Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Έκθεση με σχέδια κεφαλόδεσμων από τη συλλογή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στα πλαίσια...

Έκθεση με σχέδια κεφαλόδεσμων από τη συλλογή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στα πλαίσια της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Καστελόριζο, κεφαλόδεσμος νύφης. Σχέδιο Γήση Παπαγεωργίου, 2015

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Hellenic American College (HAEC) ανοίγει τμήμα της συλλογής της στο κοινό και, συμμετέχοντας στην διοργάνωση «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» και την ενότητα «Ανοιχτές Συλλογές», παρουσιάζει την έκθεση «Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές – Κεφαλόδεσμοι» με σχέδια του Γήση Παπαγεωργίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται στις 16 Μαΐου 2018 και ώρα 20:00 στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) και θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουνίου.

Η διοργάνωση «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» είναι μια διεθνής διάκριση που έλαβε ο δήμος της Αθήνας και η πόλη μας από την UNESCO με διάρκεια ενός χρόνου, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019.

 

Συμμετέχοντας ενεργά στην μεγάλη πολιτιστική γιορτή «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», η Ελληνοαμερικανική Ένωση επέλεξε να παρουσιάσει μικρό μέρος της συλλογής της με σχέδια παραδοσιακών φορεσιών, επικεντρώνοντας σε εκείνα που απεικονίζουν τα ιδιαίτερης αισθητικής παραδοσιακά καλύμματα κεφαλής. Οι κεφαλόδεσμοι, από χρηστικά εξαρτήματα της γυναικείας αμφίεσης εξελίχθηκαν σε δηλωτικά καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης με παραλλαγές από τόπο σε τόπο και σε εξαρτήματα στολισμού. Η έκθεση, πέρα από παρουσίαση περίτεχνων ζωγραφικών σχεδίων αντιπροσωπευτικών παραδοσιακών κεφαλόδεσμων, αποτελεί και λαογραφική καταγραφή και τεκμηρίωση. Οι κεφαλόδεσμοι έχουν σχεδιαστεί από τον Γήση Παπαγεωργίου με τις οδηγίες και υποδείξεις του λαογράφου και συλλέκτη Ανδρέα Παπαγεωργίου. Τα σχέδια βασίζονται είτε στα αυθεντικά κομμάτια της συλλογής του δεύτερου είτε σε μαρτυρίες αναγνωρισμένων λαογράφων/ερευνητών (Χατζημιχάλη, Ταρσούλη κ.ά.) και σε έγκυρες εκδόσεις.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση «Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές – Κεφαλόδεσμοι» αποτελούν δείγμα από τα περίπου 1.400 σχέδια παραδοσιακών φορεσιών της συλλογής της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, στην οποία συγκαταλέγονται και περισσότερα από 300 σχέδια κεφαλόδεσμων. Το σύνολο των σχεδίων που απαρτίζουν την συλλογή είναι προϊόν έρευνας στην οποία έχει επιδοθεί για πάνω από μία δεκαετία η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον Γήση Παπαγεωργίου και την επιστημονική ομάδα του. Αρκετά από αυτά τα σχέδια έχουν ήδη εκδοθεί σε 7 τόμους για την Μακεδονία, την Θράκη, την Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Κύπρο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, με την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Η έρευνα συνεχίζεται, ώστε να καλύψει μελλοντικά και περιοχές που αντιπροσωπεύονται με περιορισμένο αριθμό σχεδίων (Επτάνησα, Αιγαίο, Πόντος, Μικρά Ασία, Σαρακατσάνοι). Το σύνολο του έργου θα περιληφθεί σε 15 τόμους φιλοδοξώντας να παρουσιάσει την κατά το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών από τον ελληνικό πολιτισμικό χώρο του 19ου αιώνα.

Εγκαίνια έκθεσης
Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, 20:00
Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα

Διάρκεια έκθεσης
16 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2018
(Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00, Σάββατο: 10:30 – 14:30, Κυριακή κλειστά)

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες
Διεύθυνση Πολιτιστικών: (210 3680052), www.hau.gr/culture

Σύντομο βιογραφικό του Γήση Παπαγεωργίου 

Ο Γήσης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και είναι απόστρατος Πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού. Το 1981 παραιτήθηκε από το Π.Ν. και για 12 περίπου χρόνια ασχολήθηκε με τη γελοιογραφία σε συνεργασία με εφημερίδες και διάφορα αθηναϊκά περιοδικά. Συγκεντρώνοντας στοιχεία και πληροφορίες για την ιστορία του ελληνικού φαρικού δικτύου, προχώρησε στην αρχική έκδοση «Οι ελληνικοί πέτρινοι φάροι» το 1996. Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε το «Ελλάς! Χάρηκα!», μια ευθυμογραφική αντιμετώπιση της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας και ακολούθησαν στο ίδιο πνεύμα τα «Ελλάς! Χάσαμε!» και «Ολυμπιακοί! Δώκαμε…». Ολοκλήρωσε την έρευνα και τη σχεδίαση των στολών του Πολεμικού Ναυτικού από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι σήμερα και το 1998 κυκλοφόρησε το λεύκωμα «Στολές του Πολεμικού Ναυτικού». Ακολούθησαν τα λευκώματα «Έλληνες γελοιογράφοι του 20ού αιώνα» (1999) και «Ο μεγάλος θίασος» (2000). Από το 2000 ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα και τη σχεδίαση της ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας.

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.