Αρχική Αυτοδιοίκηση Συναυλία αφιέρωμα στον Φεδερίκο Γκαρσία Λόρκα στο Αρχαίο Θέατρο Θορικού

Συναυλία αφιέρωμα στον Φεδερίκο Γκαρσία Λόρκα στο Αρχαίο Θέατρο Θορικού

Μια ξεχωριστή συναυλία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Θορικού, μια συναυλία αφιέρωμα στον Ισπανό ποιητή Φεδερίκο Γκαρσία Λόρκα, με τίτλο “Το Δέντρο F.G.Lorca”, στο πλαίσιο της προσπάθειας που επιχειρείται τα τελευταία τρία χρόνια από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Λαυρεωτικής και την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής για την ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού αυτού μνημείου.

Στη φετινή μουσική εκδήλωση που απόσπασε το θερμό χειροκρότημα των θεατών και ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια από όσους βρέθηκαν στο αρχαίο θέατρο, συμμετείχαν η σπουδαία ερμηνεύτρια Καλλιόπη Βέττα, ο συνθέτης και κιθαριστής Μανόλης Ανδρουλιδάκης, το κουαρτέτο εγχόρδων L’ anima (Στέλλα Τσάνη – βιολί, Μπρουνίλντα Ευγενία Μάλο – βιολί, Ηλίας Σδούκος – βιόλα, Λευκή Κολοβού – βιολοντσέλλο) + κόντρα μπάσο (Σουέλα Σέχου) και η Ανδρική Χορωδία Λαυρίου υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Λεμπέση.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαυσει μια ατμοσφαιρική παράσταση με έργα του F.G.Lorca, μελοποιημένα από τους Μίκη Θεοδωράκη, Χρήστο Λεοντή, Γιάννη Γλέζο και άλλους συνθέτες. Συγκεκριμένα ακούστηκε ολόκληρο το έργο «Romancero Gitano» σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τραγούδια από τον κύκλο «Αχ, έρωτα!» σε μουσική του Χρήστου Λεοντή, καθώς και δύο έργα σε μουσική του ίδιου του Λόρκα. Η Ανδρική Χορωδία του Λαυρίου συμμετείχε σε τρία τραγούδια της συναυλίας.
Ξεχωριστη στιγμή ήταν και η παρουσίαση σε πρώτη εκτέλεση του ομώνυμου έργου «Un árbol llamado Lorca» σε μουσική του Μανόλη Ανδρουλιδάκη και ποίηση του Χιλιανού ποιητή Jaime Svart. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρών στη συναυλία ήταν και ο ίδιος ο Χιλιανός ποιητής, ο οποίος απάγγειλε το ομώνυμο ποίημα προκαλώντας συγκίνηση στους θεατές.

Σύντομους χαιρετισμούς στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθηναν ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους και μίλησε για το αρχαίο θέατρο και για τις συνέργειες που γίνονται για την αναστήλωση και την ανάδειξη του, αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του Θορικού και του αρχαίου θεάτρου και τόνισε ότι με εκδηλώσεις σαν τη συγκεκριμένη δίνεται ζωή στο θέατρο αυτό που θεωρείται το αρχαιότερο στον ελλαδικό χώρο. Ευχαρίστησε δε το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, καθώς και τον Δήμο Λαυρεωτικής και την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής για την άψογη συνεργασία που είχαν στη διοργάνωση και της φετινής εκδήλωσης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.