Σε συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος στο ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά, χθές μετα ξύ άλλων δήλωσε για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στις Ξενοδοχειακές τιμές πως: “Το μόνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι μια τέτοια αύξηση θα είχε τεράστια επιρροή πάνω στον τουρισμό και γι’ αυτό κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποφευχθεί μια μείωση του τουρισμού λόγω αυτού.”
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος μιλώντας στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας», που παρουσιάζουν στο ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά, στους 90.4, ο Βασίλης Σκουρής και η Μαριτίνα Ζαφειριάδου μεταξύ άλλων δήλωσε:
Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Πώς ήταν φέτος η κίνηση, μια και βαίνουμε προς το τέλος της τουριστικής περιόδου;
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Η τουριστική περίοδος είναι ένα άλλο θέμα και ο εθελοντισμός σε ό,τι αφορά τον τουρισμό δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο συζητούσαμε μέχρι τώρα, αν και υπάρχουν και εκεί εθελοντικά κινήματα, τα οποία πραγματικά αξίζουν τον κόπο.
Ο τουρισμός όμως είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα από καιρό τώρα λέει, διατείνεται, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διατείνονται ότι πρέπει να πάμε σε ένα καινούριο μοντέλο τουρισμού.
Σε ένα μοντέλο τουρισμού το οποίο να μη βασίζεται μόνο στο γεγονός ότι η Ελλάδα προσφέρει ήλιο και θάλασσα. Βεβαίως έχει ένα καταπληκτικό κλίμα η Ελλάδα και αυτό δεν πρέπει να το αγνοήσουμε. Αλλά τόσο καιρό λέμε ότι το μοντέλο αυτό μόνο του, δεν μπορεί να δώσει αυτό το οποίο χρειάζεται ο νέος και μάλιστα θα έλεγα ο νέος επισκέπτης, ο οποίος έχει και χρήματα να ξοδέψει.
Αν δείτε, ήδη είχαν ξεκινήσει οι αγορές της Τουρκίας, της Αιγύπτου κλπ. να ανταγωνίζονται την Ελλάδα σε αυτό. Όμως η Ελλάδα έχει να προσφέρει πάρα πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ότι έχει να προσφέρει η Τουρκία ή η Αίγυπτος στον τουρισμό. Και αυτά τα πράγματα είχαν υποτιμηθεί.
Αυτή τη στιγμή έχουμε τουλάχιστον 22 μορφές τουρισμού, που στην Ελλάδα είναι υποανάπτυκτες. Από καιρό λέμε ότι είναι καιρός να μεταφερθούμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού.
Τα τελευταία χρόνια αυτό έγινε πάρα πολύ επιτακτικό, διότι παρότι υπήρχε στη γλώσσα μας ότι πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο τουρισμού, δεν κάναμε απολύτως τίποτα γι’ αυτό. Βασιστήκαμε πάλι, ξανά και ξανά στο ίδιο μοντέλο.
Ήρθε δίπλα σε αυτή την κατάσταση και χτυπήθηκε ο ελληνικός τουρισμός από 2 χρονιές βαθιάς κρίσης. Και ό,τι αδυναμίες είχε αυτό το μοντέλο το οποίο περιγράφαμε, έγιναν…
Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Αναδείχθηκαν.
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Αναδείχθηκαν και έγιναν πολύ πιο αντιληπτές. Έδειξε πάρα πολύ τις αδυναμίες του ελληνικός τουρισμός και ενώ πέρυσι είχαμε ένα διεθνές πρόβλημα και ο κόσμος σταμάτησε να ταξιδεύει λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, φέτος είχαμε πολύ πιο συγκεκριμένα προβλήματα.
Στην Αγγλία ήταν πολύ πιο παρατεταμένη αυτή η κρίση και έχουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των τουριστών που έρχονται από την Αγγλία. Αυτοί επιλέξανε πολύ πιο φθηνούς προορισμούς και μέχρι να ρίξουν τις τιμές οι Έλληνες ξενοδόχοι, επιλέξανε την Τουρκία και την Αίγυπτο.
