Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά H 1η Γιορτή Ανάδειξης Τοπικών Κτηνοτροφικών Προϊόντων στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Λαυρεωτικής

H 1η Γιορτή Ανάδειξης Τοπικών Κτηνοτροφικών Προϊόντων στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Λαυρεωτικής

Αγιασμό στον ανακαινισμένο χώρο του Αγροτικού Κτηνιατρείου Λαυρεωτικής (πρώην Κερατέας) τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Λαυρεωτικής.

Μετά την τέλεση του Αγιασμού, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕΑΑ Χρυσάνθη Καπετανοπούλου, στον σύντομο χαιρετισμό της μίλησε για τις υπηρεσίες που παρέχει το Αγροτικό Κτηνιατρείο, επισημαίνοντας ότι είναι υπεύθυνο για όλο το ζωικό κεφάλαιο στους δήμους Λαυρεωτικής, Σαρωνικού, Μαρκοπούλου, Κρωπίας και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στο έργο και την προσφορά της Μαρίας Λιάκου, της κτηνιάτρου που το στελεχώνει. Πολύτιμη βοήθεια στην Περιφέρεια Αττικής που ανέλαβε τη χρηματοδότηση του έργου παρείχε τόσο ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Λαυρεωτικής και ο Δήμος Λαυρεωτικής, όσο και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος είπε ότι η ανακαίνιση – επισκευή του χώρου του Κτηνιατρείου δηλώνει τη εκπεφρασμένη θέληση της Περιφέρειας Αττικής για στήριξη και ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, ειδικά μετά τη στροφή πολλών – νέων κυρίως – ανθρώπων τα τελευταία χρόνια της κρίσης στον αγροτικό – κτηνοτροφικό τομέα, στην προσπάθεια αναζήτησης επαγγελματικής διεξόδου.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα είναι κουλτούρα, γνώση αλλά και επιχειρείν. Στόχος της Περιφέρειας είναι να σταθεί αρωγός σε όσους ασχολούνται με τον τομέα αυτό, γιατί μέσα από την ανάπτυξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, θα ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες αλλά και η εθνική οικονομία. Με οδηγό την εμπειρία των παλιών και την όρεξη των νέων αγροτών – κτηνοτρόφων και με την καθοδήγηση και τη γνώση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, υπάρχει η δυνατότητα το Αγροτικό Κτηνιατρείο Λαυρεωτικής στην Κερατέα να σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο αναβάθμισης και περαιτέρω ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή αλλά και ανάδειξης των τοπικών κτηνοτροφικών προϊόντων.

Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά, ο οποίος έκανε αναφορά στο ιστορικό της ίδρυσης και λειτουργίας του Κτηνιατρείου, αλλά και από τον Πρόεδρο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής Σταύρο Ιατρού που μίλησε κυρίως για το πώς φτάσαμε στη σημερινή μορφή του Κτηνιατρείου μετά από σχετική πρωτοβουλία στελεχών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Το Αγροτικό Κτηνιατρείο ιδρύθηκε το 1957, αναγέρθηκε το 1963 σε οικόπεδο 250 τ.μ. που παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας από τον Δήμο Κερατέας και ξεκίνησε να λειτουργεί τον επόμενο χρόνο. Στην περιοχή ευθύνης του υπάγονται 26 πτηνοτροφεία (με περισσότερα από 1.500.000 πουλερικά/χρόνο), έξι εκτροφές χοίρων, τρεις ιχθυοκαλλιέργειες, 12 ιππικοί όμιλοι, 10 εκτροφές βοοειδών και 200 εκτροφές αιγοπροβάτων με 32.000 αιγοπρόβατα, καθώς και μεταποιητικές εγκαταστάσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης (τυροκομεία, σφαγείο, τυποποιητήρια μελιού, τεμαχιστήρια κρέατος και αλιευμάτων κπλ). Ο προϋπολογισμός του έργου ανακαίνισης – επισκευής του Αγροτικού Κτηνιατρείου ανήλθε σε 23.000€ με ΦΠΑ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε και η 1η Γιορτή Ανάδειξης Τοπικών Κτηνοτροφικών Προϊόντων, όπου τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕΑΑ ενημέρωσαν το κοινό για τις δράσεις και τις αρμοδιότητες τους ενώ τοπικοί παραγωγοί παρουσίασαν τα προϊόντα τους δίνοντας την ευκαιρία στους παραβρισκόμενους απολαύσουν την ποιότητα και την ιδιαίτερη γεύση τους.

Πρόθεση της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής είναι να πραγματοποιηθούν ανάλογες δράσεις και στο μέλλον (εκθέσεις τοπικών προϊόντων αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για τον πρωτογενή τομέα).

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι ιερείς που συνόδευαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και οι ιερείς των τοπικών ενοριών της Κερατέας, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Λαυρεωτικής, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, εκπρόσωποι του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», κτηνοτρόφοι της περιοχής και πολλοί κάτοικοι της Κερατέας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.