Η Διεθνής οικονομική κρίση μοιάζει με παρανυχίδα στην πτώση του τουρισμού σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν κυρίως φέτος στον τόπο μας. Δυστυχώς, η φετινή χρονιά ξεκίνησε άσχημα με το φαινόμενο της τέφρας και την παρεμπόδιση των εναέριων μεταφορών. Ακολούθως, οι συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, τα τραγικά γεγονότα του Μαΐου με τους 3 νεκρούς στην Marfin που είχαν σαν συνέπεια την μεγάλη δυσφήμιση από τα ΜΜΕ και τις πολλαπλές ακυρώσεις κρατήσεων των τουριστών. Ο αποκλεισμός των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Πειραιά είχε σαν αποτέλεσμα η πλοιοκτήτρια εταιρία του πλοίου “Ζενίθ” να ανακοινώσει πως θα διακόψει όλες τις κρουαζιέρες που είχε προγραμματίσει για την Ελλάδα. Σήμερα βέβαια το Ζενίθ ξαναγύρισε, η ζημιά όμως με την δυσφήμιση της χώρας παρέμεινε. Οι πρόσφατες απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας αλλά και των οδηγών των φορτηγών και βυτιοφόρων οδηγούν την οικονομία της χώρας και τον τουρισμό καθημερινά σε μαρασμό.
Τι άλλο χειρότερο θα πρέπει να γίνει για να μην μείνει τίποτα πλέον όρθιο στον τουρισμό; Και όλα αυτά πολλαπλασιάζονται με δημοσιεύσεις στο εξωτερικό. Το 2008 είχαμε 13 εκατ τουρίστες με 13 δις ευρώ έσοδα. Το 2009 η τουριστική κίνηση μειώθηκε στα 10,5 εκατ τουρίστες με 10 δις ευρώ έσοδα, παρά τις εκπτώσεις που κάναμε όταν η Τουρκία αύξησε το 2009 τα αντίστοιχα μεγέθη της σε 24 εκατ τουρίστες (από 21 εκατομμύρια και χωρίς εκπτώσεις) και φέτος αναμένεται εκεί μεγαλύτερη αύξηση. Μας έχει πιάσει η μανία της αυτοκαταστροφής και δυστυχώς δεν είναι μόνο η εικόνα της κλειστής από απεργούς Ακρόπολης, του Πειραιά όταν διώχνουμε τον τουρισμό με όλους τους τρόπους και που όλα αυτά κάνουν τον γύρο του κόσμου με τον διασυρμό της χώρας αλλά και ο πόλεμος που υφίσταται ο τουρισμός από την ίδια την κυβέρνηση με τις συνεχείς αυξήσεις του ΦΠΑ. Τα τουριστικά γραφεία έχοντας κλειδώσει τις τιμές των πακέτων στο εξωτερικό εδώ και ένα χρόνο καλούνται να απορροφήσουν εξ ολοκλήρου δύο διαδοχικές αυξήσεις μέσα σε διάστημα ενός εξαμήνου του μειωμένου συντελεστή για αγαθά και υπηρεσίες του Παραρτήματος III του Κώδικα ΦΠΑ από 9% σε 10% και από 01/07/2010 από 10% σε 11%, που αυτό αφορά και τα τουριστικά λεωφορεία, και του κανονικού συντελεστή από 19% σε 21% και από 21% σε 23% προκειμένου να μην φανούν ασυνεπείς στους ξένους Tour Operators αφού δεν μπορούν βάσει συμβολαίων και σεβόμενοι την υπογραφή τους να μετακυλήσουν την αύξηση στον καταναλωτή. Εάν και εμείς τα τουριστικά γραφεία, τα ξενοδοχεία που τυγχάνουμε της εμπιστοσύνης των ξένων πράξουμε αυτό που πράττει, έτσι χωρίς να υπολογίζει το κόστος, η κυβέρνηση τότε κρινόμαστε εμείς οι Έλληνες επιχειρηματίες ως αφερέγγυοι, μας διώχνουν οι αγορές οι οποίες στέλνουν τους τουρίστες τους σε όσες χώρες