Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας στην Κοινωνία

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας στην Κοινωνία

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, στη 10η διοργάνωση εκτός από το διαγωνιστικό έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του πολλά και σημαντικά αφιερώματα. Φέτος για δεύτερη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός « Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας/artfools στην κοινωνία», φιλοξενεί μία ιδιαίτερη ενότητα με θέμα: «Το σινεμά στα άδυτα της Δημόσιας Διοίκησης,γραφειοκρατία». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος, Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Η γραφειοκρατία αν και φαινόμενο διεθνές είναι το χαρακτηριστικό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης η οποία μέχρι σήμερα συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από τις ευρύτερα γνωστές παθολογίες: την αναξιοκρατία, τη σπάταλη διαχείριση των δηµόσιων πόρων, τη διαφθορά, τις οργανωτικές αλληλοεπικαλύψεις κ.α. Γι΄αυτό και το γραφειοκρατικό φαινόμενο έχει αποτελέσει πηγή ενδιαφέροντος για πολλούς µελετητές αλλά και πολλούς κινηματογραφιστές και ντοκιμαντερίστες που αποτύπωσαν με την κάμερά τους τον παραλογισμό της γραφειοκρατίας και την ανατροπή σε πολλές περιπτώσεις της ίδιας της ζωής των πολιτών.

Στο πλαίσιο της προώθησης της ανάδειξης του θέματος «Δημόσια διοίκηση και γραφειοκρατία», το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας,έχει προγραμματίσει για την 10η διοργάνωσή του, την προβολή πέντε σπουδαίων διεθνών ταινιών που αντλούν την θεματολογία τους από τέτοιου είδους περιστατικά και δραστηριότητες. Για το θέμα της γραφειοκρατίας θα μιλήσουν παράλληλα με τις προβολές ο Δημήτρης Κουκούλης Διευθυντής των ΚΕΠ Δήμου Λαρισαίων με θέμα : «Ιστορίες καθημερινής γραφειοκρατίας» και ο Γιώργος Γιαννούσης Ψυχοθεραπευτής –Οικογενειακός θεραπευτής με θέμα « Η γραφειοκρατία βλάπτει σοβαρά την ψυχολογία.». ΄Ολες οι προβολές και οι ομιλίες θα γίνουν στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης « Κων/νος Κούμας».

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν 5 ταινίες Α΄προβολής στην Ελλάδα και 3 ταινίες Β΄Προβολής. Θα προβληθούν: Μετά τη ζωή – 4 ιστορίες βασανιστηρίων (2011) – Α΄ Προβολή- Φινλανδία, 59΄, ντοκιμαντέρ, έγχρωμο, Καταδίκες (2016) -Α΄ Προβολή- Ρωσία, Πολωνία- 63΄, ντοκιμαντέρ, έγχρωμο, Written/unwritten (2016 ) Α΄Προβολή Romania, ‘Ασυλο Α΄προβολή (2016)- Σουηδία. Επαναστατική ουσία Α΄Προβολή ( 2016)– Σλοβενία, Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέηκ (2016)-Β΄ Προβολή- Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βέλγιο, 100΄, και Ο Θάνατος Ενός Γραφειοκράτη (1966) Β΄Προβολή Κούβα, 85, Ασπρόμαυρη, κωμωδία.

Επίσης ένα αφιέρωμα που θίγει επίκαιρο κοινωνικό θέμα είναι το αφιέρωμα « Ταυτότητα φύλου» με προβολές ταινιών ,σε μικρότερες αίθουσες, όπως το stage, το Κλίμαξ ,το cave kanes, και το wisedog, επιβεβαιώνοντας το « όλη η Λάρισα ένα απέραντο σινεμά».

Ο κινηματογράφος πολύ νωρίτερα από την κοινωνία , ίσως γιατί υπήρχαν σκηνοθέτες που αφουγκράζονταν ή και ζούσαν την αγωνία ανθρώπων που η κοινωνία είχε τοποθετήσει στο περιθώριο, είχε ασχοληθεί με τον επαναπροσδιορισμό σε σχέση με το φύλο του ανθρώπου.

Από ήρωες που κινούνται στο περιθώριο της κοινωνίας , όπως ο ήρωας του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ , στη Χρονιά με τα 13 φεγγάρια , μέχρι το ανατρεπτικό και ανθρώπινο road movie του transamerica , με ενδιάμεσες στάσεις ακόμα και στον πολιτικό κινηματογράφο με τη σκοτεινή ιστορία από το Παιχνίδι των Λυγμών.

Οι Ήρωες που κινούνται έξω από κανόνες, που παλεύουν με τον εαυτό τους και την ταυτότητά τους.

Το 10ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην ταυτότητα φύλου. Θα προβληθούν οι ταινίες: Albert Nobbs 2011 | Aγγλική ταινία, Ζωή σε ανάποδη τροχιά Αγγλο-ιρλανδική ταινία, Transamerica 2005, Tο παιχνίδι των λυγμών 1992 ‘ Αγγλική ταινία.

ΧΧΥ Argentina | Spain | France / 2007 Boys Don’t Cry 1999 Αμερικανική ταινία.

 

Η είσοδος σε όλες τις προβολές και όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

Πληροφορίες: www.iffl.gr και στη σελίδα Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας στο facebook.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.