι Τεχνών –Πολιτιστικές διαδρομές στο Αιγαίο ονομάζεται η 1η πολιτιστική διοργάνωση που οργανώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το καλοκαίρι 2010 με την συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Η χρηματοδότηση του προγράμματος -που στοχεύει να αναδείξει την πολιτιστική ταυτότητα και εξωστρέφεια του Αη Στράτη, της Ικαρίας, της Λέσβου, της Λήμνου, της Σάμου, των Φούρνων, της Χίου και των Ψαρών- γίνεται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 δια του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Σοφία Θεολογίτου τη Δευτέρα 2 Αυγούστου στις 10.30 στην Αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου στη Μυτιλήνη.
Το ταξίδι Τεχνών είναι ένα πολυθεματικό γεγονός που φέτος θα λειτουργήσει πιλοτικά από την 1η Αυγούστου ως τις 11 Σεπτεμβρίου με στόχο να συνεχισθεί και να καθιερωθεί ως θεσμός . Η διοργάνωση στηρίζεται σε δραματουργικούς άξονες με σπονδυλωτές θεματικές ενότητες – Μουσική, Θέατρο, Εκδηλώσεις για παιδιά, Θεατρικό Αναλόγιο, Video Art – που αναδεικνύουν και συνδιαλέγονται με την παράδοση ,την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και τις σύγχρονες τάσεις στην τέχνη σήμερα .
Το γεγονός που διαφοροποιεί τη διοργάνωση αυτή από άλλα φεστιβάλ που οργανώνονται από τους Δήμους και τις Νομαρχίες στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά και γενικά ,είναι ακριβώς αυτή η ύπαρξη θεματικών αξόνων, sine qua non μιας καλλιτεχνικής διοργάνωσης μεγάλου φορέα όπως η Περιφέρεια. Επιπλέον πρωτοποριακά στοιχεία αυτής της μεγάλης πολιτιστικής διοργάνωσης είναι η παρουσίαση νέων καλλιτεχνικών παραγωγών μέσω αναθέσεων έργων στο πιο ταλαντούχο καλλιτεχνικό δυναμικό της τοπικής κοινωνίας και της χώρας,η ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή στις εκδηλώσεις των ανθρώπων του τόπου και η ανάδειξη και αξιοποίηση εναλλακτικών χώρων παρουσίασης πολιτιστικών δράσεων.
Το Πρόγραμμα του Ταξιδιού Τεχνών περιλαμβάνει αναλυτικά :
1. Συναυλία με έργα Σοπέν συμμετέχοντας στον παγκόσμιο εορτασμό για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη.
2. Μουσικές συναυλίες όπερας και μελοποιημένης ελληνικής ποίησης.
3. Μετακλήσεις θεατρικών παραστάσεων με ιδιαίτερη απήχηση σε κοινό και κριτική ,που παίχθηκαν τη θεατρική σαιζόν 2009-2010 στο ελεύθερο θέατρο και στο Φεστιβάλ Αθηνών.
4. Φεστιβάλ παιδικού θεάτρου με παραστάσεις ,θεάματα δρόμου και καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά –εικαστικά και θεατρικά- πού θα απλωθεί στις πλατείες ,τις παραλίες ,τις γειτονιές των Δήμων και τα ιστορικά μνημεία δημιουργώντας ατμόσφαιρα γιορτής. Αξίζει να σημειωθεί οτι η κατάρτιση των προγραμμάτων για τα εργαστήρια επικεντρώθηκε σε θέματα από τη ζωή ,τη φύση και την παράδοση των τοπικών κοινωνιών π.χ. παραδοσιακά επαγγέλματα Λέσβου, απολιθωμένο δάσος, ετερότητα.
5. Θεατρικό Αναλόγιο με ανάθεση συγγραφής νέων θεατρικών κειμένων σε σύγχρονους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς με θέμα εμπνευσμένο από την μεγάλη λογοτεχνική και πολιτιστική παράδοση της περιοχής (Σαπφώ, Ομηρος, Θεόφραστος, Θεόφιλος, Μυριβήλης, Βενέζης). Τα έργα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά από γνωστούς ηθοποιούς με την μορφή αναλογίου στο πλαίσιο της διοργάνωσης Ταξίδι Τεχνών- Πολιτιστικές Διαδρομές παρουσία των συγγραφέων.
6. Στο Θεατρικό Αναλόγιο περιλαμβάνεται επίσης Performance όπου θα γίνει ανάγνωση διηγήματος του Ηλία Βενέζη σε δημόσιους χώρους, παραδοσιακά καφενεία και ιστορικά μνημεία του τόπου.
7. Παραγωγή ντοκιμαντέρ –αφιέρωμα στον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη που θα παρουσιασθεί ως video performance.