Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Κύκλος «Αρχαιολογία και Ποίηση» Διάλεξη του Δημήτρη Πλάντζου στο Αμφιθέατρο του...

Κύκλος «Αρχαιολογία και Ποίηση» Διάλεξη του Δημήτρη Πλάντζου στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

 

Άποψη της περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες». Οι στίχοι του Γ. Σεφέρη συντροφεύουν τα επιτύμβια αγάλματα από τη Μερέντα Αττικής (© ΤΑΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).

«Μια σταλιά παρόν: η αρχαιολογική πράξη στη νεοελληνική ποίηση»

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, ώρα 18:00

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Αρχαιολογία και Ποίηση», που πλαισιώνει την περιοδική έκθεση «Οδύσσειες», με τη διάλεξη του αναπληρωτή καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Δημήτρη Πλάντζου για την παρουσία της αρχαιολογικής πράξης στη νεοελληνική ποίηση την Τρίτη 10 Οκτωβρίου και ώρα 18:00.
Οι νεοέλληνες ποιητές αγαπούν την αρχαιότητα και τις αρχαιότητες, αλλά σπανίως τους απασχολεί η αρχαιολογία. Και όταν μιλούν για την αρχαιολογική πράξη, τη χρησιμοποιούν συνήθως ως όχημα προσωπικής ενδοσκόπησης, σχήμα λόγου που περιγράφει ένα απογοητευτικό, δυστοπικό παρόν ή ως έκφραση μιας ιδιότυπης νεωτερικής μελαγχολίας. Με παραδείγματα από την ποίηση του Καβάφη, του Ρίτσου, του Σεφέρη, της Δημουλά, αλλά και άλλων, λιγότερο γνωστών δημιουργών, ο Δημήτρης Πλάντζος μιλά για μια ιδιαίτερη κατηγορία νεοελληνικών ποιημάτων.
Ο Δημήτρης Πλάντζος είναι κλασικός αρχαιολόγος με σπουδές στην Αθήνα και την Οξφόρδη. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η ιστορία της αρχαίας τέχνης, η αρχαιολογική θεωρία και οι νεωτερικές προσλήψεις του κλασικού πολιτισμού. Πρόσφατα έργα του: Οι αρχαιολογίες του κλασικού (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου 2014), Ελληνική τέχνη και αρχαιολογία (Καπόν 2016), και Το Πρόσφατο Μέλλον (Νεφέλη 2016). Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνδιευθυντής της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής Άργους Ορεστικού (Καστοριά).

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, είσοδος αμφιθεάτρου από Τοσίτσα 1
Email: eam@culture.gr , www.namuseum.gr
Τηλ: 213214 4856, 213214 4858

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.