Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ελίζα Βόζεμπεργκ: Άμεση αποσυμφόρηση της χώρας από τους υπερπληθυσμούς προσφύγων

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Άμεση αποσυμφόρηση της χώρας από τους υπερπληθυσμούς προσφύγων

Με αφορμή την επίσημη λήξη στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 των προγραμμάτων μετεγκατάστασης, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να πληροφορηθεί κατά πόσο η χώρα μας αξιοποίησε στο μέγιστο βαθμό τα εν λόγω προγράμματα, εγγράφοντας όλους τους επιλέξιμους πρόσφυγες προς μετεγκατάσταση σε άλλα Κράτη – Μέλη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζονται σταθερά και μετά τη λήξη των προγραμμάτων μετεγκατάστασης, η κυρία Βόζεμπεργκ ρωτά, εάν η ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε επίσημα τη συνέχιση των προγραμμάτων ή την εφαρμογή ενός διαδοχικού αντίστοιχου προγράμματος με σκοπό την ελάφρυνση της χώρας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης της κυρίας Βόζεμπεργκ: 

«Στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 έληξαν επίσημα τα διετή προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Ωστόσο, η νομική υποχρέωση των Κρατών – Μελών να προβούν σε μετεγκαταστάσεις δεν παύει το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου, τα κράτη μέλη οφείλουν να συνεχίσουν τις μετεγκαταστάσεις έως ότου ολοκληρωθεί η μεταφορά όλων των επιλέξιμων προσώπων, που έφθασαν στην Ελλάδα και στην Ιταλία έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2017. 

Δεδομένου ότι οι προσφυγικές ροές στην Ελλάδα, αν και μειωμένες, συνεχίζονται σταθερά και μετά την λήξη των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και ότι στις 6 Οκτωβρίου 2017 από την Ελλάδα είχαν μεταφερθεί σε άλλα κράτη μέλη μόλις 20.471 πρόσφυγες, ερωτάται η Επιτροπή:

– Γνωρίζει εάν καταχωρίστηκαν στην Ελλάδα ως επιλέξιμοι μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2017 όλοι οι πρόσφυγες που είχαν δικαίωμα για μετεγκατάσταση, έτσι ώστε να εκμεταλλευθεί η χώρα στο έπακρο τον εν λόγω μηχανισμό;

– Πώς προχωρούν οι μετεγκαταστάσεις μετά τη λήξη των προγραμμάτων;

– Ζήτησε επίσημα η ελληνική κυβέρνηση τη συνέχιση των προγραμμάτων μετεγκατάστασης ή την εφαρμογή ενός διαδοχικού αντίστοιχου προγράμματος για την ελάφρυνση της χώρας;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.