Στη δε Γερμανία, σας θυμίζω ότι περάσαμε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο διμερών σχέσεων με τη Γερμανία, ειδικά με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Γερμανίας οι οποίοι μιλούσαν με απαράδεκτο τρόπο για την Ελλάδα.
Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Απαξιωτικό.
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Με απαξιωτικό τρόπο για την Ελλάδα, όπως και άλλα διεθνή Μέσα. Κάθε μέρα η Ελλάδα ήταν πρωτοσέλιδο για το πώς οι Έλληνες είναι κλέφτες, για το πώς οι Έλληνες είναι ψεύτες κ.ο.κ.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ήταν και οι τρεις νεκροί της Marfin φαντάζομαι…
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Πάνω εκεί ήρθαν οι τρεις νεκροί της Marfin οι οποίοι έβαλαν στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου φρικαλέες σκηνές να παίζουν και να ξαναπαίζουν. Δημιουργήθηκε δηλαδή όλο μαζί, ένα κλίμα απαράδεκτο. Σας θυμίζω υπήρχε και το ηφαίστειο, υπήρχαν οι απεργίες, το κλείσιμο των λιμανιών, οι απεργίες με τους φορτηγατζήδες.
Το κλίμα που βγήκε από την Ελλάδα δεν ήταν ένα κλίμα το οποίο ήταν καλό για τον τουρισμό και εκεί είχαμε να παλέψουμε το εξής φαινόμενο: όλοι έλεγαν ότι «θέλω να πάω στην Ελλάδα, η Ελλάδα είναι ένας προορισμός τον οποίο επιλέγω, αλλά δεν θα το κάνω φέτος, άστο για του χρόνου». Αυτό ήταν καταστροφικό.
Έπρεπε να γυρίσουμε δηλαδή όσο πιο γρήγορα γινόταν το κλίμα και με τους τουρίστες, αλλά και με τους tour operators τους επαγγελματίες του χώρου και με τους δημοσιογράφους διεθνώς, ότι η Ελλάδα και φέτος είναι καλός προορισμός και αυτός ήταν ο αγώνας που κάναμε.
Είναι πολύ πρόχειρο να πει κανείς αριθμούς τώρα, πιστεύουμε όμως ότι οποιαδήποτε μείωση θα είναι μονοψήφια και ότι η μείωση στις αφίξεις θα είναι πολύ μικρότερη από τη μείωση στα έσοδα. Θυμίζω ότι για να καταφέρουμε να κρατήσουμε το ύψος των αφίξεων ψηλά, πολλοί από τους επαγγελματίες του χώρου έπρεπε να ρίξουν τις τιμές και γι’ αυτό τα έσοδα θα είναι πιο πολύ μειωμένα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Αληθεύουν ότι χρωστούσαμε στο CNN ή σε άλλα μεγάλα κανάλια χρήματα από τη διαφήμιση που κάναμε;
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Ναι βεβαίως.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Και ότι βγήκαν τόσα χρέη; Πόσα ήταν κ. Υπουργέ;
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Βρήκαμε χρέη ύψους 120 εκ. και το να έχεις χρέη 120 εκ. δεν είναι από μόνο του πρόβλημα, είναι πρόβλημα αν δεν έχεις να τα πληρώσεις.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Δηλαδή κάναμε διαφήμιση στις ξένες μεγάλες τηλεοράσεις χωρίς να έχουμε να τις πληρώσουμε;
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Ναι βέβαια. Ήταν εκπληκτικό και θυμάμαι ο τότε Υπουργός όταν ρωτήθηκε η άποψή του γι’ αυτό το θέμα και τα λοιπά, είπε «Μα εμένα μου είπε ο Πρωθυπουργός να τα ξοδέψω».
Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Ναι ότι προβλεπόταν μια μεγαλύτερη δαπάνη.
