Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Στέλιος Βαρβαρέσος “Η χαμένη τέχνη του ταξιδιού από τον ταξιδιώτη στον τουρίστα”

Στέλιος Βαρβαρέσος “Η χαμένη τέχνη του ταξιδιού από τον ταξιδιώτη στον τουρίστα”

Οι εκδόσεις Παπαζήση και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το βιβλίο του καθηγητή στο ΤΕΙ Αθήνας Στέλιου Βαρβαρέσου, Η χαμένη τέχνη του ταξιδιού από τον ταξιδιώτη στον τουρίστα. Ένας εναλλακτικός οδηγός αναζήτησης.

Στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ Σταδίου 24
Στις 16 Ιανουαρίου 2018, και ώρα 18:00

Θα μιλήσουν οι:

Χάρης Κοκκώσης καθηγητής Χωροταξίας και Πολεοδομίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Γιώργος Βουτυρόπουλος Οδηγός Βουνού. Ο πρώτος Έλληνας Ορειβάτης που πάτησε στην κορυφή του  Έβερεστ (Επιτυχής Ελληνική Αποστολή του 2004)

Πάρις Τσάρτας καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Θύμιος Κάκος δημοσιογράφος-σκηνοθέτης ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ(σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ “ Σε βρήκα ΤΣΕ”, Αργεντινή 2017)

Θα συντονίσει ο Περικλής Λύτρας καθηγητής Τουρισμού, αναπληρωτής πρύτανης ΤΕΙ Αθήνας

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Στις μέρες μας οι έννοιες ταξίδι και ταξιδιώτης έχουν γίνει περισσότερο κοινότοπες από ποτέ.  Όλος ο κόσμος ονειρεύεται να ταξιδέψει, να κοιμηθεί σ’ ένα αεροπλάνο και να ξυπνήσει σ’ έναν άλλο τόπο. Η τηλεόραση εντάσσει με επιτυχία στα προγράμματά της ταξιδιωτικές εκπομπές πουλώντας το όνειρο, και το σύνολο των ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν και τον πιο δύσπιστο καταναλωτή ότι μπορεί να αγοράσει ταξιδιωτικά προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, μέσα από ένα διαρκώς διευρυνόμενο έλλειμμα ανθρωποκεντρισμού, ο μαζικός τουρισμός αποτελεί πλέον την σύγχρονη έκφραση του ταξιδιού, ενώ ο πραγματικός ταξιδιώτης αντιπροσωπεύει ένα κόσμο υπό εξαφάνιση. Τι αντιπροσωπεύει όμως το ταξίδι για τον  άνθρωπο; Τι αναζητά σ’ αυτό; Άραγε μια φτωχή ερμηνεία του ταξιδιού θα μπορούσε να αποτελέσει μια αντιπροσωπευτική εικόνα του περιβάλλοντος κόσμου; Ο συγγραφέας στηριζόμενος στην ερευνητική, αλλά κυρίως στην ταξιδιωτική του εμπειρία σε τέσσερις ηπείρους, προσπαθεί να απαντήσει σε μια πληθώρα ερωτημάτων που συνεχίζει να του δημιουργεί το ταξίδι, ως μια μορφή τέχνης. Ταξίδι, ταξιδιώτης, τουρισμός και τουρίστας είναι οι τέσσερες έννοιες που οριοθετούν το πεδίο αναζήτησης και προβληματισμού του συγγραφέα.

Συνοδοιπόροι του συγγραφέα στο συγγραφικό ταξίδι του γίνονται  οι, Καζαντζάκης, Κόντογλου, Καβάφης, Μονταίνι, Βερν, Χεμινγουέι, Κούντερα, Τσε Γκεβάρα, Φλομπέρ, Μποντλέρ, Νερβάλ, Κοκτώ, Μπρετόν, Καμί, Προύστ, Γκογκέν, Εξυπερύ, Κοέλιο, Ουάιλντ, Καραγάτσης, Ζουργός, Χαριτόπουλος, Τσάτουιν, Λη Φέρμορ, Αντωνοπούλου, Λοτί, ντε Μονφρέντ, Μοράν, Νιζάν, Ουελμπέκ, και πολλοί άλλοι, που επιχειρούν μέσα από τις εξιστορήσεις τους ή τις τοποθετήσεις τους, άλλοτε με γλαφυρό και άλλοτε με φιλοσοφικό τρόπο, να απαντήσουν στα μικρά ή στα μεγάλα “ατυχήματα” του ταξιδιού, στα παράδοξά του, στον τελικό απολογισμό, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο, τον συνειδητό ταξιδιώτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.