Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Παρουσίαση του βιβλίου του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής για τον Σαλαμίνιο επιστήμονα Πέτρο...

Παρουσίαση του βιβλίου του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής για τον Σαλαμίνιο επιστήμονα Πέτρο Φουρίκη

Σε μια όμορφη εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 12 Μαρτίου η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Σαλαμίνιος αρχαιολόγος – ιστορικός – λαογράφος – γλωσσολόγος ΠΕΤΡΟΣ ΑΝ. ΦΟΥΡΙΚΗΣ (1878-1936)», την επιμέλεια του οποίου είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια σύντομη αναφορά στον Πέτρο Φουρίκη από τη δημοσιογράφο Πηνελόπη Γαβρά που είχε αναλάβει τον συντονισμό της παρουσίασης, η οποία επισήμανε ότι ο Φουρίκης έθεσε πρώτος τις βάσεις για τη νεότερη αλβανολογία – αρβανιτολογία και γενικά την ιστορία και τη μελέτη των Αρβανιτών στην Ελλάδα, έχοντας τη βεβαιότητα ότι δεν έκανε κάποιο εθνικό κακό γιατί πίστευε ότι με τον τρόπο αυτό φανέρωνε κομμάτια της ελληνικής ζωής κρυμμένα μέσα στην ψυχή και τις συνήθειες των ομοφύλων του.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας – ερευνητής κ. Χρήστος Μυλωνάς, ο οποίος παράθεσε βιογραφικά στοιχεία του Πέτρου Φουρίκη, από τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια, τις σπουδές του, το σημαντικό επιστημονικό του έργο, αλλά και την πρωτοποριακή του δράση και δραστηριότητα και την προσφορά του στη γενέτειρά του Σαλαμίνα και τη διαδρομή του μέχρι το τέλος της ζωής του το 1936. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μυλωνάς πρόσφερε φωτογραφικό υλικό από το αρχείο που του παραχωρήθηκε από μέλη της οικογένειας του Φουρίκη καθώς και γκραβούρες που φιλοτέχνησε ο ίδιος για τις ανάγκες της έκδοσης του βιβλίου.

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι δέχθηκε με χαρά να προλογίσει τη συγκεκριμένη έκδοση γιατί, όπως είπε, το θέμα των Αρβανιτών τον απασχολούσε από τα παιδικά του χρόνια, καθώς η γιαγιά του ήταν Αρβανίτισσα από τη Βοιωτία και συνέχισε μιλώντας για την ιστορία των Αρβανιτών και την προέλευση της ονομασίας τους, αλλά και την πολιτισμική και γενικότερη προσφορά τους που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό.
https://www.facebook.com/elena.agyridi/videos/pcb.1723311227732159/1723308474399101/?type=3&theater

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Αττικής και τ. υπουργός κ. Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος δήλωσε ότι αποφάσισε να μιλήσει για το βιβλίο παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία σχέση με τους Αρβανίτες γιατί εντυπωσιάστηκε από την επιστημονική προσέγγιση του Πέτρου Φιλίππου στην προσωπικότητα και το έργο του Φουρίκη και επισήμανε ότι το βιβλίο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για τη Σαλαμίνα όσο και για την επιστημονική κοινότητα (προσφέρει λαογραφικό πλούτο με τις μελέτες, τα παραμύθια και τα ποιήματα) αλλά και για τη μελέτη της ιστορίας, της καταγωγής των Αρβανιτών και της αρβανίτικης διαλέκτου.

Τη σημασία του βιβλίου για τη μελέτη της αρβανίτικης γλώσσας ανέδειξε ο επόμενος ομιλητής, ο Αν. Καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Παντελίδης, επισημαίνοντας συγχρόνως ότι για πολλά χρόνια γλώσσες όπως τα αρβανίτικα αντιμετωπίζονταν με καχυποψία ή αδιαφορία με αποτέλεσμα να μένει αναξιοποίητο σχετικό υλικό και άγνωστα στοιχεία που θα βοηθούσαν στην καλύτερη κατανόηση της εθνικής μας αυτογνωσίας. Η ομιλία του κ. Παντελίδη περιλάμβανε και παρουσίαση της προέλευσης και της σημασίας πολλών λέξεων της αρβανίτικης διαλέκτου.

Τέλος, ο φιλόλογος – συγγραφέας κ. Λαοκράτης Βάσσης τόνισε ότι με το βιβλίο αυτό αποκαθίσταται μια αδικία και ότι το έργο του Φουρίκη λαμβάνει την αναγνώριση που του αξίζει. Ο κ. Βάσσης εστίασε την ομιλία του σε τρία από τα κείμενα του Φουρίκη που μπορεί κανείς να βρει στη συγκεκριμένη έκδοση, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους εκδόσεις συμβάλλουν στο «συμμάζεμα» της εθνικής μας ψυχής.

Εμφανώς συγκινημένος ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Πέτρος Φιλίππου αναφέρθηκε τόσο στο κίνητρο που τον ώθησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 να ξεκινήσει την έρευνα για τη ζωή και το έργο του Φουρίκη, όσο και στις πολυετείς προσπάθειές του για τη συγκέντρωση υλικού για τον σπουδαίο αυτόν επιστήμονα. Τόνισε δε ότι η έκδοση αυτού του βιβλίου εκπορεύεται από την αγάπη και τον σεβασμό για τον μεγάλο διανοούμενο και ερευνητή αλλά και από την επιθυμία για την ανάδειξη και τη συμβολή στη γνώση της ιστορίας της καταγωγής και του πολιτισμού των Αρβανιτών της Αττικής και του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου, των οποίων η παρουσία στον ελλαδικό χώρο δεν έχει βρει ακόμα τη θέση της στο επίσημο εθνικό ιστορικό αφήγημα. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Φιλίππου ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνέβαλλαν και βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια.

Ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση έδωσε ο ηθοποιός Γιάννης Φιλίππου, ο οποίος διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο για τον Φουρίκη και συγκεκριμένα μικρό απόσπασμα στίχων από άγνωστο ποιητή που αναφέρεται στον Σαλαμίνιο ήρωα Γεώργιο Γκλίστη που έπεσε στην πολιορκία της Ακρόπολης καθώς και το παραμύθι «Τύχη και Μυαλό».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ερμηνεία του τραγουδιού ο «Πηλός» (αφορά σε τραγούδια και στιχάκια που έλεγαν οι νέοι και οι νέες της Κούλουρης την Πέμπτη του Πάσχα, όταν ομαδικά μετέβαιναν σε μια σπηλιά στη περιοχή Κατσηβίλα προκειμένου να μαζέψουν τον πηλό, που τους χρησίμευε κυρίως για να λούζονται και για τον καθαρισμό του σώματος. Η όλη διαδικασία βεβαίως εξελισσόταν σε ένα ανοιξιάτικο πανηγύρι), από τον Σπύρο Μπρέμπο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Ιταλίας κ. Luigi Efisio Marras, η Πρέσβης της Αλβανίας κ. Ardiana Hobdari, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, o Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, περιφερειακοί σύμβουλοι, πρώην δήμαρχοι, πρώην βουλευτές, μέλη της επιστημονικής κοινότητας και πλήθος κόσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.