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Ωραία το είπε ο Πρωθυπουργός στον Υπουργό του Τουρισμού, αλλά δεν το είπε και στον Υπουργό των Οικονομικών να δώσει τα χρήματα, με αποτέλεσμα να μην έχουμε να πληρώσουμε.
Αυτό το οποίο συνέβη και το ξέρετε καλύτερα από εμένα, είναι ότι παρ’ ότι τα Μέσα όλα λένε ότι το δημοσιογραφικό τους κομμάτι δεν κοιτάει το λογιστήριο και το λογιστήριο δεν κοιτάει το δημοσιογραφικό τους κομμάτι, στην πραγματικότητα ήταν ότι δημιουργήθηκε ένα πάρα πολύ κακό κλίμα για την Ελλάδα …
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Επειδή τους χρωστάγαμε.
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Επειδή τους χρωστάγαμε. Το οποίο επιβεβαίωνε όλα αυτά τα οποία μας έλεγαν. Αυτή η εικόνα της Ελλάδας ανατράπηκε ουσιαστικά από τη δουλειά που έκανε ο Πρωθυπουργός βγαίνοντας έξω, μιλώντας στα ξένα Μέσα και οι Υπουργοί όπως ο Υπουργός Οικονομικών βγαίνοντας και μιλώντας ότι η Ελλάδα είναι φέτος ένας προορισμός στον οποίο αξίζει να πάει κανείς και μια χώρα η οποία δεν είναι όλα αυτά τα οποία φαίνονται στον Τύπο.
Και εκεί άλλαξε σιγά – σιγά το κλίμα και ενώ θυμάμαι είχαμε δημιουργήσει την ομάδα κρίσης όταν έγιναν οι θάνατοι με την πυρκαγιά στη Marfin θυμάμαι τότε σε απελπισία και εμείς αλλά και οι ξενοδόχοι να παρακολουθούμε τις ακυρώσεις. Οι ακυρώσεις ήταν κάτι το ασύλληπτο μία ακύρωση μετά την άλλη. Μας έρχονταν τα χαρτιά και πραγματικά έτσι όπως πήγαινε αυτή η χρονιά, έμοιαζε ότι θα φτάσουμε πάνω από 20% μείωση του τουρισμού.
Πρέπει να πω ότι σιγά – σιγά με όλη αυτή τη δουλειά που έγινε και πρέπει επίσης να σημειώσουμε κάτι εδώ. Εάν πετύχαμε να μην έχουμε αυτές τις μειώσεις δεν έγινε ούτε μόνο από το Υπουργείο ούτε μόνο από τους ξενοδόχους ούτε μόνο από τους δημοσιογράφους. Έγινε από μια ομάδα, στην οποία όλοι συνεργάστηκαν, δούλεψαν πάρα πολύ εντατικά για να έρθει το αποτέλεσμα το οποίο ήρθε.
Το υπογραμμίζω αυτό, διότι για να έχεις τέτοια αποτελέσματα δεν μπορείς να περιμένεις από την Κυβέρνηση μόνο, ή μόνο από τους επαγγελματίες και τα λοιπά. Πρέπει όλοι να δουλέψουν μαζί.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Υπάρχει ένα θέμα. Αν πάνε οι ξενοδοχειακές τιμές στην αύξηση του ΦΠΑ από το χαμηλό συντελεστή στο μεγάλο, τι θα γίνει του χρόνου; Νομίζω ότι έχουν δίκιο σε αυτό οι ξενοδόχοι.
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Υπάρχει πολύ μεγάλη ανασφάλεια σε ό,τι αφορά αυτό το πράγμα, το μόνο το οποίο μπορώ να πω σε αυτή τη φάση γιατί είναι πρώιμο, είναι ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό μια τέτοια αύξηση ή να αποφευχθεί ή αν συμβεί να αντισταθμιστεί με κάποια οφέλη τα οποία μπορούν να κάνουν διαφορά στους επαγγελματίες.
Δεν θέλω να προλάβω τις αποφάσεις της Κυβέρνησης γι’ αυτό το πράγμα, πάντως …
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Η δική σας γνώμη είναι ότι μπορεί να αποφευχθεί πάντως, ότι πρέπει να αποφευχθεί. Ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια.
