Αρχική Βραβεία Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2015/2016 και...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2015/2016 και των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2016

Στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018,  η τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2015/2016 (για εκδόσεις που δημοσιεύτηκαν τα έτη 2014 & 2015 αντίστοιχα) και των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2016  που διοργάνωσαν η Διεύθυνση Γραμμάτων και η Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι να ενισχύσουμε τη δυναμική του θεσμού των κρατικών βραβείων, παράλληλα με τον ορισμό των μελών των νέων επιτροπών, που θα τον καταστήσει αντάξιο της πλούσιας συγγραφικής και λογοτεχνικής μας παραγωγής. Η απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας θα επανέλθει στην αμέσως επόμενη χρονιά από το έτος έκδοσης των βιβλίων. Παράλληλα, σχεδιάζουμε καινοτομίες όσον αφορά την ίδια τη φύση των βραβείων, με βάση τις προτάσεις που υπέβαλε η Ομάδα Εργασίας για το βιβλίο, η οποία συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού» υπογράμμισε στον χαιρετισμό της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, 2015 και 2016, και Συγγραφής Θεατρικού Έργου, 2016, που απονέμονται σήμερα, περιγράφουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δημιουργική πολυφωνία στον χώρο της Συγγραφής και των Γραμμάτων. Φέρνοντας μαζί συγγραφείς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον δύσκολο στίβο της συγγραφής μαζί με καταξιωμένους δημιουργούς που ήδη έχουν συμβάλει τα μέγιστα ώστε να διαμορφωθεί ο νεοελληνικός συγγραφικός κανόνας. Αυτός ο ζωντανός διάλογος περιγράφει το παρόν της λογοτεχνίας μας και ταυτόχρονα προοιωνίζει το μέλλον της»  ανέφερε η Υπουργός.

Και συνέχισε: «Η ίδια η σημαντική λογοτεχνική παραγωγή κατέστησε δύσκολη την επιλογή των νικητών και προβλημάτισε ευχάριστα τα μέλη των επιτροπών που έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλά αξιόλογα κείμενα. Η κρίση που ζούμε τα τελευταία χρόνια ορίζει τους προβληματισμούς και τις αγωνίες, διαμορφώνει το περιβάλλον της συγγραφής και της δημιουργίας, δίνει σχήμα στα ερωτήματα και τις αναζητήσεις. Οι πνευματικές μας δυνάμεις καταφέρνουν να ανταποκριθούν με γόνιμο τρόπο σε αυτά τα δεδομένα αποτυπώνοντας το πρόσωπο μιας κοινωνίας στο μεταίχμιο της ανανέωσής της, στην ανάδυσή της από το σκοτάδι προς τη δημιουργία του καινούριου», για να καταλήξει: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις επιτροπές για την εργασία και την κρίση τους καθώς και τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη δημιουργία της σημερινής εκδήλωσης. Τέλος θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλους όσους βραβεύθηκαν και να ευχηθώ καλή συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο».

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων και τα Βραβεία Διηγήματος-Νουβέλας και Συγγραφής Θεατρικού Έργου απένειμαν  η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Στρατής.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.