Αρχική Δήμοι Το ιστορικό ξύλινο ιστιοφόρο ”Ευαγγελίστρια”, ο θρύλος του Αιγαίου, επιστρέφει στη Μύκονο

Το ιστορικό ξύλινο ιστιοφόρο ”Ευαγγελίστρια”, ο θρύλος του Αιγαίου, επιστρέφει στη Μύκονο

Πρόκειται για το πλωτό μουσείο με την ονομασία ”Ευαγγελίστρια” και ένα εκ των τελευταίων ιστιοφόρων τύπου ”πέραμα”.
Το νησί των Ανέμων υποδέχτηκε ύστερα από αρκετά χρόνια, το ”παιδί των ανέμων”, το ιστορικό ξύλινο ιστιοφόρο ”Ευαγγελίστρια”, το οποίο και θα παραμείνει μόνιμα πλέον στη Μύκονο.
Το ”Ευαγγελίστρια” παρέμενε εγκαταλελειμμένο για δεκαετίες και με πρωτοβουλία και πόρους της Δημοτικής Αρχής Μυκόνου και του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου, ανακατασκευάστηκε και επέστρεψε στη βάση του, πλήρως ανακαινισμένο.
Έτσι, έχουν πλέον την ευκαιρία όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού, να γνωρίσουν από κοντά τον θρύλο του Αιγαίου, ο οποίος ύστερα από τις συντονισμένες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, κοσμεί και πάλι το Γιαλό της Μυκόνου, διαφυλλάτοντας ολοζώντανο ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ναυτικής ιστορίας του νησιού.
Το ”Ευαγγελίστρια” συνόδευσε στο ταξίδι της επιστροφής στα πάτρια εδάφη, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Νικόλας Γκέλος , ο οποίος και είχε αναλάβει τον εποπτικό ρόλο του εγχειρήματος, με τη συνδρομή του Δημοτικού Συμβούλου Θεοχάρη Κουσαθανά.
*Το ιστιοφόρο αποτελεί συνιδιοκτησία του Δήμου Μυκόνου και του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΥ ”ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ”:
Το ιστιοφόρο ”Ευαγγελίστρια” βρισκόταν εγκαταλελειμμένο για δεκαετίες, έχοντας φτάσει στα όρια της αποσύνθεσης.
Μετά τις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές, η νέα Δημοτική Αρχή σε συνεννόηση με το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διάσωση του πλωτού θησαυρού της Μυκόνου, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη ναυτική παράδοση του νησιού.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Μυκόνου με την υπ’ αριθμ. 225/20.12.2016 απόφαση Δημάρχου ανέλαβε για πρώτη φορά να καλύψει το κόστος για τις εργασίες επισκευής συντήρησης του παραδοσιακού σκάφους – πλωτού μουσείου με το όνομα «Ευαγγελίστρια».
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ:
Tο “Eυαγγελίστρια” ναυπηγήθηκε στη Σύρο το 1939 από τον καραβομαραγκό Mαυρίκο και τα παιδιά του, για λογαριασμό του Mυκονιάτη καραβοκύρη Aντώνη K. Mπόνη.
Έχει χωρητικότητα 90 τόνων περίπου, ολικό μήκος 20m και πλάτος 6,38 m. Φέρει 2 ιστούς και πανιά: μπούμα με πίκι, αράπη και φλόκο, συνολικής επιφάνειας 220m2.
Eίναι κατασκευασμένο για μακρινά ταξίδια με πανιά και αυτό καθορίζει τη μορφή του.
Eίναι στελάδο, με ικανή καμπύλωση στην κουβέρτα για να διώχνει τα νερά από τις ισχυρές θάλασσες, με ξωκλάδισμα στην πλώρη και ελαφρά μάγουλα , ενώ στην πρύμνη η στέλα του αφήνει λίγα απόνερα.
Eίναι προσεγμένο στις κατασκευαστικές του λεπτομέρειες και πολλές από αυτές δεν εφαρμόζονται πια.
H αίσθηση της καλής πλευστότητας είναι έντονη στη μορφή του σκάφους, ενώ το σχήμα του παρουσιάζει κλασικές ναυπηγικές αναλογίες.
Το πλοίο χρησιμοποιούνταν για να εκτελεί μεταφορές, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των νησιών του Αιγαίου, ενώ έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη της Μυκόνου κατά τον προηγούμενο αιώνα.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.