Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά 2017, έτος Μαρία Κάλλας – La Diva: 40 χρόνια Γκαλά όπερας με...

2017, έτος Μαρία Κάλλας – La Diva: 40 χρόνια Γκαλά όπερας με την Dinara Alieva

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ (1923-1977)

La Diva: 40 χρόνια Γκαλά όπερας με την Dinara Alieva
Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, 21:00
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών Διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης Συμπαραγωγή Μέγαρο Μουσικής Αθηνών & Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Σε συνεργασία με το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο ATHENAEUM

Στην απόλυτη ερμηνεύτρια όλων των εποχών, στην καλλιτέχνιδα που υπηρέτησε με απέραντο σεβασμό και αγάπη την τέχνη του μελοδράματος μέσα από το μοναδικό μουσικό και θεατρικό της ταλέντο, στη Μαρία Κάλλας, είναι αφιερωμένο το γκαλά όπερας «La Diva: 40 χρόνια» με την υψίφωνο Dinara Alieva, το οποίο διοργανώνεται το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο της μεγάλης ελληνίδας σοπράνο (1923-1977).
Η διεθνώς αναγνωρισμένη ερμηνεύτρια Dinara Alieva [Ντινάρα Αλίεβα], που φημίζεται για τη βαθιά εκφραστικότητά της και τη σπάνια λυρικοδραματική χροιά της φωνής της, είναι σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι και έχει τραγουδήσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε σπουδαία λυρικά θέατρα της Βιέννης, του Βερολίνου, της Αγίας Πετρούπολης, του Μονάχου κ.ά.
Σημαντική στιγμή στην καριέρα της υπήρξε η βράβευσή της στον Διεθνή Διαγωνισμό «Grand Prix Maria Callas»-Όπερα, που διοργανώνεται εδώ και 40 χρόνια από το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum.
Στην εμφάνισή της στο Μέγαρο θα τραγουδήσει άριες που σφράγισε με την ερμηνεία της η θρυλική ντίβα από εμβληματικές όπερες του ιταλικού ρεπερτορίου, όπως ο «Τροβατόρε», η «Αΐντα» και «Η δύναμη του πεπρωμένου» του Βέρντι, η «Τόσκα» και η «Μανόν Λεσκώ» του Πουτσίνι κ.ά. Την Ντινάρα Αλίεβα, πλαισιώνουν οι έμπειροι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη στο πόντιουμ.
Το Γκαλά-Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum με αφορμή την ανακήρυξη του 2017 ως «Έτους Μαρίας Κάλλας» από το ΥΠΠΟΑ και εντάσσεται στο πλαίσιο του Αφιερώματος του Μεγάρου στη Μαρία Κάλλας, το οποίο άρχισε πέρυσι και ολοκληρώνεται τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018, καθώς και στον Κύκλο Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Ερμηνευτές.

Το πρόγραμμα Ολόκληρο
Tο πρώτο μέρος του γκαλά είναι ένας φόρος τιμής στον Τζουζέππε Βέρντι (1813-1901), τον επιφανέστερο εκπρόσωπο του ιταλικού Ρομαντισμού, με επιλογές από σπουδαία λυρικά του έργα που εξακολουθούν να μαγεύουν το κοινό σε όλο τον κόσμο. Θα ακουστούν τα αποσπάσματα «Tacea la notte… Di tale amor» [«Ήσυχη η νύχτα απλώνονταν… Τέτοια αγάπη»] και «Timor di me?… D’amor sull’ali rosee» [«Φοβάται εμένα;… Πάνω στα ρόδινα φτερά του έρωτα»] από τον «Τροβατόρε», η περίφημη άρια της Αΐντας «Ritorna vincitor» [«Γύρνα νικητής»] από την ομώνυμη όπερα και τέλος η άρια «Pace, pace, mio Dio…» [«Γαλήνη, Θεέ μου, γαλήνη…»] από τη «Δύναμη του πεπρωμένου».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη τρία ορχηστρικά που θα ερμηνεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Πρελούδιο της Α΄ Πράξης από την «Τραβιάτα» καθώς και τις Εισαγωγές από τις όπερες «Λουίζα Μίλλερ» και «Η δύναμη του πεπρωμένου».

