Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ομιλία του Προέδρου του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου στην Κλειστή Συνεδρίαση της...

Ομιλία του Προέδρου του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου στην Κλειστή Συνεδρίαση της 26ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,

Αξιότιμοι Επίτιμοι Πρόεδροι του ΣΕΤΕ,

Αγαπητά Μέλη,

Κυρίες & Κύριοι, 

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας στην Κλειστή Συνεδρίαση της 26ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ. 

Μια σημαντική ημέρα για τον ελληνικό τουρισμό, μια σημαντική ημέρα για την ελληνική επιχειρηματικότητα και την οικονομία της χώρας. 

Για μια ακόμα χρονιά αποδείχθηκε ότι ο τουρισμός αποτελεί τον στυλοβάτη, τον ισχυρό πυλώνα της πολλαπλά τραυματισμένης ελληνικής οικονομίας.

Αποδείχθηκε ότι αποτελεί μια μοναδική αξία για την ελληνική κοινωνία. 

Επιτρέψτε μου όμως πριν ξεκινήσω, να κάνω μια αναφορά στην πολύ πρόσφατη απώλεια του Θεόδωρου Βασιλάκη. 

Μια απώλεια που μας βύθισε όλους και όλες σε ειλικρινές πένθος. Θεωρώ καθήκον και υποχρέωση μου από αυτό το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ, να επαναλάβω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους συνεργάτες του εκλιπόντος. 

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης μας λείπει πάρα πολύ.Ιδρυτικό μέλος του ΣΕΤΕ, συνέβαλε αποφασιστικά και ουσιαστικά με την παρουσία και το έργο του στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Αφήνει όμως πίσω του άξιους συνεχιστές και μία πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον. 

Θα μείνει για πάντα κοντά μας. Ως μοναδικό υπόδειγμα εμπνευσμένου επιχειρηματία, ανθρώπου με ήθος, αξίες και απαράμιλλη ακεραιότητα. 

Κυρίες και Κύριοι, 

Η περίοδος Μάιος 2017 – Μάιος 2018 αποτελεί για τον ελληνικό τουρισμό μια χρονιά με επιτυχίες, προκλήσεις αλλά και σημαντικά προβλήματα. 

Επιτυχίες, γιατί ο τουρισμός καταφέρνει να παραμείνει για ακόμα μια χρονιά ο πρωταγωνιστής στη μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Προκλήσεις, γιατί ο ανταγωνισμός αυξάνεται, οι καιροί απαιτούν διαρκείς προσαρμογές και η στρατηγική μας οφείλει να εξελίσσεσαι διαρκώς. 

Και τέλος προβλήματα, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι οι μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού γίνονται σε ένα περιβάλλον υπεροφορολόγησης, αβεβαιότητας, με πολλά διαρθρωτικά ή θεσμικά ζητήματα που διαχρονικά θέτουμε προς την πολιτεία και πολλά από αυτά παραμένουν άλυτα. Πριν ένα χρόνο, στην αρχή της θητείας μου ως προέδρου του ΣΕΤΕ, είχα χρησιμοποιήσει 5 λέξεις κλειδιά, 5 λέξεις που περιγράφουν αρχές, αξίες και αποτέλεσαν οδηγούς μας στη νέα προσπάθεια.

 Παράλληλα, είχαμε θέσει και 4 κεντρικούς στόχους για την περίοδο 2017 – 2018. 

Είχα μιλήσει για έναν νέο κύκλο, μια μετάβαση σε μια νέα εποχή, που θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια, ρεαλισμό, σοβαρότητα και ωριμότητα. Η κληρονομιά που μας άφησε ο Ανδρέας Ανδρεάδης ήταν τεράστια. Μαζί με αυτή, οι ευθύνες και κυρίως οι προκλήσεις να πάμε ένα βήμα πιο ψηλά. Νομίζω ότι στην χρονιά που έκλεισε υπηρετήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι πέντε αξίες, οι πέντε οδηγοί μας για τη νέα εποχή. 

Δείξαμε αυτοπεποίθηση, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά κάθε δυσκολία που συναντήσαμε. 

Καλλιεργήσαμε την εξωστρέφεια με την επιτυχή εμφάνισή μας για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες, αλλά και τη συνεχή παρουσία μας σε ολόκληρη την Ελλάδα με τις 15 περιφερειακές συναντήσεις. 

Διεκδικήσαμε με ρεαλισμό τους στόχους και τα αιτήματα μας, υπηρετώντας τον ρόλο μας ως θεσμικός εταίρος. 

Δουλέψαμε με σοβαρότητα δίνοντας νέα ώθηση στην Marketing Greece και στο ΙΝΣΕΤΕ. 

