Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Delphi Economic Forum 2018: Το αύριο της Ελλάδας ήταν το θέμα του...

Delphi Economic Forum 2018: Το αύριο της Ελλάδας ήταν το θέμα του πάνελ «Greece’s Modernization process: Vision and new realities»

Το αύριο της Ελλάδας ήταν το θέμα του πάνελ «Greece’s Modernization process: Vision and new realities», το οποίο συντόνισε ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Γραμματίδης τόνισε ότι «όλα τα χρόνια της κρίσης δεν έχουν ουσιαστικά ενεργοποιηθεί πολιτικές φιλικές στην ανάπτυξη», υπογραμμίζοντας ότι παρότι έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις, δεν έχουν γίνει οι σωστές. Επίσης, άλλες δεν εφαρμόζονται και άλλες δεν είναι ουσιαστικές. Περιέγραψε το τι πρέπει να γίνει για να υπάρξει ένα πραγματικό σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο απαιτεί χρόνο, είναι μακροπρόθεσμο και προϋποθέτει μείωση των φορολογικών συντελεστών και άλλες παραμέτρους με στόχο να στηριχθεί η πραγματική οικονομία.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχασε τα χρόνια της κρίσης το 27% του ΑΕΠ επειδή ήταν μία κρίση του νεοφιλελευθερισμού κι όχι εγχώρια. Οι άλλες χώρες που πέρασαν  κρίση έχασαν μόλις το 12% του ΑΕΠ. Όπως τόνισε, η μείωση της φορολογίας στις χώρες του ΟΟΣΑ δεν είναι μόνο ένα δώρο στους πλούσιους, αλλά και ένα πλήγμα στις κοινωνικές δομές, καθώς μειώθηκαν οι διαθέσιμοι πόροι. Το 1980, ο μέσος συντελεστής φορολόγησης ήταν 60%, σήμερα είναι 30%. Ο υπουργός τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται, όμως πρέπει να αλλάξει η κατεύθυνση τους.

Με τη θέση αυτή διαφώνησε ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε ότι η χώρα δεν είναι μόνο γεωγραφικά στο σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης, αλλά και πολιτισμικά και πολιτικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποια διλήμματα: Εντός ή εκτός Ευρώπης. Ευρώ ή δραχμή. Και κάλεσε την κυβέρνηση να αποφασίσει αν είναι μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση ή όχι. Υπάρχουν είπε τρία στοιχεία εκσυγχρονισμού: η εθνική ενότητα, η θωράκιση των θεσμών και η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων. «Δεν μιλάω θεωρητικά, έχω ζήσει από μέσα τις μεταρρυθμίσεις. Τις αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, της Ολυμπιακής, από την οποία χάναμε ένα εκατομμύριο τη μέρα, την Cosco. Πρέπει να κάνουμε την επανάσταση της σοβαρότητας και της κοινής λογικής», εξήγησε.

Ο τέως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Πρόεδρος της Eurobank Bulgaria, Γιώργος Προβόπουλος, εκτίμησε ότι οι άμεσες εξελίξεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο μέλλον και θα δείξουν πόσο σωστά πορευόμαστε. Ως ορόσημα έθεσε την έξοδο στις αγορές, τη διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση του χρέους η οποία έχει ξεκινήσει. Τον Ιούνιο θα μπορούμε να δούμε αν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι και το αν η χώρα μπορεί να εφαρμόσει ένα δικό της μνημόνιο, δηλαδή έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη.

Έκανε ειδική μνεία στις επενδύσεις λέγοντας ότι «η χώρα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ ύψους 80 δισ. ευρώ», προσθέτοντας ότι το 2007 οι επενδύσεις ήταν το 24% του ΑΕΠ, ενώ το 2016 μόλις στο 12%.

Αίσθηση έκανε και η παρέμβαση του Σπύρου Αρταβάνη – Τσάκωνα, Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο οποίος τόνισε ότι η βιοιατρική είναι ένας τομέας στον οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να επενδύσει, καθώς πρόκειται για τεχνολογία αιχμής. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ακόμη και 20 εκατ. ευρώ το χρόνο σε επενδύσεις, μπορεί να φέρουν αποτελέσματα. Εξήγησε δε ότι η βιοιατρική είναι σαν ένα τραπέζι που στηρίζεται σε τέσσερα πόδια: Βιολογία, ιατρική, έρευνα και εκπαίδευση.

Ο Δρ. Όθων Αναστασάκης, Διευθυντής του τμήματος σπουδών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Οξφόρδη, στάθηκε στο θέμα της μαζικής μετανάστευσης Ελλήνων, τονίζοντας ότι δεν είναι ένα φαινόμενο της κρίσης, αλλά προϋπήρχε. «Το στοίχημα για τις πολιτικές ελίτ είναι να ανατρέψει το κύμα της φυγής», είπε.

Ο Δρ. Τάσος Αναστασάτος, Επικεφαλής οικονομολόγος στην Eurobank – Ergasias, αναφέρθηκε στη μειωμένη παραγωγικότητα, για την οποία όπως εξήγησε έγινε προσπάθεια εδώ και δεκαετίας να αντιμετωπιστεί με δημοσιονομικά μέσα. Τόνισε ότι οι Έλληνες πρέπει να πιστέψουν όχι στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, αλλά στα οφέλη τους.

