Αρχική Δήμοι «Αθηναϊκές Διαδρομές» με την «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»

«Αθηναϊκές Διαδρομές» με την «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»

ΑΘΗΝΑ 2018 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Μια από τις σημαντικές θεματικές ενότητες του προγράμματος της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι οι «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου».

Συγγραφείς, επαγγελματίες του βιβλίου και επιστήμονες, μας ξεναγούν σε γειτονιές και διαδρομές της Αθήνας που είτε έγιναν σκηνικό για τις ιστορίες και περιπέτειες των ηρώων τους, είτε εμπεριέχουν κομμάτι της ιστορίας της πόλης από το πρόσφατο παρελθόν, καθώς και σε ιστορικά λογοτεχνικά καφενεία, βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους.

Με αφετηρία και οδηγό βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που μιλούν για την Αθήνα ή αυτή αποτελεί σκηνικό των ιστοριών τους, συναντιόμαστε σε τοπόσημα της Αθήνας και ξεκινάμε τη διαδρομή μας ανακαλύπτοντας κρυμμένους θησαυρούς της πόλης.

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου εγκαινιάστηκαν τον Απρίλιο με τον Νίκο Βατόπουλο και το «Περπατώντας στην Αθήνα» σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο καθώς και με την Ελένη Πριοβόλου και το “Η τριλογία των Αθηνών: Όπως ήθελα να ζήσω, Για τ’ όνειρο πώς να μιλήσω, Το τέλος του γαλάζιου ρόδου. Στα βήματα των ηρώων της Ελένης Πριόβολου”, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καστανιώτη.

  • Στις 10 – 11 Μαΐου & 14 – 15 Μαΐου η διαδρομή μας βγάζει στο ατμοσφαιρικό Poems & Crimes των εκδόσεων Γαβριηλίδη: Γνωρίζουμε μια πλήρη μονάδα βιβλίου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία από το τυπογραφείο στο βιβλιοδετείο κι από εκεί στο βιβλιοπωλείο και βέβαια να απολαύσει την όμορφη αυλή και το καφέ μπαρ του ίδιου χώρου.
    Χώρος: Poems&Crimes, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι
    Ώρες: στις 11.00 κατόπιν συνεννόησης στο 210 3228839

 

  • Το Σάββατο 19 Μαΐου περπατάμε στην Αθήνα με τον Νίκο Βατόπουλο σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο: Βασισμένος στο καινούργιο του βιβλίο, «Περπατώντας στην Αθήνα» ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος ξεναγεί αναγνώστες και κοινό σε κτίρια και περιοχές της πόλης, στην ιστορία τους, στη σημερινή τους κατάσταση και στις πιθανές δυνατότητες ανάδειξης και αξιοποίησής τους.
    Χώρος: Σημείο συνάντησης και αφετηρία της διαδρομής: Ασκληπιού 18
    Ώρες: 11:00 – 13:30. Συμμετοχή ελεύθερη

  • Το Σάββατο 9 Ιουνίου ερευνούμε τις «Μορφές κατοίκησης στην Αθήνα στο τέλος του 19ου αιώνα – Αρχιτεκτονικός χώρος και λογοτεχνία: Ροΐδης, Κονδυλάκης, Μητσάκης, Παπαδιαμάντης κ.ά., σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νήσος: Η συγγραφέας Αλίκη Σπυροπούλου ξεναγεί κοινό και αναγνώστες σε μια λογοτεχνική διαδρομή στην Αθήνα όπου η νεωτερική πόλη συνδιαλέγεται με την πόλη της Ανατολής. Η διαδρομή περιλαμβάνει αναφορές σε πολεοδομικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως ο αστικός ιστός και τα δημόσια κτίρια που αναδεικνύουν άλλοτε τη νεωτερικότητα και άλλοτε την παράδοση, καθώς και σε μια σειρά λογοτεχνικών κειμένων συναφούς θεματολογίας.
    Χώρος: αφετηρία στο Μετρό Πανεπιστήμιο – τερματισμός στο Θησείο. Ώρα: 11:00

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Θεσμικοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.