Λειτουργήσαμε σε όλες μας τις κινήσεις με ωριμότητα βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον του τομέα, των επιχειρηματιών, των χιλιάδων εργαζόμενων, της ελληνικής κοινωνίας.

Οι τέσσερις κεντρικοί στόχοι που είχαμε θέσει στην αρχή της περιόδου, υπηρετήθηκαν με βάση την στρατηγική των πέντε αξιών. 

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που καταφέραμε, και στους τέσσερις, να έχουμε απολύτως θετικά αποτελέσματα. 

Πρώτος μας στόχος ήταν η περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού. Η κατάταξη του στις μεγάλες αγορές και φυσικά το αποτέλεσμα της, η ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. 

Για το 2017 η εισερχόμενη τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 7,4%, αγγίζοντας τους 30,1 εκατ. τουρίστες. 

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα μελέτης του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, ο ελληνικός τουρισμός παρουσίασε πέρσι αύξηση εσόδων από το εξωτερικό κατά 11,4% ή κατά 1,45 δισ. Ευρώ, σε σχέση με το 2016. 

Η συνολική αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας εκτιμάται σε 1,56 δισ. ευρώ (από 16,7 δισ. ευρώ άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2016 σε 18,3 δισ. ευρώ το 2017). 

Επίσης, ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 10,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του εκτιμάται από 22,6% έως 27,3%. 

Δεύτερος στόχος μας, ήταν η διαρκής, αρμονική και επωφελής, για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, σχέση συνεργασίας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, και φυσικά η εργασιακή και κοινωνική ειρήνη.

Ο ΣΕΤΕ, με την υπογραφή και φέτος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, διασφάλισε για μία ακόμη χρονιά τη διατήρηση των θεσμικών όρων για τα εργασιακά δικαιώματα, όπως διαμορφώθηκαν με τις προηγούμενες Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. 

Έτσι, δείξαμε στην πράξη, όχι μόνο το ενδιαφέρον μας για τη στήριξη της απασχόλησης στη χώρα, αλλά κυρίως για τη διάθεση και τη στρατηγική μας επιλογή, να συνεργαζόμαστε για το καλό του ελληνικού τουρισμού, για το καλό της ελληνικής κοινωνίας, προτάσσοντας πάντα την αξία της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης.

Παράλληλα, ο ΣΕΤΕ έχει θέσει στους αρμόδιους φορείς τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, για να παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά ο ελληνικός τουρισμός τα επόμενα χρόνια και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του. 

Οι προϋποθέσεις αυτές συνοψίζονται στη διατήρηση της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού και σταθερού φορολογικού πλαισίου, στη λειτουργία ενός ευέλικτου χρηματοπιστωτικού συστήματος, στη δημιουργία εθνικού χωροταξικού πλαισίου και στη διασφάλιση της αρχής της ασφάλειας δικαίου. 

Τρίτος στόχος μας ήταν η ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού και η ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ που σας ανέφερα και πριν, δείχνουν ότι ο τουρισμός είναι ένας τομέας με μεγάλη διάχυση ωφελειών στην οικονομία και φυσικά στην κοινωνία. 

Για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ. 

Στις Περιφέρειες της Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, ο τουρισμός συνεισφέρει άμεσα στη δημιουργία άνω του 47,4% του ΑΕΠ των εν λόγω προορισμών. 

Οι τρεις αυτές Περιφέρειες, έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα, τεκμηριώνοντας την άποψη ότι ο τουρισμός οδηγεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των περιοχών στις οποίες παρουσιάζει ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο τουρισμός συμβάλλει άμεσα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου στο 16,9% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) μεταξύ 37,2% και 44,8% , ενώ αποτελεί βασικό μοχλό για τη μείωση της ανεργίας. 

Τέταρτος στόχος ήταν η ενότητα ολόκληρου του τομέα και η σύνθεση όλων των απόψεων.

Μπροστά μου στο ακροατήριο σήμερα, έχω, έχουμε την τιμή να βρίσκονται ιστορικά στελέχη του ΣΕΤΕ, άνθρωποι που οραματίστηκαν, πίστεψαν και δημιούργησαν αυτή την σπουδαία για τον τόπο κοινή μας ιστορία. 

Σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε την υπόσχεση, έχουμε την υποχρέωση θα έλεγα, να είμαστε πάντα ενωμένοι. 

Οι λίγοι σε αριθμό οραματιστές του 1991, κατάφεραν να βάλουν τις βάσεις για κάτι τόσο μεγάλο που μόνο αυτοί μπορούσαν να φανταστούν. 

Σήμερα, ο ΣΕΤΕ έχει τη δύναμη να είναι υπόθεση των πολλών. 

