Αρχική Βραβεία Διαχρονική προβολή διεθνούς ακτινοβολίας για το πολιτισμό της Νάξου το βραβείο για...

Διαχρονική προβολή διεθνούς ακτινοβολίας για το πολιτισμό της Νάξου το βραβείο για την Αγία Κυριακή Απειράνθου

Διεθνής Πολιτιστική Διάκριση της Νάξου μέσα από το 1ο Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ευρώπη το 2018 για την Αγία Κυριακή Απειράνθου

Σε διαχρονική προβολή διεθνούς ακτινοβολίας για το πολιτισμό της Νάξου και όλης της Ελλάδας εξελίχθηκε η τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων της Europa Nοstra για την Πολιτιστική Κληρονομιά (Europa Nostra Awards). Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο Μανόλη Μαργαρίτη, παραβρέθηκε στη τελετή στο Βερολίνο στην οποία ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Nostra, οι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων 2018 που αποτελούν την ύψιστη τιμή του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού δικτύου πολιτιστικών οργανισμών και φορέων.

Πιο συγκεκριμένα, ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς εξέτασαν 160 αιτήσεις από 31 χώρες της Ευρώπης. Εγκρίθηκαν και τιμήθηκαν 29 νικητές από 17 χώρες, εκ των οποίων βραβεύθηκαν δύο έργα στην κατηγορία της αποκατάστασης από την Ελλάδα, η Αγία Κυριακή Απειράνθου και η Ελληνορθόδοξη εκκλησία Αγία Αικατερίνη του Σινά. Μετά τις βραβεύσεις των 29 διακριθέντων, ακολούθησε διαδικτυακή ψηφοφορία πολιτών από όλη την Ευρώπη, για την ανάδειξη των μεγάλων νικητών στο GRAND – PRIX, τη μεγαλύτερη και εγκυρότερη διάκριση και κατατάξη. Παρουσία του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας, Frank-Walter Steimeier καθώς και άλλων προσωπικοτήτων και 1.000 Ευρωπαίων του διεθνούς στερεώματος, το 1ο βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς απονεμήθηκε στην Αγία Κυριακή Απειράνθου Νάξου, αναδεικνύοντας τη Νάξο και την Ελλάδα, τους μεγάλους νικητές του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού!

Η Αγία Κυριακή είναι βυζαντινή εκκλησία, στην οποία διασώζεται ένα σπάνιο σύνολο ανεικονικού διακόσμου που φιλοτεχνήθηκε στην πρώτη ή δεύτερη Εικονοκλαστική περίοδο (726 – 787 μ.Χ., 813 – 843 μ.Χ.). Η εκκλησία βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη αγροτική περιοχή, η οποία ήταν για πολλά χρόνια παραμελημένη. Το έργο αποκατάστασής της αποτελεί εξαιρετικό δείγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας με πρωτεργάτη την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Οι πηγές χρηματοδότησής του, ήταν αποκλειστικά ιδιωτικές χορηγίες προερχόμενες, αρχικά από την πρωτοβουλία Swiss Initiative και εν συνεχεία από τον Σύνδεσμο Association Hagia Kyriaki, με τη συνδρομή του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστόπουλου. Επιπροσθέτως, σημαντική χρηματοδότηση προήλθε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που έλαβε χορηγίες από το Ίδρυμα Λεβέντη και το ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

Ο Δήμαρχος, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, δήλωσε την απόλυτη ικανοποίησή και χαρά του για την ύψιστη αυτή αναγνώριση της Νάξου και ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτρη Αθανασούλη, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην αποκατάσταση του μνημείου και βέβαια το Σύνδεσμο Association Hagia Kyriaki, που χρόνια αγωνίζεται για την εκκλησία, ενώ ανακοίνωσε την διοργάνωση εκδήλωσης για το τόσο σημαντικό αυτό γεγονός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.