Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η Υπερφορολόγηση Διαλύει Τις Μικρές Οικογενειακές Επιχειρήσεις Ενοικιαζομένων Δωματίων

Η Υπερφορολόγηση Διαλύει Τις Μικρές Οικογενειακές Επιχειρήσεις Ενοικιαζομένων Δωματίων

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η υπερφορολόγηση διαλύει τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων»

Την πεποίθηση ότι οι μικρές και μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων μπορούν να μετατραπούν σε υπεραξία για τον τουρισμό μας, εξέφρασε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στο 2ο Ανοιχτό Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων (ΣΕΤΚΕ).

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι το πρόβλημα της υπερφορολόγησης με τις επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί στα δυόμιση τελευταία χρόνια, έχει αρνητικές συνέπειες για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή από το 6,5% στο 13%, στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τον ΕΝΦΙΑ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Ο κ. Κόνσολας έκανε ειδικές αναφορές στο φορολογικό πλαίσιο, που ισχύει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και ανταγωνίστριες μας στον τουρισμό.

«Σε σχέση με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Γαλλία και η Πορτογαλία, ο ΦΠΑ στην Ελλάδα στις υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Έχουμε ΦΠΑ στη διαμονή στο 13% ενώ Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία έχουν 10%, η Κύπρος 9% και η Πορτογαλία 6%.

Έχουμε ΦΠΑ στην εστίαση στο 24%, ενώ η Πορτογαλία έχει 13%, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία 10% και η Κύπρος 9%.

Έχουμε ΦΠΑ στις μεταφορές 24% τη στιγμή που η Κύπρος έχει 19%, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία έχουν 10% και η Πορτογαλία 8%.

Και δεν μιλάμε για τις άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο.

Η βασική αιτία των μειωμένων εσόδων από τον τουρισμό μας σε σχέση με τον αριθμό των επισκεπτών, είναι η υπερφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος που οδηγεί σε μείωση της ανταγωνιστικότητάς μας», τόνισε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε τέσσερα άμεσα μέτρα μείωσης των φόρων που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως:

– Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια και αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια μαζί με απαλλαγή των δαπανών για ανακατασκευή, συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.

– Η Κατάργηση του φόρου διανυκτέρευσης.

– Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός διετίας.

– Η μείωση του αρχικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα με εισόδημα έως 10.000 ευρώ στο 9% αντί του 22% που είναι σήμερα.

Αναφερόμενος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο κ. Κόνσολας τόνισε:

«Σε μια ελεύθερη οικονομία η άσκηση οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι θεμιτή και δεν υπόκειται σε απαγορεύσεις. Πρέπει, όμως, να υπάρχουν κανόνες και πρέπει οι κανόνες αυτοί να εφαρμόζονται.

Δεν μπορεί να υπάρχει απώλεια δημοσίων εσόδων και φοροδιαφυγή και να πλήττονται τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα.

Ο νόμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ατελής και αναποτελεσματικός. Πολλές από τις προϋποθέσεις για την ένταξη κατοικιών στο Μητρώο Βραχυχρόνιων Μισθώσεων είναι ανεφάρμοστες, ενώ δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά ούτε και ελεγκτικός μηχανισμός».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.