Αυτή τη δύναμη, αυτή την ενέργεια θα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. 

Αυτή είναι και η δική μου δέσμευση προς όλο το σώμα, προς όλους και όλες εσάς που κοπιάζετε για τον ελληνικό τουρισμό. 

Πάνω από όλα η ενότητα μας ! 

Αγαπητά Μέλη,

Κυρίες και Κύριοι, 

Ο πλούσιος απολογισμός της περσινής περιόδου φυσικά δεν τελειώνει εδώ. 

Θα αναλυθεί και θα εξειδικευτεί με τις ομιλίες που θα ακολουθήσουν. 

Επιτρέψτε μου όμως να σταθώ επιγραμματικά σε 4 προτεραιότητες που θέσαμε κατά την προηγούμενη περίοδο και που φυσικά αποτελούν  στόχους μας για την επόμενη. 

Η πρώτη είναι η διασύνδεση Τουρισμού – Πολιτισμού. 

Ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι δύο αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα κομμάτια και τώρα νομίζω έχει έρθει η  ώρα να μπουν στη θέση τους.

Ο πολιτισμός χρειάζεται την υλική υποστήριξη του τουρισμού για να αναπτυχθεί και να μπορέσει να επαναπροσδιοριστεί και ο τουρισμός χρειάζεται τον πολιτισμό για να διαφοροποιηθεί ριζικά και να αποκτήσει νέο αναγνωρίσιμο πρόσωπο στην παγκόσμια αγορά. 

Η πολλαπλασιαστική δύναμη που θα δημιουργηθεί πιστέψτε με θα είναι τεράστια. 

Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η εκπαίδευση. 

Ο τουρισμός είναι ένας κατεξοχήν ανθρωποκεντρικός τομέας. 

Ο ΣΕΤΕ λοιπόν έδωσε μεγάλο βάρος στην υποστήριξη της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στον τουρισμό. 

Ο εκπαιδευτικός πυλώνας του ΙΝΣΕΤΕ, το SETE Training συνεχίζει την σπουδαία δουλειά που κάνει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Εκπαιδευτικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα, σεμινάρια, προγράμματα κατάρτισης ενδυναμώνουν τις δεξιότητες, αναπτύσσουν τις ικανότητες των ανθρώπων του τουρισμού. 

Η τρίτη είναι η ανάπτυξη της τουριστικής συνείδησης. 

Η προσπάθεια μας δηλαδή να εξηγήσουμε, να επικοινωνήσουμε, να εμπεδώσουμε στη κοινωνία τα οφέλη του τουρισμού. 

Να σταθούμε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, να ακούσουμε και να μας ακούσουν. 

Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για την καμπάνια που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και φωτίζει δώδεκα υπαρκτά πρόσωπα, δώδεκα επαγγέλματα που επωφελούνται από την αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας. 

Εργαστήκαμε σκληρά, με τον σχεδιασμό και την ενορχήστρωση της Marketing Greece και τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν. 

Η τέταρτη είναι η αγροδιατροφή και η ευρύτερη διασύνδεση με τον πρωτογενή τομέα. 

Η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του τουρισμού και της αγροδιατροφής, οι συνέργειες και η διασύνδεσή τους, προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. 

Η διασύνδεση, όχι μόνο αυξάνει δυνητικά τις ευκαιρίες για εγχώρια παραγωγή, δημιουργία νέων αγορών και ανάπτυξη ποιοτικών προϊόντων, αλλά προσφέρει και ευκαιρίες για την ανάδειξη προορισμών, μέσω της δημιουργικής παραγωγής, της διάθεσης και εμπορίας τοπικών προϊόντων, της γαστρονομίας και της βιωματικής εμπειρίας. 

Αγαπητά Μέλη,

Κυρίες και κύριοι, 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος μιας πλούσιας χρονιάς, γεμάτη δουλειά, προκλήσεις και συγκινήσεις. 

Συνεχίζουμε ακόμα πιο σίγουροι, ακόμα πιο δυνατοί. 

Να πάμε τον τουρισμό ακόμα πιο ψηλά. 

Να αποδείξουμε ότι ο τουρισμός είναι αξία για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. 

Κλείνοντας επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω όλα τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την υποστήριξη, τις ιδέες, τη δουλειά τους, όλες τις πανελλήνιες ενώσεις – μέλη του ΣΕΤΕ για την εξαιρετική συνεργασία, κάθε μια επιχείρηση ξεχωριστά, όπως και όλα τα στελέχη των ΣΕΤΕ, ΙΝΣΕΤΕ, Marketing Greece για τον ζήλο και τον επαγγελματισμό που επιδεικνύουν καθημερινά. 

Σας ευχαριστώ πολύ. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.