Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΤΙΜΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΤΙΜΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, στο πλαίσιο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου θέσπιση καθεστώτος Ενιαίας Τιμής Βιβλίου για όλα τα είδη βιβλίων. Χάρη στην επιτυχημένη συνεργασία των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομίας και Ανάπτυξης, ικανοποιήθηκε ένα αίτημα σύσσωμου σχεδόν του χώρου του βιβλίου, ο οποίος από το 2014 βιώνει τις απολύτως αρνητικές συνέπειες της μερικής κατάργησης της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αντί της στείρας επαναφοράς του νόμου του 1997 με την απλή κατάργηση των διατάξεων του 2014, επεξεργάστηκε ένα νέο πλήρες πλαίσιο για την Ενιαία Τιμή Βιβλίου.

Για το πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε δημόσια διαβούλευση με ανάρτηση του σχεδίου νόμου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, ενώ την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, παρουσία της Υπουργού, του Υφυπουργού και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, συναντήθηκε με τους ενδιαφερόμενους φορείς (συλλόγους εκδοτών και βιβλιοπωλών, Εταιρεία Συγγραφέων, ΟΣΔΕΛ). Αφού κατέγραψε, αξιολόγησε και επεξεργάστηκε τις παρατηρήσεις των φορέων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησε σε συγκεκριμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο κείμενο του νόμου, οι οποίες και ενσωματώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις αυτές, μεταξύ άλλων, αποσαφηνίστηκαν οι μεταβατικές διατάξεις από το προηγούμενο καθεστώς στον νέο νόμο και διευκρινίστηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τις αναθεωρήσεις της τιμής του βιβλίου και τη σχετική αποζημίωση των βιβλιοπωλών.

Το συντομότερο δυνατό θα εκδοθεί και η Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως προβλέπεται, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ ο νόμος.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.