Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στα εγκαίνια της 69ης Διεθνούς Έκθεσης...

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στα εγκαίνια της 69ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λυδία Κονιόρδου, παρέστη στα εγκαίνια της 69ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης την Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017. Την οργάνωση της ελληνικής συμμετοχής, υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α., έχει αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, το Γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη και το γραφείο ΕΟΤ Φρανκφούρτης. 

Μετά την επίσημη έναρξη της Έκθεσης Βιβλίου από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με πλήθος αναφορών στην Ελλάδα κυρίως μέσω του καλλιτεχνικού έργου του Wajdi Mouawad, έλαβε χώρα  η άτυπη συνάντηση των Υπουργών Πολιτισμού, με θέμα  την «Ανανέωση της Ευρώπης μέσω του Πολιτισμού». Η άτυπη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού της Γαλλικής Δημοκρατίας κας Françoise Nyssen, σε συνεργασία  με την κα Monika Grütters, εκπρόσωπο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας για τον Πολιτισμό και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Οι δύο Υπουργοί  υπογράμμισαν τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού στην κοινή ευρωπαϊκή μας κληρονομιά, ενώ στάθηκαν στην ικανότητα της Υπουργού, κας Λυδίας Κονιόρδου να συνδυάσει κατά τη διάρκεια λίγων παραστάσεων τα καθήκοντα της ως Υπουργού με την αποστολή της ως καλλιτέχνη σε ένα θέαμα τόσο εμβληματικό όπως αυτό του Bob Wilson για την 500η επέτειο της Μεταρρύθμισης του Λούθηρου. Οι κ.κ. Nyssen και Grütters άνοιξαν τη συνάντηση των Υπουργών που επικεντρώθηκε στην αναδόμηση της Ευρώπης μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, όπως ένα Erasmus Πολιτισμού για την ανταλλαγή νέων επαγγελματιών καλλιτεχνών, δυνάμενο να ενσωματώθει στο πρόγραμμα Erasmus+, η προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων μετάφρασης και η προώθηση του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας ως βάσης για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας.

Η Υπουργός  Πολιτισμού, κα Λυδία Κονιόρδου συμμετείχε σε αυτή την κοινή προσπάθεια,  που είχε ως στόχο  να τεθεί ο πολιτισμός ως μείζων κινητήριoς δύναμη  της Ευρώπης, μέσω της προώθησης κοινών και διαχρονικών αξιών της Ελλάδας, όπως ο διάλογος και η δημοκρατία.

Όσον αφορά το βιβλίο, η Υπουργός έθεσε το θέμα της επαναφοράς της ενιαίας τιμής για το βιβλίο που κατήργησε η Τρόικα, εξασφαλίζοντας επί του θέματος την στήριξη της κ. Grütters και της κ. Nyssen, και αναφέρθηκε στη σημασία της προώθησης της  φιλαναγνωσίας και της δημόσιας στήριξης στις ευρωπαικές εκδόσεις.

Επιπροσθέτως, η Υπουργός υπογράμμισε στο λόγο της την αναγκαιότητα προγραμμάτων μετάφρασης, ιδίως για τις γλώσσες που μιλούνται λιγότερο από ευρωπαίους πολίτες, καθώς και για στήριξη της νέας γενιάς δημιουργών  μέσω της ιδέας ενός Erasmus για την μετακίνηση των καλλιτεχνών στον  ευρωπαϊκό χώρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.