Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ – Εικαστική έκθεση & Hμερίδα...

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ – Εικαστική έκθεση & Hμερίδα στο ΙΜΚ

Εικαστική έκθεση Hμερίδα για τους Αγνοούμενους από τα γεγονότα της Κυπριακής Τραγωδίας

5-8 Ιουνίου 2018
Εκθεσιακός χώρος IMK 1ου και 2ου ορόφου

Εγκαίνια: Τρίτη 5 Ιουνίου, ώρα 20:00

Ημερίδα: Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Ώρα 17:00-21:00

Αίθουσα Κινηματογράφου 

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Προβολή της ταινίας “Αττίλας ’74”, του Μιχάλη Κακογιάννη

Ώρα 20:00

Στην αίθουσα του Κινηματογράφου 

Με πρωτοβουλία της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Επιτροπή Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας και τη Σχολή Εικαστικών Τεχνών «ARTe»

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και της Α.Ε. τους Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Είσοδος ελεύθερη

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 δημιούργησε ένα μακρύ κατάλογο αγνοουμένων προσώπων. Αρχικά ο αριθμός των Aγνοουμένων ήταν 1.619

Ελλαδίτες και Κύπριοι. Αυτοί ήταν κυρίως ή και μόνο στρατιωτικοί και άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, οι οποίοι είτε συνελήφθησαν από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974, είτε εξαφανίστηκαν μετά από μάχες ή και πολύ μετά τη λήξη των εχθροπραξιών και είναι έως και σήμερα αγνοούμενοι…

Για 44 ολόκληρα χρόνια.

Ο χρόνος, όμως, κυλά αργά και βασανιστικά για τους εκατοντάδες συγγενείς που περιμένουν ένα νέο… Μια εξέλιξη… Ένα «τέλος» που θα τους λυτρώσει από την πολύχρονη αναμονή.

Τα γιατί… αναπάντητα. Τα ερωτήματα… δεκάδες. Ο πόνος… δυσβάσταχτος. Η απουσία δεδομένη.

Με πρωτοβουλία της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Επιτροπή Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας και τη Σχολή Εικαστικών Τεχνών «ARTe», πραγματοποιείται εικαστική έκθεση με θέμα τους Αγνοούμενους.

Τα έργα ζωγραφικής, οι συνθέσεις και οι κατασκευές με θέμα τους Αγνοούμενους φιλοτεχνήθηκαν από τους μαθητές και δασκάλους της σχολής ARTe.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο κ. Βαγγέλης Παππάς.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, και συγκεκριμένα στις 6 Ιουνίου 2018, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα χωρισμένη σε θεματικές ενότητες. Συντονιστής είναι ο δημοσιογράφος κ. Χάρης Λαζαρόπουλος και ομιλητές η κα Χριστιάννα Ζήνωνος, Συνεργάτης Ελληνοκύπριου εκπροσώπου Δ.Ε.Α, ο κ. Μάνος Στεφανίδης, Ιστορικός Τέχνης, Αναπληρωτής καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, ο κ. Χρήστος Γιανναράς, Ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο κ. Φώτης Φωτίου, Προεδρικός Επίτροπος.

Επίσης, την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων θα προβληθεί η εμβληματική ταινία «Αττίλας 74» του Μιχάλη Κακογιάννη. Πριν από τη προβολή θα απευθύνει χαιρετισμό ο κ. Νέστορας Νέστορος, Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος Δ.Ε.Α.

Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου θα προβάλλονται σε οθόνη οι φωτογραφίες και τα ονόματα των Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων Αγνοουμένων.

Πρόθεση και σκοπός των εκδηλώσεων είναι να προσεγγιστεί το ιδιαίτερα ευαίσθητο ανθρωπιστικό πρόβλημα των Αγνοούμενων μέσα από την τέχνη, τόσο με την παρουσίαση μιας καινοτόμας και πρωτότυπης έκθεσης όσο και με τις παράλληλες εκδηλώσεις.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579
Facebook: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Michael Cacoyannis Foundation
Twitter: @MCF_MCacoyannis
Instagram: @mcf.gr | Hashtag: #MCF
Youtube: MCacoyannisF

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.