είναι φερέγγυες. Επισημαίνεται ότι ήδη τα περιθώρια κέρδους είναι εξαιρετικά χαμηλά λόγω των μεγάλων εκπτώσεων που προσφέρονται στους T.Os και στα ξένα τουριστικά γραφεία με αποτέλεσμα να απειλείται πλέον άμεσα η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Χθες, ο κύριος Ρέππας δήλωσε ότι κάνει ότι και οι άλλες χώρες τις ΕΕ στο θέμα της απελευθέρωσης των μεταφορών. Παροτρύνουμε τον κύριο Υπουργό Οικονομικών να κάνει και αυτός το ίδιο, να δει πως φορολογείται ο τουρισμός στις άλλες χώρες. Η Ελλάδα διατηρεί τον υψηλότερο συντελεστή φορολογίας στον τουρισμό σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες στον ΦΠΑ: Βέλγιο 6%, Ολλανδία 6%, Γαλλία 7%, Ισπανία 8%, Ιταλία 10% και η Κύπρος τον μείωσε φέτος στο 5% από 7%. Εάν δεν εισακουστούμε από την Κυβέρνηση, θα απευθυνθούμε στην τρόικα που γνωρίζουν καλά τα στοιχεία ΦΠΑ για τον τουρισμό των χωρών τους και να μας πουν γιατί επιτρέπουν στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών να βλάπτει τον ελληνικό τουρισμό σε τέτοιο βαθμό όταν ο στόχος τους είναι μεγαλύτερος αριθμός τουριστών επισκεπτών, λιγότερη ανεργία, μεγαλύτερα έσοδα για να εισπράξουν τις οφειλές της Ελλάδος.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΩΡΑΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Τα ωράρια, η γενικότερη λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε όλη την ελληνική επικράτεια έχουν πρόβλημα. Ως γνωστό τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι κλείνουν στις 15.00 από αρχές Οκτωβρίου έως τέλη Μαρτίου, πρωτάκουστο για μία χώρα κατ’ εξοχήν τουριστική όπου τα τουριστικά προγράμματα «τρέχουν» και τους χειμερινούς μήνες (ο Μάρτιος και ο Οκτώβριος στην Ελλάδα δεν είναι χειμώνας) ή ακόμη και όταν τα μουσεία παραμένουν κλειστά όπως το Μουσείο Ηρακλείου, που έχει περιοριστεί σε ένα πολύ μικρό χώρο που δεν προσφέρεται για επίσκεψη.
ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΖΑΣ
Προβλήματα συνεχή όπου την ευθύνη την έχει το κράτος που είναι και ο εργοδότης. Ο χρόνος έκδοσης βίζας για έναν επισκέπτη που θέλει να έρθει στην χώρα μας, είναι ένας μήνας, όταν στις άλλες ανταγωνίστριες χώρες βγαίνει σε 2 ημέρες. Κυρίως για τους Κινέζους τουρίστες το πρόβλημα έκδοσης βίζας ξεπερνά κάθε όριο και αυτή η καθυστέρηση δεν οφείλεται στην συνθήκη Σένγκεν (γιατί στην ίδια συνθήκη υπάγονται και η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και άλλες ανταγωνίστριες χώρες που τη δίνουν σε 2 μόλις μέρες. Ας ψάξει η Κυβέρνηση τα αίτια στα κατά τόπους προξενεία. Η Ομοσπονδία καλεί την Κυβέρνηση αλλά και τους υπόλοιπους φορείς που βάλλουν κατά του τουρισμού να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Ο τουρισμός είναι ότι έχει απομείνει σε αυτόν τον τόπο, μην τον καταστρέφουμε και αυτόν, μας συντηρεί όλους και από όλους απαιτεί βοήθεια.