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Δεν θα ήθελα να πω δημοσίως την προσωπική μου γνώμη γιατί αυτό είναι ακόμη μια κουβέντα η οποία συμβαίνει μέσα στην Κυβέρνηση. Το μόνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι μια τέτοια αύξηση θα είχε τεράστια επιρροή πάνω στον τουρισμό και γι’ αυτό κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποφευχθεί μια μείωση του τουρισμού λόγω αυτού.
Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Επειδή είμαστε και σε περίοδο που όλος ο Τύπος γράφει για αναδόμηση ανασχηματισμούς και τα λοιπά, ένα νέο Υπουργείο Τουρισμού αυτόνομο, θα βοηθούσε στο σχεδιασμό του νέου μοντέλου ή και στην υλοποίησή του;
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Οι επαγγελματίες του χώρου βεβαίως θέλουν ένα αυτόνομο Υπουργείο Τουρισμού, όπως οι ιχθυοτρόφοι θέλουν ένα αυτόνομο Υπουργείο Ιχθυοτρόφων και πάει λέγοντας. Λογικό είναι αυτό και είναι λογικό να το ζητούν.
Από εκεί και πέρα έχουμε την εμπειρία ενός ανεξάρτητου Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης το οποίο ίδρυσε η προηγούμενη Κυβέρνηση, έχουμε την εμπειρία τριών Υπουργών μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κανένας από τους τρεις δεν κατάφερε να πετύχει αυτό το οποίο προσπαθούσε να κάνει ένα αυτόνομο Υπουργείο Τουρισμού και αυτό ήταν να συντονίζει την τουριστική πολιτική της Κυβέρνησης.
Και δεν κατάφερε να το κάνει για ένα πολύ απλό λόγο: κάθε κλάδος έχει παραπάνω από ένα θέματα. Ο τουρισμός έχει τα εργασιακά του, έχει την προβολή του, έχει τα οικονομικά του, έχει τα αναπτυξιακά του στο ΕΣΠΑ κ.ο.κ., δηλαδή δεν έχει νόημα να δημιουργείς Υπουργεία, όταν ο Υπουργός που θα βάλεις εξαρτάται από όλους τους άλλους Υπουργούς, ή εν πάση περιπτώσει τον βγάζεις στη σέντρα που λένε ως Υπουργό Τουρισμού, αλλά από την άλλη του παίρνεις όλα τα εργαλεία για να μην μπορεί να κάνει τουριστική πολιτική.
Άρα τι διαφορά έχει ένας Υπουργός ενός αυτόνομου Υπουργείου, ή ένας Υπουργός Πολιτισμού – Τουρισμού, του οποίου δουλειά είναι να προσπαθήσει με τους άλλους Υπουργούς να συντονίσουν ένα κυβερνητικό έργο. Ίδια δουλειά έχουμε να κάνουμε. Νομίζω ότι είναι συμβολική η παρουσία ενός αυτόνομου Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο πρέπει να σας πω δεν υπάρχει και σε πάρα πολλές χώρες, δηλαδή ακόμη και στην Τουρκία που κι αυτοί επενδύουν στον τουρισμό πάρα πολύ σαν κι εμάς, κι εκεί είναι Υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Και θα πάτε στην Σανγκάη νομίζω για τον τουρισμό.
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Ναι θα πάμε στην Σαγκάη γιατί η Κίνα είναι μια αγορά, η οποία είναι πολλά υποσχόμενη, 50 εκ. Κινέζοι τουρίστες κυκλοφορούν ανά τον κόσμο κάθε χρόνο. 50 εκ.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Και μάλιστα αληθεύει ότι αυτοί δεν είναι και πολύ φίλοι του καλοκαιριού, αλλά τους αρέσει η άνοιξη και το φθινόπωρο;
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Τους αρέσει η άνοιξη και το φθινόπωρο και θα μπορούσαν άνετα να επιμηκύνουν την τουριστική σεζόν της Ελλάδας. Αυτό όμως έχει κάποιες προϋποθέσεις.