Ο Zsolt Darvas του Ινστιτούτου BRUEGEL, εκτίμησε ότι τα καλύτερα παραδείγματα μεταρρυθμίσεων είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία, όμως πρόσθεσε ότι και στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα των αναμενόμενων.

Ιδιαίτερα γλαφυρή ήταν η περιγραφή της Ελένης Κολιοπούλου, Πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας. «Τα προγράμματα είναι σαν τη δίαιτα. Ξέρουμε ότι πρέπει να την κάνουμε για να χάσουμε βάρος, αλλά δεν ξέρουμε ότι πρέπει να γίνει τρόπος ζωής η καλή διατροφή. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα ίδια και να ξαναβάλουμε τα κιλά», είπε τονίζοντας ότι ζούμε σε ένα «φαύλο κύκλο», με σημαντικό πρόβλημα ένα συγκεντρωτικό κράτος που θέλει να ελέγχει τα πάντα, με ένα φοβικό μάλιστα τρόπο.

Η Anne Nijs, Γενική Διευθύντρια της Roche Hellas, μίλησε για την επανάσταση της τεχνολογίας στον τομέα της ιατρικής φροντίδας αναλύοντας όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ετών σημειώνοντας ότι έρχονται επαναστατικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια. Αναρωτήθηκε μάλιστα αν η Ελλάδα είναι έτοιμη γι’ αυτή την τόσο σημαντική μετάβαση στον τομέα της ιατρικής φροντίδας. Η Γενική Διευθύντρια της Roche Hellas εξήγησε ότι όλοι οι φορείς στη χώρα μας, ιδιωτικοί και δημόσιοι, θα πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν το μέλλον της φροντίδας στην Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να επικεντρώνεται στον ασθενή.

Ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Παγουλάτος, ανέλυσε τις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, όπως την ανάγκη για πολύ υψηλά πλεονάσματα, το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού, το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης, την απο-επένδυση και το χαμηλό δείκτη απασχόλησης και εξήγησε το τι θα πρέπει να γίνει για να προσελκύσει η χώρα μας επενδύσεις.

Στην καινοτομία αναφέρθηκε στην παρέμβασή του και ο Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδας, τονίζοντας ότι πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, ποιο μοντέλο θα αξιοποιήσουμε; Μοντέλο αγοράς ή μοντέλο έρευνας;

«Το φάρμακο μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τις δύο ιερές αγελάδες της ελληνικής οικονομίας, τη ναυτιλία και τον τουρισμό», είπε ο Πασχάλης Αποστολίδης, Γενικός Διευθυντής της AbbVie Pharmaceuticals, τονίζοντας ότι το φάρμακο είναι το δεύτερο εξαγωγικό προϊόν, προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχει τεράστια συνεισφορά στο ΑΕΠ. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος για κλινικές μελέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε και εκτίμησε ότι «η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ένα από τα καλύτερα συστήματα παγκοσμίως και δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί πλήρως».

«Οι αλλαγές που έχουν γίνει στη χώρα δεν είναι αρκετές για να προχωρήσει η Ελλάδα, έχουν γίνει αλλαγές στο software, όχι στο hardware», εκτίμησε ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης, Πρόεδρος της V+O Ελλάδας, τονίζοντας ότι η κοινωνία δεν υιοθετεί τις αλλαγές, ενώ λείπει το όραμα και η ορμή να πράξουμε διαφορετικά.

«Δεν μπορεί όλες οι χώρες του ΟΑΣΑ να έχουν επιλέξει για τον τομέα της ασφάλισης και των συντάξεων ένα μίγμα ιδιωτικής και δημόσιας πρωτοβουλίας και η Ελλάδα να επιμένει στο κράτος. Δεν μπορεί να εμμένουμε στις λύσεις του 20ου αιώνα με άλλα δημογραφικά, ενώ είμαστε στο 2018», είπε στην παρέμβασή του ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Eurolife.

ο Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιατρικού Κέντρου, τόνισε ότι υπάρχουν προτάσεις και λύσεις για την οικονομία, όμως τα προβλήματα επιμένουν, επειδή, όπως είπε, «λείπει το καύσιμο, που είναι το όραμα». «Δεν μπορούμε άλλο να κλωτσάμε το τενεκεδάκι να πάει παρακάτω», ανέφερε, αποδίδοντας σχηματικά την έλλειψη σχεδίου και την τάση να κάνουμε μόνο τα απαραίτητα βήματα χωρίς όραμα για το μέλλον. Αποκάλυψε δε ότι σήμερα το πρωί πριν ξεκινήσει για το Φόρουμ των Δελφών έστειλε επιστολή στον Έλον Μασκ προσφέροντάς του για τα επόμενα δέκα χρόνια ένα εργοστάσιο, το οποίο ο ιδρυτής της TESLA μπορεί να χρησιμοποιήσει ως έδρα της εταιρείας που ετοιμάζεται να ιδρύσει στη χώρα μας.

 

 

Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Α.Ε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Η διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.