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, το κοινό θα απολαύσει αγαπημένες άριες με την υπογραφή δύο χαρακτηριστικών συνθετών της βεριστικής σχολής, του Φραντσέσκο Τσιλέα (1866-1950) και του Τζάκομο Πουτσίνι (1858-1924).

Η Ντινάρα Αλίεβα επέλεξε για την ενότητα αυτή το ρετσιτατίβο και την άρια «“Del Sultano Amuratte”… Ecco, respiro appena… Io son l’umile ancella» [«“Στου σουλτάνου Αμουράτ την εξουσία…” Να που μόλις ανασαίνω… Είμαι η ταπεινή θεραπαινίδα»] από την «Αντριάνα Λεκουβρέρ», την πιο διάσημη όπερα του Τσιλέα, το κοσμαγάπητο «Vissi d’arte» [«Έζησα για την τέχνη»] από την «Τόσκα» του Πουτσίνι καθώς και τις άριες «Ιn quelle trine morbide» [«Σ’ αυτά τα απαλά πέπλα της χρυσαφένιας κάμαρης»] και «Sola, perduta, abbandonata» [«Μόνη, χαμένη, εγκαταλειμμένη»] από τη «Μανόν Λεσκώ» του ίδιου συνθέτη.

Από την ίδια όπερα προέρχεται άλλωστε και το ορχηστρικό ιντερμέδιο που θα παρουσιάσει η ΚΟΑ στο δεύτερο μέρος του γκαλά στο Μέγαρο, πάντα υπό τον Μίλτο Λογιάδη, συμπληρώνοντας το πρόγραμμά της με το Intermezzo από την όπερα «Ο φίλος Φριτς» του επίσης βεριστή Πιέτρο Μασκάνι (1863-1945).

Η σοπράνο Dinara Alieva…
… θεωρείται σήμερα μία από τις σπουδαιότερες φωνές της εποχής μας, με λαμπρή καριέρα σε κορυφαία λυρικά θέατρα του κόσμου. Έχει ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους στο Θέατρο Μπολσόι (όπου κατέχει θέση σολίστ), στην  Όπερα του Μπακού, στο Θέατρο Μιχάιλοφσκι της Αγίας Πετρούπολης, στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, στην Όπερα της Φρανκφούρτης, στην Ντώυτσε Όπερ του Βερολίνου, στην Κρατική Όπερα του Μονάχου, στη Σέμπερ Όπερ της Δρέσδης κ.ά. Έχει επίσης δώσει παραστάσεις και συναυλίες στην Ιταλία, την Ισπανία, την Κίνα, το Ισραήλ, τη Λιθουανία και τη Γαλλία. Έχει τιμηθεί από την κυβέρνηση της πατρίδας της με τον τίτλο της Επίτιμης Καλλιτέχνιδος του Αζερμπαϊτζάν. Η Ντινάρα Αλίεβα γεννήθηκε στο Μπακού. Έχει διακριθεί σε μεγάλες διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις, μεταξύ άλλων, στον διαγωνισμό Operalia (Σκάλα του Μιλάνου, 2010), «Φρανθίσκο Βίνιας» (Βαρκελώνη, 2010) και «Ελένα Ομπραστσόβα» (Αγία Πετρούπολη). Έχει ηχογραφήσει δίσκους με ιταλικές άριες αλλά και με ρωσικό ρεπερτόριο καθώς και ένα cd με ερωτικά ντουέτα από ιταλικές όπερες σε συνεργασία με τον τενόρο Αλεξάντρ Αντονένκο.

Tιμές εισιτηρίων 12 € (Ζώνη Γ) ● 22 € (Ζώνη Β) ● 32 € (Ζώνη Α) ● 45 € (Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδικές τιμές 7 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) ● 9 €  (πολύτεκνοι, 65+)

Πληροφορίες για το κοινό 210 72.82.333 www.megaron.gr

Επίσης
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.