Το πρώτο και σημαντικότερο θα έλεγε κανείς επειδή ακριβώς οι Κινέζοι αγαπάνε την Ελλάδα πολύ και την αγάπησαν ακόμη περισσότερο μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας και του Πεκίνου, αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε, είναι πρώτον να δώσουμε θεωρήσεις στους Κινέζους για να έρχονται.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα δώσουμε;
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Συνεργαζόμαστε τώρα με το Υπουργείο Εξωτερικών και είμαστε στο ίδιο μήκος κλίματος για να βοηθήσουμε να γίνει πιο εύκολη η θεώρηση για τους Κινέζους. Πρέπει να δημιουργηθεί μια κατ’ ευθείαν Γραμμή Πεκίνο – Αθήνα αυτό θα βοηθήσει πολύ, αλλά πρέπει και οι επαγγελματίες εδώ στο χώρο, να ξέρουν πώς να εξυπηρετήσουν μια πελατεία, την οποία δεν την ξέρουν καλά.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Να μάθουμε κινέζικα. Μετά από τα ρώσικα να μάθουμε και κινέζικα.
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Μπορούμε να μάθουμε και κινέζικα δεν είναι κακό, εμπλουτίζει και το δικό μας πολιτισμό. Αλλά είναι σημαντικό ότι οι Κινέζοι θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή από τα 50 εκ. Κινέζων μόνο 25.000 έρχονται στην Ελλάδα το οποίο σημαίνει λιγότερο από 0,5‰.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Δηλαδή το χρόνο πόσοι μπορούν να έρθουν;
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Εξαρτάται πως θα κινηθούμε με το θέμα των θεωρήσεων. Αλλά εάν οι θεωρήσεις απελευθερώνονταν εκεί που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Σένγκεν, νομίζω ότι θα μπορούσαμε άνετα να μιλάμε για δεκαπλασιασμό των επισκεπτών μέσα σε 2 χρόνια.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: 250.000 μέσα σε 2 χρόνια.
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να πάμε πολύ καλύτερα και από αυτό. Ήδη ελπίζουμε, τον Οκτώβριο είναι μια πολύ σημαντική σεζόν για τους Κινέζους, συμπίπτει με το Μαραθώνιο της Αθήνας ο οποίος θα γίνει τον Οκτώβριο …
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο Μαραθώνιος πόσα χρόνια είναι κ. Υπουργέ ακριβώς;
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Είναι 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα, θα είναι ένας πολύ μεγάλος Μαραθώνιος, νομίζω θα τρέξετε.
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Δεν ξέρω αν θα τρέξω στο Μαραθώνιο.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Σκέφτομαι να ‘ρθώ κι εγώ.
Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Προσπαθεί να πείσει κάτι Υπουργούς.
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Θα τρέξουμε μαζί τότε!
Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Τα πρώτα 10 μ.
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Τουλάχιστον τα 10 χλμ. θα τα τρέξουμε. Αλλά όταν μίλησα στην Κίνα στο προηγούμενό μου ταξίδι για το Μαραθώνιο, ο ενθουσιασμός ήταν ασύλληπτος. Ήθελαν να έρθουν όχι μόνο να τρέξουν, που δυστυχώς δεν γίνεται άλλο γιατί έχουν κλείσει οι συμμετοχές, θέλουν να έρθουν ακόμη και να παρακολουθήσουν.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Πόσες συμμετοχές έχουμε;
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Έχουμε πάνω από 20.000 συμμετοχές όταν πέρσι είχαμε γύρω στις 9.000 και ήδη έχουν αρχίσει να γράφονται άνθρωποι για το 2011 δηλαδή για τα 2.501 χρόνια.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Πότε θα είναι ο Μαραθώνιος; Η ημερομηνία του, τον Οκτώβρη;
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Τέλη Οκτωβρίου.
Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κρατάμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την έναρξη της συζήτησης για τα αθλητικά για το επόμενο ημίωρο.