Αρχική Βραβεία Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός «Όλοι μιλάμε ελληνικά» νικητές τρεις μαθητές κλασικού Λυκείου της...

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός «Όλοι μιλάμε ελληνικά» νικητές τρεις μαθητές κλασικού Λυκείου της Macerata

Ολοκληρώθηκε στις αρχές Μαΐου 2018, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο μαθητικός διαγωνισμός για την ανάδειξη των ελληνικών ριζών της ιταλικής γλώσσας, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών από όλη την Ιταλία. Ο διαγωνισμός, υπό τον τίτλο «Tutti parliamo greco» («Όλοι μιλάμε ελληνικά»), διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ιταλία, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και είναι ο δεύτερος κατά σειρά στο είδος του, μετά την επιτυχία που σημείωσε ο περυσινός πιλοτικός διαγωνισμός για τα 2400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη.

O διαγωνισμός απευθυνόταν στους μαθητές όλων των τάξεων των κλασικών Λυκείων της Ιταλίας και είχε ως στόχο να αναδείξει τη βαθιά και πολυποίκιλη παρουσία των ελληνικών ριζών στη σύγχρονη ιταλική γλώσσα. Οι μαθητές κλήθηκαν να αναδείξουν τις «ελληνικές» λέξεις της ιταλικής γλώσσας με συμμετοχές δημιουργικού περιεχομένου (γραπτά κείμενα ή βίντεο), κάνοντας την ευρύτερη και δημιουργικότερη χρήση λέξεων ελληνικής προέλευσης, λογοτεχνικών, επιστημονικών ή και καθημερινών.

Ιδιαίτερα αξιόλογη υπήρξε η συμμετοχή στο διαγωνισμό.
247 μαθητές από 47 Λύκεια σε ολόκληρη την Ιταλία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και απέστειλαν 122 συμμετοχές, που διακρίθηκαν για το υψηλό επίπεδο και τη δημιουργικότητά τους.
Οι συμμετοχές τέθηκαν σε δημόσια online ψηφοφορία (στην οποία έλαβαν μέρος περισσότερα από 18.000 άτομα) και, εν συνεχεία, οι δέκα επικρατέστερες σε ψήφους συμμετοχές πέρασαν στον τελικό, όπου και τέθηκαν υπό την κρίση ειδικής Επιτροπής, αποτελούμενης από την Πρέσβη της Ελλάδος στην Ιταλία κα. Τασία Αθανασίου, τον ελληνιστή Καθηγητή και Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα κ. Louis Godart και το δημοσιογράφο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ansa και συγγραφέα κ. Patrizio Nissirio. Νικητές του διαγωνισμού αναδείχθηκαν τρεις μαθητές κλασικού Λυκείου της Macerata, οι οποίοι και κέρδισαν ένα ταξίδι στην Ελλάδα, ενώ τα έπαθλα για τους υπόλοιπους φιναλίστ ήταν σειρές online μαθήματα Νέων Ελληνικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Ρώμης συνέβαλε καθοριστικά στη διοργάνωση του διαγωνισμού, έχοντας την ευθύνη και επιμέλεια της σύνταξης του Κανονισμού, της προώθησής του στα κλασικά Λύκεια της Ιταλίας, της διαχείρισης των συμμετοχών και της δημιουργίας του προωθητικού υλικού του διαγωνισμού.

Παράλληλα, το ΓΤΕ Ρώμης μερίμνησε για την επικοινωνιακή προβολή του διαγωνισμού στα ιταλικά ΜΜΕ, χάρη στην οποία ο διαγωνισμός γνώρισε εξαιρετική διάδοση: η ανακοίνωση του διαγωνισμού καλύφθηκε από τα σημαντικότερα ιταλικά ΜΜΕ, ενώ εξίσου ευρεία ήταν η κάλυψη και των τελικών αποτελεσμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία καλύφθηκε από πολλά ιταλικά τοπικά ΜΜΕ, που καλούσαν το κοινό τους να ψηφίσει τις συμμετοχές των μαθητών της περιοχής, ενώ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η νίκη των μαθητών της Macerata καλύφθηκε εκτενώς από τα ΜΜΕ της Περιφέρειας του Marche.

Μπορείτε να δείτε τη νικήτρια συμμετοχή στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.mfa.gr/italy/it/greece/concorso_2018/80.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.