Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΟΕΤΚΚ: Άνιση κατανομή στα προγράμματα ΕΣΠΑ

ΟΕΤΚΚ: Άνιση κατανομή στα προγράμματα ΕΣΠΑ

Την έντονη διαμαρτυρία και την έκφραση δυσαρέσκειας για το γεγονός ότι οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκονται στο περιθώριο των διαδικασιών για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική τους αναβάθμιση μέσω του ΕΣΠΑ, σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις που καρπώνονται τα μεγάλα οφέλη, εκφράζει με επιστολή της προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, η διοίκηση της ΟΕΤΚΚ.
Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι εδώ και χρόνια οι μεγάλες επιχειρήσεις απολαμβάνουν την μερίδα του λέοντος, σε αντίθεση με τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες ουσιαστικά αποκλείονται από αυτή την διαδικασία.
Η ΟΕΤΚΚ ζητά να αλλάξει αυτό το καθεστώς τονίζοντας ότι : «Πρέπει να υπάρξει μέριμνα από το κράτος, ώστε τα προγράμματα αναβάθμισης να γίνουν πιο προσιτά στις οικογενειακές επιχειρήσεις του κλάδου μας και να μην παραβλέπεται ηθελημένα η σημασία που θα είχε μια τέτοια χρηματοδότηση για την αναβάθμιση και προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη οικονομική περίοδο που οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις καλούνται να σηκώσουν και αυτές το «βάρος» της επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας» .
Ακολουθεί η επιστολή της ΟΕΤΚΚ :
Κέρκυρα 13-09-2017
Αρ.πρ.1854
ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Κοινοποίηση: ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) κ. Παναγιώτη Κορκολή
ΘΕΜΑ: Άνιση κατανομή της χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ
Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος για την αναβάθμιση των υπηρεσιών των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας διότι για ακόμη μια φορά η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου μας που κατέθεσαν αίτηση χρηματοδότησης απορρίφθηκε.
Δυστυχώς εδώ και αρκετά χρόνια βλέπουμε τη μερίδα του λέοντος από τα επιδοτούμενα προγράμματα αναβάθμισης να απορροφάται από μεγάλες και πολύ μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις καθώς οι όροι ένταξης στα επιδοτούμενα προγράμματα είναι απαγορευτικοί για την πλειοψηφία των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων που εκπροσωπούμε.
To πρόγραμμα «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για το ποιοτικό εκσυγχρονισμό τους και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους» του ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» είχε μερικά πολύ βασικά σημεία τα οποία δεν ευνοούσαν τις πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων :
1. Την απαίτηση για απασχόληση προσωπικού το προηγούμενο χρονικό διάστημα της προκήρυξης, κάτι που σε οικογενειακές επιχειρήσεις είναι δύσκολο.
2. Τον περιορισμό του προϋπολογισμού στα επίπεδα του κύκλου εργασιών του 2015
3. Τα βαθμολογούμενα κριτήρια ( παροχή πρωινού, συμβάσεις touroperators,αύξηση απασχόλησης και κύκλου εργασιών προηγουμένων ετών, αξιοποίηση φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, δυνατότητα online κρατήσεων, προβολή σε εξειδικευμένες μηχανές αναζήτησης) η δομή και το περιεχόμενο των οποίων εμφανώς ευνοούσαν πιο μεγάλες και οργανωμένες επιχειρήσεις (πχ ξενοδοχεία).
Ένα πρόγραμμα στα πλαίσια του παλαιότερου (Γ ΚΠΣ – ΕΠΑΝ Δράση 2.2.2: Ποιοτικός εκσυγχρονισμός Μικρών καταλυμάτων), θα βοηθούσε ιδιαίτερα αυτές τις μικρές επιχειρήσεις διότι αφορούσε κυρίως αυτές και μετρίαζε τον ανταγωνισμό με μεγαλύτερες όπως πχ τα ξενοδοχεία.
Ειδικά για τα ξενοδοχεία επιλέξιμα τότε ήταν κυρίως τα ξενοδοχεία Δ και Ε τάξης και τα Γ έως 40 κλίνες.
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί δεν μπορεί να υπάρξει μέριμνα από το κράτος ώστε τα προγράμματα αναβάθμισης να γίνουν πιο προσιτά στις οικογενειακές επιχειρήσεις του κλάδου μας και παραβλέπεται ηθελημένα η σημασία που θα είχε μια τέτοια χρηματοδότηση για την αναβάθμιση και προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη οικονομική περίοδο που οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις καλούνται να σηκώσουν και αυτές το «βάρος» της επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας .
Θεωρούμε ότι η επιλογή από την πολιτεία της στήριξης και ανάπτυξης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε περιφερειακό επίπεδο θα βοηθήσει τα μέγιστα στην τόνωση της περιφερειακής οικονομίας με απώτερο σκοπό τη συγκράτηση του πληθυσμού στις περιοχές μας και στην αύξηση της κοινωνικής συνοχής , στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν μόνο αν στηριχθεί έμπρακτα η μικρομεσαία τουριστική επιχείρηση.
Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΙΚΑΛΕΦ ΣΠΥΡΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.