Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018. Η Υπουργός επισκέφθηκε και τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, όπου είχε συναντήσεις με τον Βουλευτή  Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη, την Βουλευτή του Νομού Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, τον  Περιφερειάρχη Κρήτης  Σταύρο Αρναουτάκη, αντιπεριφερειάρχες, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, τοπικούς παράγοντες, εκπροσώπους του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, υπηρεσιακά στελέχη και εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ. Όλες οι συναντήσεις έγιναν σε καλό κι εποικοδομητικό κλίμα, η Υπουργός ενημερώθηκε για  θέματα  πολιτισμού της Κρήτης και ξεναγήθηκε σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη συζητήθηκαν έργα πολιτισμού που είναι σε εξέλιξη στην Κρήτη, όπως τα αρχαιολογικά Μουσεία Μεσαράς, Χανίων και Αγίου Νικολάου, ενώ δόθηκε έμφαση στα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού που προγραμματίζονται να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας (ΠΕΠ) και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού. Μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν  η υποβολή υποψηφιότητας για ένταξη των μινωικών ανακτόρων και της Σπιναλόγκα στα μνημεία της UNESCO κατείχε πρωτεύουσα θέση. Στη συνάντηση  συμμετείχε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,  Έλενα Κουντούρη. Θέματα που αφορούν στα μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας του Ηρακλείου, όπως την Κνωσσό και τα Ενετικά Τείχη και στον τρόπο ανάδειξής τους, τέθηκαν στην συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό. Στη συνάντηση παρευρέθη και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βασιλική Συθιακάκη.

Το Νέο Μουσείου του Αγίου Νικολάου ήταν το κυρίαρχο θέμα της συζήτησης μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού και του Δημάρχου Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβού, έργο που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, επίσης, οι: Μανόλης Θραψανιώτης βουλευτής Λασιθίου, οι Δήμαρχοι Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας κ.κ. Αντώνης Ζερβός, Θεοδόσης Καλαντζάκης, Θεόδωρος Πατεράκης, η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού. Για την εξέλιξη των έργων που ήδη πραγματοποιούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων συζήτησε η κα Κονιόρδου με τον Δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα, καθώς το έργο «Οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και Εξοπλισμός των Αποθηκών του» έχει ήδη ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και υλοποιείται από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Συνάντηση  με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη και την προϊσταμένη της Εφορείας Αναστασία Τζιγκουνάκη, είχε επίσης η Υπουργός στο Ρέθυμνο.

Η κα Κονιόρδου συνάντησε τους προϊσταμένους των Εφορειών Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Λασιθίου, Χανίων, Ρεθύμνου και της προϊσταμένης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, κ.κ. Βασιλική Συθιακάκη, Χρύσα Σοφιανού, Ελένη Παπαδοπούλου, Αναστασία Τσιγκουνάκη και Στέλλα Μανδαλάκη αντίστοιχα. Ενημερώθηκε για θέματα των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και για τα έργα ΕΣΠΑ που υλοποιούνται ή βρίσκονται σε διαδικασία άμεσης ένταξης (Ανάδειξη του Υστερομινωϊκού ΙΙΙ Νεκροταφείου Αρμένων, «Οργάνωση Μόνιμης Έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου») και ζήτησε τις προτάσεις  τους για την καλύτερη λειτουργία των πωλητηρίων των αρχαιολογικών χώρων. Επιπλέον, ενημερώθηκε για τα έργα σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που προγραμματίζονται να ενταχθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στο ΠΕΠ Κρήτης, όπως «Ανάδειξη Οχυρής Νησίδας Σπιναλόγκας 3η φάση», «Μουσείο Μεσαράς», «Ανάπλαση Δυτικής Τάφρου Ενετικών Οχυρώσεων Χανίων – α΄ φαση», «Φραγκοκάστελλο Σφακίων: διερεύνηση φθορών- αποκατατάσταση -προτάσεις χρήσεων και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου για την ανάδειξη του μνημείου», «Ανάδειξη Μινωϊκής Κυδωνίας», «Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Απτέρας», «Στερέωση και προστασία Φρουρίου Καλέ Ιεράπετρας  Λασιθίου», «Αρχαιολογικός  Χώρος Κνωσσού (Μέγαρο Βασιλέως, μικρό Ανάκτορο, Βασιλικός δρόμος, Βίλα «Αριάδνη»)», «Προστασία και Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Ζάκρου», «Ανάδειξη οικίας Χρονάκη».

Η κα Κονιόρδου ξεναγήθηκε στην μόνιμη έκθεση αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου,  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στο Μουσείο Αγίου Νικολάου και στην προσωρινή έκθεση αρχαιοτήτων στο Ρέθυμνο. Ενημερώθηκε για τον χώρο, όπου προβλέπεται να ανεγερθεί το νέο Μουσείο Ρεθύμνου, οι μελέτες του οποίου θα ξεκινήσουν άμεσα στο πλαίσιο προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Κρήτης. Επισκέφθηκε, επίσης, τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας, ο οποίος πρόκειται να ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης με το έργο «Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Απτέρας», καθώς και τον  αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Ελεύθερνας, όπου ξεναγήθηκε από τον καθηγητή Αρχαιολογίας, Νίκο Σταμπολίδη.

Στην επίσκεψή της η Υπουργός Πολιτισμού έδωσε έμφαση στα θέματα του σύγχρονου πολιτισμού και στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία χώρων πολιτισμού με ποικίλες πολιτιστικές χρήσεις σε συνεργασία με τους Δήμους, ενώ  επισκέφθηκε το μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος» στο Xουδέτσι, τη λειτουργία και τις δράσεις του οποίου η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει και υποστηρίζει με θέρμη. Επίσης, προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση του Δήμου για τη διαμόρφωση πολιτιστικού χώρου στο Χουδέτσι. Σε συνάντηση με τον Ross Daly και τον δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσίων κ. Εμμ. Κοκοσάλη, η κα Κονιόρδου εξέφρασε την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού προς τις δράσεις του Φεστιβάλ. Το ΥΠΠΟΑ έχει στηρίξει οικονομικά τον «Λαβύρινθο» για τα εκπαιδευτικά του προγράμματα έτσι ώστε η σημαντική αυτή δραστηριότητα να αποκτήσει νέα δυναμική και διεθνή ακτινοβολία, αλλά και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.