Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου για την έκθεση του...

Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου για την έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην αρχαία τέχνη»

copyright ΥΠΠΟΑ

Με την έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην αρχαία τέχνη», το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ολοκληρώνει το τριετές αφιερωματικό του έργο στον εορτασμό των 150 χρόνων από τη θεμελίωσή του. Και το πράττει με έναν τρόπο εντυπωσιακό. Ξεκινώντας με την έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια…» Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αιώνας, συνεχίζοντας με την έκθεση «Οδύσσειες» και ολοκληρώνοντας το δημιουργικό εορτασμό του με μια έκθεση αφιερωμένη στην αναζήτηση του Ωραίου από την νεολιθική περίοδο μέχρι την ύστερη ελληνική αρχαιότητα. Η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου καθώς και η περιοδεύουσα έκθεση στα μουσεία του Δικτύου του ΠΙΟΠ υλοποιούνται στο πλαίσιο του Έτους Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Μέσα στους αιώνες ο άνθρωπος αναζητά το ωραίο, προσπαθεί να το δαμάσει και να το κάνει κομμάτι της καθημερινότητάς του. Το κρύβει στις όψεις των αγαλμάτων, στα λόγια των ποιητών, στα καθημερινά αντικείμενα. Από τα πιο μικρά αντικείμενα μέχρι τα εμβληματικά μνημεία του δημοσίου χώρου. Κρυμμένο στο βάθος των πραγμάτων και ταυτόχρονα στην όψη τους, την επιδερμίδα και την επιφάνειά τους. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ολόκληρη η ιστορία του ανθρώπου αποτελεί μια αναμέτρηση με το Ωραίο. Σε επίπεδο τέχνης, καθημερινότητας, αλλά ακόμη και σε επίπεδο ανθρώπινων σχέσεων, πολιτικής και τρόπου ζωής. Αναζητώντας την αρμονία μέσα στην πολυπλοκότητα, το πολύ μέσα στο λίγο.

Η έκθεση επιχειρεί να μας μεταδώσει αυτή την πολλαπλή παρουσία του Ωραίου. Μέσα από μια πολυαισθητηριακή προσέγγιση και μέσα από πειραματικά εργαστήρια δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες όχι απλώς να παρακολουθήσουν αλλά να ζήσουν –έστω για λίγο- της αισθητικές επιλογές των αρχαίων. Να έρθουν βιωματικά σε επαφή με την ένδυση και την υφαντουργία, με τα αρώματα, τις κομμώσεις και τα κοσμήματα, με όλες τις ψηφίδες τους ωραίου στην αρχαιοελληνική καθημερινότητα. 

Η αρχαία Ελλάδα μας κληροδοτεί άπειρες εκφάνσεις και εκδοχές του ωραίου. Δημιουργώντας έτσι σημεία αναφοράς για κάθε πολιτισμό που ακολούθησε μέχρι και σήμερα. Είτε μιλάμε για τα μνημεία και τα αγάλματα, ή για το θέατρο και την δημοκρατία. Διαμορφώνοντας έτσι το δυτικό κανόνα μέσα στον οποίο κινούμαστε. Αξιολογώντας την ομορφιά, διεκδικώντας τον πολιτισμό σε κάθε του έκφανση, αναζητώντας τις αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην κάθε μας μέρα. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όσους συνεισέφεραν ώστε το ταξίδι του εορτασμού του Αρχαιολογικού Μουσείου να κλείσει με αυτόν τον τόσο ταιριαστό τρόπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.